Politiek13 januari 2014

Red Rotterdam, stel politieke dienstplicht in

Iedere maandag verschijnt in gratis krant de Metro een opiniestuk van Vers Beton. Deze week is het de beurt aan Inge Janse, die pleit voor de invoering van een politieke dienstplicht. De politiek, en daarmee de maatschappij, worden namelijk geplaagd door een chronisch wantrouwen en een gebrek aan talent, meent hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Afgelopen week bleek dat politici van de PvdA in Feijenoord vooral in de deelraad zitten voor het geld en de vriendjespolitiek. Koren op de molen natuurlijk van de politiek wantrouwende man op straat, en gelijk heeft-ie. Want als je de media moet geloven, dan zijn politici allen armzalige stuntelaars die de ene na de andere doorzichtige fout maken.

Natuurlijk is het veel minder erg dan wordt geschetst. Een moeilijke bestuurlijke transformatie bekt nu eenmaal stukken minder lekker in de krant dan alcoholisme tijdens raadsvergaderingen, interne strijd in partijen of financiële debacles.

Maar misschien nog wel gevaarlijker voor het vertrouwen in de politiek, is het gebrek aan lokaal politiek talent. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste hoogvliegers die de stad kunnen maken, krijgen elders meer uitdaging, geld en waardering.

Ik pleit daarom voor de invoering van politieke dienstplicht, de opvolger van de militaire dienstplicht. Het gevaar ligt namelijk niet buiten onze landgrenzen, maar er binnenin: incapabele, invalide politiek die door de burger niet geloofd en vertrouwd wordt. En dat is gevaarlijk, want een land zonder goed werkend politiek apparaat is gedoemd te vervallen in chaos, anarchie en wat dies meer zijt.

Politieke dienstplicht, zeg twee jaar deeltijd meedraaien in de lokale deelraad, gaat dit oplossen. Het maakt lokale politiek tot een échte afspiegeling van de maatschappij, en de man op straat gaat vanwege zijn dienst beter begrijpen hoe politiek werkt. Tel uit je winst!

Natuurlijk, mitsen en maren te over. Burgerpolitici gaan zonder twijfel fouten maken. Maar ach, veel erger dan in de deelraad van Feijenoord kan het toch niet worden. En als zelfs militaire dienstplicht ooit ingevoerd kon worden, dan moet dat met dit veel minder gevaarlijke en stukken comfortabelere equivalent een peulenschil zijn.

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. De reacties op dit artikel worden volgende week maandag in Metro besproken.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:dienstplicht, Feijenoord en vriendjespolitiek

Sectie: Politiek

kaart: Maashaven O.z. 230, Rotterda,
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *