Stedelijke ontwikkeling & architectuur28 februari 2014

De Beste Stuurlui: Teleurstelling aan de Wijnhaven

Iedere vrijdag helpen de Beste Stuurlui je de vrijmibo en daarna het weekend in. Stuurman De Bruijn windt zich met zijn gebruikelijke passie op over Dock21, het nieuwe gebouw in de Wijnhaven.

DBS februari
DBS februari Beeld: Renée Westerink

Aan de Wijnhaven, pal naast woontoren The Red Apple, verrijst momenteel Dock21. In dit pand komen het IBIS hotel Rotterdam en 21 appartementen. Het ontwerp is van ontwerpbureau KCAP, dat ook buurman The Red Apple heeft ontworpen. De impressies laten een simpel blok zien. Helaas.
Wat de Wijnhaven als belangrijke schakel tussen Oude Haven en Witte de Withkwartier volgens mij juist nodig heeft, is bebouwing met allure.

Nu het gebouw uit de steigers komt blijkt het niet alleen een simpel ontwerp te zijn, maar de gevel is ook nog gemaakt van ogenschijnlijk goedkoop plaatmateriaal, vastgezet met schroeven met noppen erop. Het doet denken aan de trespa-beplating in de jaren van de stadsvernieuwing. Toen kwam deprimerende sociale woningbouw in de plaats van vaak slecht gebouwde, maar charmante vooroorlogse panden. Het wordt ook wel de stadsvernieling genoemd.

Alle vlotte marketing ten spijt, rommel verkoopt niet. De verkoop van deze op het noorden georiënteerde appartementen loopt voor geen meter. Afgaande op de informatie op de verkoopsite is alles nog beschikbaar. Niet zo vreemd. De ongunstige oriëntatie met balkons op het noorden moet je linksom om rechtsom compenseren met andere kwaliteiten. Dat wordt met de uitstraling van het pand in ieder geval niet gedaan.

Dit is wat mij betreft een project waar de architect zich, samen met zijn opdrachtgever, diep voor moet schamen. Hoe kan het dat KCAP, een gerenommeerd bureau met een indrukwekkend portfolio, hiermee op de proppen is gekomen? Waar is het misgegaan en waarom? En hoe kan het dat dit door de gemeentelijke molen is gekomen? Wie heeft er zitten slapen? Als Rotterdammers mogen we er ondertussen nog jarenlang tegenaan kijken. En met ons de groeiende groep toeristen die dagelijks de Wijnhaven passeert als onderdeel van het Rondje Rotterdam.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *