Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de deelname van maar liefst drie verschillende ouderenpartijen in Rotterdam. 
Aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart doen in Rotterdam drie seniorenpartijen mee. Drie! De Rotterdamse Ouderen Partij (ROP), de Seniorenpartij Rotterdam en Ouderen Politiek Actief (OPA, geen grap): allemaal zeggen ze op te willen komen voor de Rotterdamse oudere. En dat in de jongste stad van Nederland.
Wordt de Rotterdamse grijsaard dan zó bedreigd? Wie de PvdA en Leefbaar Rotterdam elkaar ziet overtoepen op het onderwerp ‘gratis Openbaar Vervoer voor ouderen’, zal toch anders vermoeden (niet dat gratis OV enig bewezen effect heeft op het sociaal isolement van ouderen, maar ach, dat zijn maar argumenten).
Zijn de ouderenclubs opgericht om de belangen van een achtergestelde achterban te verdedigen, of bestaan ze ter meerdere eer en glorie van elkaar in de wielen rijdende opportunisten, die een markt zien in het aanwakkeren van onderbuikgevoelens bij een vergrijzende babyboomgeneratie? De start van lijsttrekker Ria de Sutter van eerst ROP, en na intern geruzie van de Seniorenpartij (betaaldeur), belooft in ieder geval niet veel goeds.
Tekst: Ties Joosten

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Frans Dor. 50PLUS èn de ROP
  Frans Dor. 50PLUS èn de ROP

  Allereerste ouderen partij is de ROP. De Rotterdamse Ouderen Partij.
  Na de stap naar de Seniorenpartij van Ria de Sutter is er veel van ons programma en standpunten overgenomen. Dus nu lijken wij op elkaar. Maar,omdat onze kiezers geen geruzie,gekibbel en over elkaar heenvallende partijen meer willen is mijn standpunt duidelijk. Wij moeten samenwerken om zoveel mogelijk voor onze doelgroep te bereiken en voor elkaar te krijgen. Een vloedgolf van passie,betrokkenheid,betrouw-
  baarheid en kennis van zaken komt door ons de ROP door en ín het stadhuis . De partij of beweging van “OPA” heeft geen programma,wel jammer! Dus het wordt wèl werken om samen te werken,maar wij geloven er zèlf heilig in ! Op naar succes voor de ouderen .

  En let op: ” Met Frans méér mans ! ” ( lijst 10. No. 4 ).

  ” VÓÓR OUDEREN DÓÓR OUDEREN !”

 2. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Ik heb de cijfers van het CBS. Deze hebben per gemeente een verdeling over de verschillende leeftijdsgroepen 0-14, 15-24, en zo voort. En dan blijkt dat Rotterdam “slechts” 30% in de categorie jongeren valt. Dit in tegenstelling tot Groningen met 37%. Amsterdam heeft 29%.

  Jij kijkt naar absolute getallen bij de GGD-regio’s. De GGD regio’s zijn groter dan de gemeenten die er binnenvallen. Daarnaast laten absolute getallen zich niet goed vergelijken voor een dergelijke uitspraak. Er kunnen absoluut gezien wel meer jongeren ergens wonen, maar als hier absoluut gezien in verhouding meer ouderen tegenover staan lijkt mij spreken van een jongerenstad wat voorbarig.

  Wanneer men overigens kijkt naar de getallen per gemeente en niet per GGD-regio is het voordeel overigens wel voor Amsterdam met 229.141 om 185.171. En aangezien de verkiezingen per gemeente gaan lijkt mij dat sowieso ook het beste onderzoeksgebied.

  1. Profielbeeld van Ties Joosten
   Ties Joosten

   Ik zie het inderdaad. Bij de 4 grote steden lopen de percentages jongeren inderdaad niet veel uit elkaar.

   Toch vraag ik me af waar deze veel gebezigde uitspraak dan vandaan komt. Misschien is er gekeken naar de Groene Druk (% 0-20 tov 20-65)? Die is in Rotterdam en Den Haag de afgelopen jaren ongeveer 35%, in Amsterdam 30% en in Groningen slechts 28%…

   1. Profielbeeld van Diego
    Diego

    Met de Groene Druk ben ik niet bekend :).. Maar zo inderdaad zomaar gehanteerd kunnen worden. En dan houdt de stelling redelijk stand. Het begrip jongeren laat zich uiteraard net zo slecht vastpinnen op een jaartal als het begrip ouderen.

    Overigens hanteren ze bij OPA een grens van 45+.. dat lijkt mij redelijk opportuun. Dat is volgens dezelfde cijfers van het CBS 39% van Rotterdam. Dat is best een grote groep. Maar ook een zeer diverse groep. De “problemen” die mensen van 50 hebben zijn totaal anders dan de problemen van 75+. Vind het zelf daarom vreemd dat er dan 1 partij kan zijn die voor beiden op lijkt te komen

 3. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Geheel in tegenstelling tot de populaire uitspraak, is Rotterdam niet de jongste stad van Nederland (bron CBS).

  1. Profielbeeld van Ties Joosten
   Ties Joosten

   Als ik de Landelijke Jeugdmonitor bekijk, geeft die voor Rotterdam-Rijnmond in 2013 316.551 jongeren, tegen 282.788 in Amsterdam. De rest allemaal veel minder. Maar ik laat me graag overtuigen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500