Politiek14 maart 2014

DBS: kies volgende week niet uit angst

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Van der Wall windt zich op over de ronkende marketingmachine die Rotterdam in zijn greep houdt.

DBS februari
DBS februari Beeld: Renée Westerink

Pas geleden was ik een paar dagen in Sarajevo, hoofdstad van Bosnië. De oorlog die daar in de jaren ’90 woedde is voorbij, en tijdens mijn bezoek lag de stad er in de voorjaarszon bij in een schoonheid alsof er nooit iets gebeurd was.

Op het eerste gezicht tenminste. Want sla een hoek om, kijk wat beter, en je ziet de kogelgaten in de gevels. Ik liep over een begraafplaats waar op iedere grafsteen een sterfdatum tussen 1992 en 1995 stond. Ik zag foto’s van de meer dan 8000 doden die er in Srebrenica vielen, en een film met de verhalen van hun nabestaanden. Ik realiseerde me dat bijna alle mensen om mij heen een oorlog hadden meegemaakt. Een oorlog waarin je voormalige buurman, vriend of klasgenoot opeens je grootste vijand was. Zo dicht bij een oorlog was ik als verwende West-Europeaan nog niet eerder geweest, en dat maakte diepe indruk.

Toen ik weer thuis kwam in Rotterdam, viel ik midden in het campagnegeweld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er hingen posters die voorschrijven welke taal wij op straat dienen te spreken. Er werd gehamerd op immigratiequota voor mensen uit bepaalde landen. Op mij kwam het plotseling achterlijk angstig over. Angst voor mensen die even goed je buurman, vriend of klasgenoot kunnen zijn.

We learn from history that we do not learn from history.‘ Dat citaat van Hegel kwam ik recentelijk tegen in een artikel, en deed me afvragen of dat echt zo is. Tuurlijk, Rotterdam is geen Sarajevo en Nederland is niet de Balkan. Maar wie naar de geschiedenis van alleen al de twintigste eeuw kijkt, kan zien dat angst zo vaak heeft geleid tot haat en geweld. Niet zelden aangewakkerd door mensen die op macht uit zijn, en dat over de ruggen van onschuldige mensen proberen te bereiken.

Het is absoluut niet mijn intentie om hier te vertellen op welke partij je moet gaan stemmen op 19 maart (eerlijk gezegd ben ik daar zelf ook nog niet uit). Maar ik wil wel een dringend advies geven: Laat angst geen argument zijn in het bepalen van je stem. Want als we nu toch één ding mogen leren van de geschiedenis, dan is het wel dat angst geen goede raadgever is.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:gemeenteraadsverkiezingen 2014, Immigratiequota en Verkiezingsposter VVD

Sectie: Politiek

kaart: Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam, The Netherlands
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *