Politiek24 februari 2014

De Rotterdamse VVD staat in zijn hemd

De VVD Rotterdam heeft het ontwerp van een campagne T-shirt gejat van tekstbureau Mwah. Ze draaiden het ontwerp een kwartslag, waardoor het nu nergens meer op slaat. Maar erger nog: de VVD geeft blijk van totale minachting voor een creatief idee. Dat vindt Vincent Cardinaal in de Metro-column van deze week.

VB_Metro_Eva_DEF

Milaan. Londen. Barcelona. Rotterdam. Vier schijnbaar willekeurig opgesomde steden. De VVD Rotterdam heeft ze op een campagneshirt samengebracht. Waarom weet niemand, de enige samenhang die ik kan vinden is dat de vier steden allemaal een winnaar van de Europacup 1 hebben geleverd.

Eén aspect van het shirt is er nog niet bij verteld. De drie buitenlandse steden zijn doorgestreept, en onder Rotterdam staat een ferme onderlijning. De betekenis wordt er niet duidelijker op.

Echt problematisch wordt het als je realiseert dat het wel heel erg lijkt op een shirt van tekstbureau Mwah. Het bureau ontdekte zelf het plagiaat, en is boos. Vooral omdat de VVD niets gevraagd heeft. Eerder kregen ze wel aanvragen van onder andere de PvdA. Het kan dus wel.

De VVD vond Mwah aanvankelijk maar kinderachtig reageren. ‘Bla, Bla, Bla, Sorry’, postten de liberalen op hun Facebookpagina. Inmiddels heeft de VVD het T-shirt alsnog teruggetrokken, maar het kalf is al verdronken.

Wat steekt aan de houding van de VVD is de totale minachting voor een creatief idee. Zo’n concept mag je blijkbaar ongevraagd ‘lenen’, een kwartslag draaien en er dan zelf de boer mee op. Dat de tekst nu als een tang op een varken slaat en niet door een zelfde creatieve professional is uitgedacht is kennelijk geen probleem. Deze kosmopolieten weten kennelijk zelf wel hoe de wereld in elkaar steekt. En maar propageren dat mensen hun eigen broek moeten ophouden. Nooit geweten dat daar broodroof mee bedoeld werd.

Gelukkig is de actie als een boemerang terug in het gezicht geslagen. Het leverde de partij een hausse aan slechte publiciteit op. Dat kunnen ze aan hun eigen arrogante houding wijten. De VVD Rotterdam – ze dachten een shirt te hebben aangetrokken, blijken ze zichzelf in het hemd te hebben gezet. Sneu.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:mwah en VD

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis, Rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *