Voor de harddenkende Rotterdammer

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Nabil Bantal verbaast zich over de geringe opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

DBS februari
DBS februari

U bestaat niet.
In Rotterdam zijn we koploper van verkeerde lijsten: onze kinderen zijn slecht af, we leven gemiddeld korter ten opzichte van inwoners van andere vergelijkbare steden. Als je wat minder geluk hebt, lever je tien jaar in. De luchtkwaliteit in onze stad heeft niet alleen de aandacht van lokale actiegroepen, ook de Europese Unie heeft haar vragen over de luchtvervuiling binnen deze stadsgrenzen. De jeugdwerkloosheid neemt toe, veel mensen leven hier in armoede, en als Rotterdammers naar het ziekenhuis moeten, zijn ze relatief veel kwijt.
Genoeg redenen om te gaan stemmen. En toch is een historisch laag percentage op komen draven. Dat is triest en tast de fundamentele waarde van onze democratie aan. We nemen haar niet meer serieus.
Een aantal mensen ging desondanks met de stempas in de hand en het hart vol vertrouwen op weg naar de lokale stembus. Daar aangekomen, klaar om alle frustraties van de afgelopen jaren recht te zetten, kregen sommigen te horen dat ze ‘wellicht dood zijn’. In andere woorden: u bestaat niet. Het is te triest voor woorden dat mensen die de democratie nog wel serieus nemen, zo het stemrecht wordt ontnomen.
Wellicht is het een idee om het stemmen niet te beperken tot één dag, maar een week, zodat deze zaken recht gezet kunnen worden. Wie weet is de opkomst dan ook hoger. Een app waarmee ik kan inloggen met mijn DigiD is wat mij betreft ook een optie. Als we massaal bankieren via onze telefoon, kunnen we op die manier vast ook stemmen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Nabil Bantal

Nabil Bantal

Nabil Bantal (1979) verhuisde in 2001 naar Rotterdam om daar geneeskunde te studeren. Hij werkt als huisarts en leert Rotterdam elke dag beter kennen door de verhalen van patiënten. Zijn interesses liggen, niet zo verwonderlijk, op het gebied van gezondheidszorg, communicatie en culturele diversiteit.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Online bankieren (100% zeker weten dat jij bent wie je zegt dat je bent) en online stemmen (100% zeker weten dat niemand weet wie jij bent), dat zijn toch wel fundamenteel verschillende dingen :-)

 2. Profielbeeld van Nabil Bantal
  Nabil Bantal

  Klopt! Denk alleen dat er vast wel een methode is omdat te anonimiseren op het moment van versturen naar het centraal orgaan. Ik zeg niet voor niets in de eerste plaats om eerst te onderzoeken of er niet een week gestemd kan worden. We moeten de opties wat mij betreft beter onderzoeken

 3. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Dat zou sowieso een stuk beter zijn, maar wel lastig met stembureaus e.d. Dat we geen verkiezingen in het weekend houden is ook bizar. Zou geweldig zijn voor de opkomst.

 4. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Voor het kennen van de politieke voorkeuren in een populatie is toch eigenlijk voldoende dat er een voldoende grote en representatieve steekproef onder die bevolking is. Oftewel: als je 2500 mensen in Rotterdam laat stemmen, zal de uitslag niet anders zijn dan als je ze allemaal laat stemmen. Dus zo’n grote opkomst heeft geen enkele zin. Wat dat betreft is het ook volslagen irrationeel om te gaan stemmen als er al 2500 voor je hebben gestemd.

  1. Profielbeeld van Nabil Bantal
   Nabil Bantal

   Dat is de vraag Daan. Je gaat er vanuit dat de steekproef op Woensdag hetzelfde resultaat zal opleveren als Zaterdag of Zondag. Ik denk dat dit wel zou kunnen verschillen, omdat je een hele groep zou kunnen mobiliseren waarvoor de drempel lager wordt om toch te gaan stemmen, wellicht met een andere voorkeur, dus een andere uitkomst.

 5. Profielbeeld van Melissa
  Melissa

  Tja als de mensen in dit stuk representatief zijn, heeft verlengen van tijd geen enkel effect (ze komen principieel niet) en technische snufjes ook niet. Vroeger speelde het weer nog een rol maar volgens mij hebben we nu sowieso wel een ondergrens bereikt dat alleen de diehard stemmers (diegenen die braaf aan de hand van mama en papa gingen stemmen en ingeprent hebben gekregen dat dat een bijzonder voorrecht is) nog op komen dagen, zelfs als de stembussen maar een uur open zouden zijn. (dat zou nog eens een leuk experiment zijn)

 6. Profielbeeld van Melissa
  Melissa

  Ik ben trouwens een fervent voorstander van lege zetels die het aantal blanco stemmen moeten representeren. Maakt de verhoudingen een stuk duidelijker en zal ongetwijfeld velen over de streep trekken om wel te komen.

 7. Profielbeeld van Ilyas
  Ilyas

  Ik snap het idee hier achter en heb respect voor de bedoeling ervan, maar de uitvoering zal tegenvallen.

  1. Mensen die niet stemmen omdat het ze niets kan schelen hebben vaak hun stempas weggegooid, langer de tijd om te stemmen helpt niet.
  2. Wat als getelde stemmen naar buiten lekken? Dan gaan mensen ‘strategisch’ stemmen.

  Ik ben het eerder met Melissa hierboven eens dat lege zetels politici op de vinger kunnen tikken. Ik ben ook voor (à la sport kleding) de naam van je sponsoren op je pak te dragen als politicus, een door de gemeenteraad uit hun midden gekozen burgemeester, campagneloze verkiezingen, stemplicht en stemrecht/stemplicht vanaf 16 jaar.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.