Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: de bij Buitenhof ontluikende liefde tussen Joost Eerdmans en Hamit Karakus.
Afgelopen zondagmiddag was het dan zover: de eerste echte clash tussen Leefbaars lijsttrekker Joost Eerdmans en PvdA-voorman Hamit Karakus. Bij het televisieprogramma Buitenhof namen de twee kemphanen het tegen elkaar op.
Voor Karakus was het de kans om zich te revancheren voor de stevige uitglijder die hij enkele dagen eerder maakte door bij Pauw en Witteman in debat te gaan met Nourdin el Ouali van moslimpartij NIDA. Hierdoor verschafte hij een directe concurrent een groot nationaal podium, maar wat vanuit de PvdA bezien nog veel erger was: hij verloor het debat van een scherpe, energieke El Ouali.
Voor Eerdmans was het debat bij Buitenhof de kans om nu eindelijk eens zijn stempel op de campagne van Leefbaar te drukken. Door problemen met zijn stembanden, maar ook door een aantal onhandige uitspraken over Rotterdam en wat al te opzichtige proefballonnetjes, was dat tot dusver nog niet echt gelukt.
U begrijpt, ik zat klaar voor vuurwerk.
Het mocht allemaal echter niet beklijven. Wat vooral opviel was hoe eensgezind PvdA en Leefbaar Rotterdam eigenlijk zijn. Enkele voorbeelden: om de integratie te bevorderen wil Karakus ’20.000 mensen Nederlands leren’, Eerdmans wil ‘een taaloffensief.’ Eerdmans is ‘geen groot voorstander van islamitisch onderwijs.’ Karakus is ‘geen fan’. Eerdmans benadrukt dat Rotterdam-Zuid een speciaal programma kent ‘onder leiding van Marco Pastors.’ Karakus: ‘En mij.’ Eerdmans: ‘En u. Gefeliciteerd.’
En toen Karakus en Eerdmans gevraagd werd met wie ze het in een college zouden vormen, sloten ze elkaar nadrukkelijk niet uit.
Dit alles noopte de presentatrice tot de stelling dat Leefbaar en PvdA ‘voor 80 procent op elkaar lijken’ (een overdrijving, maar toch). Wederom waren Eerdmans en Karakus het eens: “Nee hoor, echt niet, we verschillen zeer van elkaar, er valt wel degelijk wat te kiezen, de verkiezingen in Rotterdam gaan tussen Leefbaar en de PvdA”, was de nadrukkelijke boodschap van de lijsttrekkers.
Tjaa, wanneer zulks benadrukt moet worden weet de oplettende kiezer genoeg: er is deze lente zachtjes iets aan het opbloeien tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA.
Tekst: Ties Joosten

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Leuk geprobeerd Lucette.
  Ik wil uiteraard een overwinning met 25 plus zetels, zodat ze het alleen kunnen doen. Daanaast ga ik ze natuurlijk niet voor de voeten lopen.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  In onze consensis democratie is alleen regeren onmogelijk.
  Er zijn altijd coalitiepartners noodzakelijk. In 2002 hebben we (LR) de coalitiegenoten veel meer gegeven, dan hen volgens de verkiezingsuitslag toekwam. Om twee redenen. Ten eerste. het vergde politieke moed om na de campagne van demonisering met ons in zee te gaan. Dat mocht beloond worden. Ten tweede zei Fortuyn: “Zij moeten met breken meer te verliezen hebben dan wij”.
  De situatie ligt nu anders. We hebben bestuurlijke ervaring en het demoniseren is verschoven naar de PVV.
  Toch kan alleen een grote overwinning van Leefbaar Rotterdam Karakus en consorten uit het versleten pluche houden.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   Ronald, wat zou jouw favoriete samenstelling van het college zijn als Leefbaar Rotterdam de verkiezingen wint en de eerste onderhandelaar wordt?

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  De mens lijdt het meest, onder hetgeen hij vreest.
  Ik wacht dus rustig af Ties. Wat kan je meer doen dan je mening geven?

  In iedere partij heb je duiven en havikken. Ik ben ondanks mijn leeftijd nog steeds militanter dan de gemiddelde Leefbare.
  We hebben het in 2002 – 2006 voortreffelijk gedaan (prof Tops .Bestuurskundige Tilburg) zonder de peveda en eerlijk gezegd is die club in mijn ogen nog verder afgegleden dan in 2002 het geval was.

  1. Profielbeeld van Lucette Mascini
   Lucette Mascini

   dat (2002-2006) wetende is de uitgesproken toenadering des te opmerkelijker

 4. Profielbeeld van Ties Joosten
  Ties Joosten

  Welnee Ronald, je bent veel meer dan slechts een populistische toeschouwer. Je hebt, zoals Joost Eerdmans zelf zegt, “in de jonge geschiedenis van Leefbaar een zeer belangrijke rol vervuld.”

  Inmiddels is overduidelijk dat je een coalitie met de PvdA niet ziet zitten. Toch zal het nadrukkelijk elkaar niet uitsluiten van Eerdmans en Karakus jou ook niet zijn ontgaan. Hoe vervelend vind je dat? Zou LR de PvdA wel op voorhand moeten uitsluiten? En mocht het toch zover komen, een Rotterdamse Große Koalition, zou je daar dan conclusies aan verbinden?

  Groet, Ties

 5. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Nakko, er bloeit niets op!
  Klaarblijkelijk heb ik iets anders gezien. Het “en u” van Eerdmans is cynisme!
  Karakus (heb je zijn Turkse poster al gezien?) is door het Rijk van zijn taak ontheven en de taak – Zuid uit het slob halen – is gegeven aan Marco Pastors, de man die door de Peveda en Karakus in 2010, met de meeste reguliere stemmen, werd uitgesloten!!! Kan het Rijk duidelijker zijn?
  Het Rijk controleert met o.a. de van zijn taak onthevene Karakus. Slechts stilte en schaamte rest, maar niet voor Hamit (blijf vooral altijd lachen, goed voor je image)
  Verder , wat moet je na de verkiezing, met een wethouder, die posters in het Turks accepteert, die eigen rapporten over cliëntilisme en bedreigingen, negeert en de betrokkenen op verkiesbare plekken zet (is dat nou cliëntilisme?)
  Daar moeten we helemaal niets mee, lijkt mij. Maar ja, ik ben slechts een populistische toeschouwer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.