Politiek31 maart 2014

Méér! Méér! Méér!

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Het ‘minder, minder, minder’ van Wilders heeft extreem veel stof doen opwaaien. Inge Janse ziet het anders – wijken zijn juist gebaat bij een grotere hoeveelheid ‘allochtonen’. Meer, meer, meer! – zo stelt hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Ja, er zullen wat monden openvallen als de Rotterdamse gemeenteraad met zijn plannen komt voor de komende regeringsperiode. Eén van de onderdelen behelst als het goed is namelijk een nieuwe versie van de Rotterdamwet. Met daarin, jawel, de harde eis dat elke wijk een minimaal niveau aan multiculturalisme heeft. Dus geen rem op armlastige Polen, Marokkanen, zigeuners en Antillianen, maar juist een stok achter de deur om deze groepen vertegenwoordigd te krijgen in Rotterdam, óók in wijken als Hillegersberg en Veerhaven.

De aanleiding hiervoor: zeven studies die de afgelopen tien jaar plaatsvonden in de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Afrika door een groep psychologen van de universiteit van Oxford. Hun conclusie: simpelweg wonen in een wijk met een hoge mate van culturele diversiteit zorgt ervoor dat je toleranter wordt voor andere culturen. Passieve tolerantie, noemen ze dat.

En ja, de onderzoekers weten zeker dat hun resultaten niet verstoord worden door boomknuffelende GroenLinks-stemmers die er expres voor kiezen om gezellig boven een belhuis, shoarmatent en Poolse supermarkt te gaan wonen, spreken van zelfredzaamheid van de medemens als hun autoradio voor de veertiende keer gejat is, en een vuilniszak in de achtertuin van de bovenbuurvrouw op 45e zien als een uiting van postmoderne kunstontwikkeling. Nee, jij, ik, iedereen wordt er beter van. Sterker nog: zelfs racisten worden toleranter in hun opvattingen als ze maar lang genoeg in een gemengde wijk wonen.

Ik neem aan dat onze nieuwe gemeenteraad, in al zijn wijsheid, hier lering uit trekt en er werk van gaat maken. Wijken krijgen dus geen inkomenseis, maar een allochteneis. Contact tussen culturen wordt serieus bevorderd. En dat vier jaar lang in Rotterdam, het stadslaboratorium van Nederland. Het zal een interessant moment opleveren als in 2018 Geert Wilders in De Ballentent zijn toehoorders de bekende vraag stelt, en uit honderden kelen “Méér! Méér! Méér!” hoort.

Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen volgende week worden gepubliceerd in Metro.

Reageer of deel op Social Media

Tags:allochtoneneis, inkomenseis, multiculturalisme en rotterdamwet

Sectie: Politiek

kaart: Coolsingel 40, 3012 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *