Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

De VVD Rotterdam heeft het ontwerp van een campagne T-shirt gejat van tekstbureau Mwah. Ze draaiden het ontwerp een kwartslag, waardoor het nu nergens meer op slaat. Maar erger nog: de VVD geeft blijk van totale minachting voor een creatief idee. Dat vindt Vincent Cardinaal in de Metro-column van deze week.
VB_Metro_Eva_DEF
Milaan. Londen. Barcelona. Rotterdam. Vier schijnbaar willekeurig opgesomde steden. De VVD Rotterdam heeft ze op een campagneshirt samengebracht. Waarom weet niemand, de enige samenhang die ik kan vinden is dat de vier steden allemaal een winnaar van de Europacup 1 hebben geleverd.
Eén aspect van het shirt is er nog niet bij verteld. De drie buitenlandse steden zijn doorgestreept, en onder Rotterdam staat een ferme onderlijning. De betekenis wordt er niet duidelijker op.
Echt problematisch wordt het als je realiseert dat het wel heel erg lijkt op een shirt van tekstbureau Mwah. Het bureau ontdekte zelf het plagiaat, en is boos. Vooral omdat de VVD niets gevraagd heeft. Eerder kregen ze wel aanvragen van onder andere de PvdA. Het kan dus wel.
De VVD vond Mwah aanvankelijk maar kinderachtig reageren. ‘Bla, Bla, Bla, Sorry’, postten de liberalen op hun Facebookpagina. Inmiddels heeft de VVD het T-shirt alsnog teruggetrokken, maar het kalf is al verdronken.
Wat steekt aan de houding van de VVD is de totale minachting voor een creatief idee. Zo’n concept mag je blijkbaar ongevraagd ‘lenen’, een kwartslag draaien en er dan zelf de boer mee op. Dat de tekst nu als een tang op een varken slaat en niet door een zelfde creatieve professional is uitgedacht is kennelijk geen probleem. Deze kosmopolieten weten kennelijk zelf wel hoe de wereld in elkaar steekt. En maar propageren dat mensen hun eigen broek moeten ophouden. Nooit geweten dat daar broodroof mee bedoeld werd.
Gelukkig is de actie als een boemerang terug in het gezicht geslagen. Het leverde de partij een hausse aan slechte publiciteit op. Dat kunnen ze aan hun eigen arrogante houding wijten. De VVD Rotterdam – ze dachten een shirt te hebben aangetrokken, blijken ze zichzelf in het hemd te hebben gezet. Sneu.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Lees 20 reacties
 1. Profielbeeld van Tabitha Mann
  Tabitha Mann

  Overigens, bij goed journalistiek hoort ook hoor en wederhoor. De reacties zijn duidelijk, het is niet een compleet stuk.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Hee, Tabitha, mijn favoriete VVD’ster! Het is een column hoor! Doe zoals Leefbaar doet: als het negatief is, moet je het negeren. Werkt veel beter, en is ook beter voor je nachtrust. Echt hoor! :)

   (en kom op, Tabitha, het was toch gewoon geen slimme actie van de VVD? Als mijn teerbeminde CU dit had gedaan, dan was ik ook de eerste geweest om hard te lachen)

 2. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
  Vincent Cardinaal

  Tja. Dan nog trokken ze de shirts niet terug. In het AD stond vrijdag dat ze de reactie ‘vergezocht’ vonden, en zich beriepen op ‘artistieke vrijheid’. Ze hebben de boel pas teruggetrokken toen ze merkten dat er veel mensen aanstoot aannamen.

  Voor de goede orde – ik vind het geen plagiaat, maar ik vind de aanvankelijke houding van de VVD zeer cynisch en daarmee ontluisterend.

 3. Profielbeeld van Myrta
  Myrta

  De reactie van de VVD met het ‘bla, bla, bla’ doorgestreept en sorry onderstreept, daarmee bedoelt de VVD volgens mij dat ze geen zwakke smoesjes willen opvoeren om hun actie te rechtvaardigen en dat ze direct excuses wilden maken aan Mwah. Ik zie er niet uit spreken dat de VVD Mwah maar kinderachtig vond reageren op hun copycat-actie.

 4. Profielbeeld van Marco
  Marco

  De VVD had beter een opsomming met doorgestreepte verkiezingsbeloften op een trui laten zetten.
  ‘Zeker nu!’

 5. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Kun je ook even vertellen wat er nou is nagemaakt? Ik snap er geen hol vaqn. Wat is dit voor een artikel. Ze hebben een t shirt nagemaakt, maar je vertelt niet wat er is nagemaakt.

   1. Profielbeeld van Eeva
    Eeva

    Het begon met dit Facebook bericht van Mwah:

 6. Profielbeeld van zijdiehettochnietsnapt
  zijdiehettochnietsnapt

  In het artikel staat: ‘ze draaiden het ontwerp een kwartslag…’ En dat zie ik dan niet. Ik zie de steden netjes onder elkaar en ik zie de steden gecentreerd…. maar een kwartslag gedraaid???? net…. ik snap het toch echt niet.

  1. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
   Vincent Cardinaal

   De steden plus ‘uitkomst’ bij Mwah zijn wel coherent – hippe steden, wordt vervangen door Delfshaven, de vestigingsplaats van Mwah. Kun je van alles van vinden, maar: dat is te begrijpen. Bij de VVD niet: zij nemen hetzelfde concept (vier steden/plaatsen), doorstrepen er ook drie, maar onderlijnen de vierde. En passen het daarmee in in hun normale ontwerpen. Dat vind ik een vorm van een ‘stelen’ en een ‘kwartslag’ draaien.

 7. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
  Vincent Cardinaal

  ‘Inmiddels heeft de VVD zich alsnog teruggetrokken, maar het kalf is al verdronken’

  Oftewel – loopt niet achter de feiten aan, vermeldt netjes wat er in het weekeinde is voorgevallen (heb ik contact met Mwah over gehad) En de zin laat ook niet onverlet van wat ik vind: dat dit ‘compromis’ voor mij niets afdoet aan hoe sneu ik de opstelling van de VVD in de eerste plaats vond en blijf vinden. Die vind ik nog altijd zeer teleurstellend. Let wel: ik denk niet dat het plagiaat is, maar ik vind het een ontzettend cynische manier van handelen richting creatieve ondernemers. Met dat ‘bla, bla, bla’ heeft de VVD zich lelijk in de kaarten laten kijken. Dat ze nu terug zijn gekeerd op dat besluit is prima, maar nogmaals: het schip is voor mij de haven al uit.

  Dat Mwah kiest voor een zeer zalvende houding, na aanvankelijk kwaad te zijn geweest: dat moeten zij weten. Ik weet niet welke belangen daar spelen, en dat hoef ik ook niet te weten.

 8. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Oud nieuws. Misschien kun je volgende week iets schrijven over de HAS shoarmaboer?

  1. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
   Vincent Cardinaal

   Ik vind dat met het terugtrekken van de VVD, dit niet automatisch ‘oud nieuws’ is. Dit is een partij uit het huidige college, die campagne voert voor verkiezingen die er rap aankomen. Hun opstelling richting een ondernemer vond ik zeer zwak en voor een partij die ondernemen als een kroonjuweel ziet zelfs schrijnend. Deze rubriek (in Metro) is er mijns inziens ook voor om te reflecteren op iets dat geweest is. Vandaar de opzet van mijn stuk: deel 1 is een recap van wat geweest is, deel 2 een bespiegeling op wat de waarde van een creatief idee of een creatief ondernemer blijkbaar is voor de VVD. Ook al zijn ze nu op hun schreden teruggekeerd: dat maakt hij aanvankelijke reactie mijns inziens niet minder cynisch, en niet minder relevant.

 9. Profielbeeld van Tabitha
  Tabitha

  Beste Vincent,

  Jouw bericht, dat overigens achter de feiten aanloopt, kan ik uiteraard niet langs mij heen laten gaan. Een goed journalist moet iets nieuws vertellen of een goed opiniërend stuk publiceren. Bij deze een toevoeging aan jouw berichtje. Wellicht kan je het nog last-minute er aan toevoegen? Dan kan het misschien toch nog een bepaalde nieuwswaarde krijgen…

  Te lezen op de FB pagina van Mwah:
  ‘TRUIENKWESTIE GLADGESTREKEN – We hebben vanmiddag twee goede gesprekken gehad met de VVD Rotterdam over onze Delfshaven-trui en hun Rotterdam-trui. De VVD heeft nu besloten niet meer door te gaan met het dragen van de truien t.b.v. hun campagne. Dat vinden we natuurlijk jofel. En we waarderen het dat ze met ons om de tafel zijn gaan zitten om het probleem te bespreken en op te lossen. Daarmee geeft de VVD weer een goed voorbeeld van een partij die zich inzet voor de belangen van de Rotterdamse ondernemert. Iedereen bedankt voor het meevoelen en plezier bij de kroegenachtervolging. Groeten van Mwah.’

 10. Profielbeeld van Rick
  Rick

  De verkiezingsposters van de VVD ook gezien? Het maakt niet uit wat je roept, zolang je er maar een zo`n kekke oranje streep onder tieft! :(

  1. Profielbeeld van Metalmakker
   Metalmakker

   Grappig Rick, dat plaatje dat jij gebruikt als avatar heb ik jaren geleden een tijd als print op mijn prikbord gehad. Ik wist niet dat jij de fotograaf was? Leuk.

   Maar goed, to the point. Ik zie de VVD toch altijd als de partij die zich zo hard maakt voor ‘de ondernemer’. Dan slaan ze hier de plank toch wel keihard mis zeg. Ja beste stropdassen, creatieve ondernemers zijn ook ondernemers!

   1. Profielbeeld van Metalmakker
    Metalmakker

    En ja, mijn avatar is ook ‘geleend’ van Luuk Bode. Ik roep het maar vast voordat iedereen er over valt. Mijn opmerking aan Rick is dan ook ironisch bedoeld.

 11. Profielbeeld van Elma
  Elma

  En dan zo’n schrijnende, vormloze, witte hobbezak, met zo’n DIY-strijk-opdrukje… *auw*

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

unnamed-2