Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere vrijdag helpen de Beste Stuurlui je de vrijmibo en daarna het weekend in. Stuurman De Bruijn windt zich met zijn gebruikelijke passie op over Dock21, het nieuwe gebouw in de Wijnhaven.

DBS februari
DBS februari

Aan de Wijnhaven, pal naast woontoren The Red Apple, verrijst momenteel Dock21. In dit pand komen het IBIS hotel Rotterdam en 21 appartementen. Het ontwerp is van ontwerpbureau KCAP, dat ook buurman The Red Apple heeft ontworpen. De impressies laten een simpel blok zien. Helaas.
Wat de Wijnhaven als belangrijke schakel tussen Oude Haven en Witte de Withkwartier volgens mij juist nodig heeft, is bebouwing met allure.
Nu het gebouw uit de steigers komt blijkt het niet alleen een simpel ontwerp te zijn, maar de gevel is ook nog gemaakt van ogenschijnlijk goedkoop plaatmateriaal, vastgezet met schroeven met noppen erop. Het doet denken aan de trespa-beplating in de jaren van de stadsvernieuwing. Toen kwam deprimerende sociale woningbouw in de plaats van vaak slecht gebouwde, maar charmante vooroorlogse panden. Het wordt ook wel de stadsvernieling genoemd.
Alle vlotte marketing ten spijt, rommel verkoopt niet. De verkoop van deze op het noorden georiënteerde appartementen loopt voor geen meter. Afgaande op de informatie op de verkoopsite is alles nog beschikbaar. Niet zo vreemd. De ongunstige oriëntatie met balkons op het noorden moet je linksom om rechtsom compenseren met andere kwaliteiten. Dat wordt met de uitstraling van het pand in ieder geval niet gedaan.
Dit is wat mij betreft een project waar de architect zich, samen met zijn opdrachtgever, diep voor moet schamen. Hoe kan het dat KCAP, een gerenommeerd bureau met een indrukwekkend portfolio, hiermee op de proppen is gekomen? Waar is het misgegaan en waarom? En hoe kan het dat dit door de gemeentelijke molen is gekomen? Wie heeft er zitten slapen? Als Rotterdammers mogen we er ondertussen nog jarenlang tegenaan kijken. En met ons de groeiende groep toeristen die dagelijks de Wijnhaven passeert als onderdeel van het Rondje Rotterdam.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tim de Bruijn

Tim de Bruijn

Tim de Bruijn is opgeleid als stedenbouwkundig adviseur en houdt zich al jaren bezig met het functioneren van de stad in al haar facetten. Omdat stedenbouwkundig adviseur de lading van dit specialisme niet geheel dekt gebruikt hij daarvoor de term stedoloog. Momenteel is hij actief voor binnenstadsplatform RTM XL en voor ontwerpbureau Studio B Central.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
 1. Profielbeeld van Ivy de Bruijn
  Ivy de Bruijn

  Op zich is de gevel nu nog niet zo heel lelijk. Dit zal over een jaar of 8 wel anders zijn. Ik vind het vooral jammer dat er bij de materiaalkeuze voor een gebouw niet naar onderhoud en naar de toekomst wordt gekeken.

 2. Profielbeeld van Jesper van den Berg
  Jesper van den Berg

  Ik vind het vooral onvoorstelbaar dat je hier als architect voor in durft te staan. Dit moet je toch niet willen? Lijkt me ook niet dat je dit als architect met trots in je portfolio zet. Waar is dan je geweten en verantwoordelijkheid als architect? Als schepper van je ontwerp.

  Vooral de bevestiging van deze gevelelementen vind ik onbegrijpelijk. Jaren ’80 punaisebouw van de stadsvernieling. Dat nooit meer, zou je toch denken. Schokkend genoeg blijkt het dus nog steeds mogelijk en niemand die aan de handrem trekt… Deze manier van bevestigen van gevelplaten mag van mij zo verboden worden. Je zou toch hopen dat de welstandscommissie de macht zou hebben om dit soort gevels en vooral deze manier van bevestigen tegen te houden.

  Verder prima om hier nu al een artikel over te schrijven: deze delen van de gevel zijn af (jammer genoeg…) en daar gaat niets meer aan veranderen. Ook zitten deze niet slechts aan de achterkant, maar ook aan de zijkant en zelfs een stuk van de voorgevel. Hoe goed de “mandjesgevel” ook wordt, dat kan op geen enkele manier deze misdaad tegen de architectuur goedpraten. Rotterdam dient een kwaliteitsslag te maken en dat bereik je niet met het toestaan van dit soort kwaliteitsloze gevels anno 2014…

 3. Profielbeeld van Arnold
  Arnold

  De belangrijkste gevel moet nog geheel afgewerkt worden.
  Les één voor de architectuurcriticus: pas oordelen tot het gebouw helemaal klaar is.

  1. Profielbeeld van Ben
   Ben

   ik denk dat de mening prima onderbouwd is door te verwijzen naar de trespa-achtige platen aan de gevel. Daar is geen redden meer aan. Al gieten ze het vanaf nu in goud…

   1. Profielbeeld van Arnold
    Arnold

    De ‘recensie’ gaat over het gehele gebouw… Bespreek dan alleen de achterkant.

   2. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    De recensie gaat niet over het hele gebouw. Het is ook niet de intentie geweest het hele gebouw te recenseren. Daar is het inderdaad te vroeg voor. De gevel die al wel af is (en niet alleen de achtergevel) kan echter al prima beoordeeld worden wat mij betreft.

    En gelukkig zijn er genoeg projecten die laten zien dat je nog prima gevels kunt maken in deze tijd.

 4. Profielbeeld van Ben
  Ben

  Je mening is helemaal voorstelbaar TdB, maar de ervaring leert nu eenmaal dat bouwers en betrokkenen in zo’n project nog wel eens genegen zijn om naar de portemonnaie te kijken. Leuk baksteentje maakt de boel al snel tonnen duurder, tierelantijntjes idem dito.

  Ik ken eerlijk gezegd geen architect die niet ooit uit frustratie over geld en bezuinigingen kwaad uit een bouwvergadering is weggelopen. Schoonheid (welstand) is slechts een criterium onder vele andere.

  Dat de boel nog niet verkocht is, is m.i. trouwens niet per se te wijten aan de vormgeving. Ik begreep dat veel appartementen elders in de stad ook lastig verkopen. In het AD van deze week las ik dat de markthal internationale pluimen kreeg maar dat de verkoop daar ook lastig gaat.

  Wen er maar aan want het wordt nog veel erger. Er gaat steeds minder geld in de bouw om. Banken draaien de kraan dicht. Dat gaat zeker ten koste van de kwaliteit.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Oh, ik vind dat wel tof. Beetje goedkoop, maar het doet me niet direct denken aan die verschrikkelijke sociale-woningbouwwrakken. Eerder een soort Rubix-kubus-achtige vibe. Het had nog wat willekeuriger gemogen, die vlakverdeling.

   (maar ik ben vooral verward dat ik Tim iets negatiefs over nieuwbouw hoor zeggen, dus misschien dat ik het niet goed zie, dat kan prima, ik haat het als zekerheden verdwijnen)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500