Politiek21 maart 2014

De Beste Stuurlui: Stemverlenging alstublieft

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Nabil Bantal verbaast zich over de geringe opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

DBS februari
DBS februari Beeld: Renée Westerink

U bestaat niet.

In Rotterdam zijn we koploper van verkeerde lijsten: onze kinderen zijn slecht af, we leven gemiddeld korter ten opzichte van inwoners van andere vergelijkbare steden. Als je wat minder geluk hebt, lever je tien jaar in. De luchtkwaliteit in onze stad heeft niet alleen de aandacht van lokale actiegroepen, ook de Europese Unie heeft haar vragen over de luchtvervuiling binnen deze stadsgrenzen. De jeugdwerkloosheid neemt toe, veel mensen leven hier in armoede, en als Rotterdammers naar het ziekenhuis moeten, zijn ze relatief veel kwijt.

Genoeg redenen om te gaan stemmen. En toch is een historisch laag percentage op komen draven. Dat is triest en tast de fundamentele waarde van onze democratie aan. We nemen haar niet meer serieus.

Een aantal mensen ging desondanks met de stempas in de hand en het hart vol vertrouwen op weg naar de lokale stembus. Daar aangekomen, klaar om alle frustraties van de afgelopen jaren recht te zetten, kregen sommigen te horen dat ze ‘wellicht dood zijn’. In andere woorden: u bestaat niet. Het is te triest voor woorden dat mensen die de democratie nog wel serieus nemen, zo het stemrecht wordt ontnomen.

Wellicht is het een idee om het stemmen niet te beperken tot één dag, maar een week, zodat deze zaken recht gezet kunnen worden. Wie weet is de opkomst dan ook hoger. Een app waarmee ik kan inloggen met mijn DigiD is wat mij betreft ook een optie. Als we massaal bankieren via onze telefoon, kunnen we op die manier vast ook stemmen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Gemeenteraadsverkiezingen 2018, lage opkomst en stemrecht

Sectie: Politiek

kaart: Coolsingel 40
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *