Voor de harddenkende Rotterdammer

Peter van Heemst is de beste politiek analist van Rotterdam. Iedere twee weken beschouwt hij voor Vers Beton het Rotterdamse stadhuis. Wie het politieke vak daar goed beoefent krijgt zijn warme aandacht, maar wie er een potje van maakt krijgt keiharde kritiek. In aflevering 1: de dreun die ‘zijn’ PvdA woensdag te verwerken kreeg.

Politiek columnist Peter van Heemst
Politiek columnist Peter van Heemst

Au, au, aaaaaaau. Dat doet pijn. De PvdA tuimelde eergisteren van 14 naar 8 zetels. Aartsrivaal Leefbaar ging met 14 zetels over de finish. Een uitslag die lang zal nadreunen. Heel lang. 2002 stond binnen de Rotterdamse PvdA bekend als het rampjaar. Onder leiding van Fortuyn veroverde Leefbaar toen 17 raadszetels, terwijl de PvdA bleef steken op 11. Lager dan dat? Dat leek onbestaanbaar, ondenkbaar, onmogelijk. Tot afgelopen woensdag.
Veel ging mis deze campagne. Natuurlijk: de landelijke PvdA is uit de gratie van de kiezers geraakt. Dat speelt ook de PvdA in Rotterdam parten. Maar dat maakt de lokale campagne juist driedubbel zo belangrijk. Loopt die perfect, dan scheelt dat net die paar zetels die het verschil maken tussen op de ondergrens blijven steken of er keihard doorheen zakken. En juist daar ging het aan de lopende band mis.
Ik zet de rampspoed even op een rij.
De afgelopen vier jaar versleet de PvdA in Rotterdam vier (ja, vier) politieke leiders. Dat levert een onherkenbare zigzagkoers op. Ook een voetbalelftal dat in zo’n periode vier trainers verslijt of een buurtsuper die in dat tempo van eigenaar wisselt vergaat het slecht. Het strakke verhaal valt weg.
Een aantal PvdA-wethouders ontpopten zich heus als solide en zakelijke bestuurders. Maar ze waren te weinig herkenbaar als politici van de PvdA. Ze staken in dat opzicht schril af tegen collega’s als Hugo de Jonge (100% CDA) en Alexandra van Huffelen (125% D66).
De lijsttrekker waar iedereen binnen de PvdA op zat te wachten was Marco Florijn, maar hij haakte af. Besturen, zo liet hij veelzeggend weten, is erg interessant. Politiek is hem kennelijk een tikje te ruig. Dit was dus de wethouder van Werk, Inkomen en Zorg. Precies die zaken die voor de PvdA het allerbelangrijkst zijn.
Uiteindelijk ging Hamit Karakus de kar trekken. Gekozen na een referendum waaraan 400 van de 2000 leden meededen. Vanaf dag één leek hij een lijsttrekker tegen wil en dank en naarmate de campagne vorderde ontpopte hij zich meer en meer als de Rotterdamse Job Cohen. Te rustig, te aardig, te beleefd – vooral in het debat met Joost Eerdmans.
De boodschap van de PvdA was, ja, wat was eigenlijk de boodschap van de PvdA? Er was geen helder, duidelijk verhaal. Er was alleen een vlak en flets verkiezingsprogramma.
De kwestie-Feijenoord, de klokkenluideraffaire, de moskee-internaten: ze waren een loden last waarvan Karakus zich maar niet wist te ontdoen. Steeds werd hij er door in het defensief gedreven. Steeds weer moest hij uitleggen dat hem niets te verwijten viel. Dat hij het wel goed had aangepakt. Dat hij niet ging over de kandidaten voor de gebiedscommissie Feijenoord. Tweederde van zijn spreektijd werd met dit terugblikken gevuld. Aan vooruit kijken kwam hij nauwelijks toe.
De PvdA is een middelgrote partij geworden en staat nu in het rijtje met SP en D66. NIDA, meer nog dan Leefbaar een echte lokale partij, is aan een stevige opmars begonnen. En bij de volgende verkiezingen zullen Rotterdammers zich nog minder laten meeslepen door de ” Wordt De PvdA Of Leefbaar De Grootste-Tweestrijd”.
De crisis is nog groter dan 8 zetels doen vermoeden.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 16 reacties