voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Het ‘minder, minder, minder’ van Wilders heeft extreem veel stof doen opwaaien. Inge Janse ziet het anders – wijken zijn juist gebaat bij een grotere hoeveelheid ‘allochtonen’. Meer, meer, meer! – zo stelt hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Ja, er zullen wat monden openvallen als de Rotterdamse gemeenteraad met zijn plannen komt voor de komende regeringsperiode. Eén van de onderdelen behelst als het goed is namelijk een nieuwe versie van de Rotterdamwet. Met daarin, jawel, de harde eis dat elke wijk een minimaal niveau aan multiculturalisme heeft. Dus geen rem op armlastige Polen, Marokkanen, zigeuners en Antillianen, maar juist een stok achter de deur om deze groepen vertegenwoordigd te krijgen in Rotterdam, óók in wijken als Hillegersberg en Veerhaven.
De aanleiding hiervoor: zeven studies die de afgelopen tien jaar plaatsvonden in de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Afrika door een groep psychologen van de universiteit van Oxford. Hun conclusie: simpelweg wonen in een wijk met een hoge mate van culturele diversiteit zorgt ervoor dat je toleranter wordt voor andere culturen. Passieve tolerantie, noemen ze dat.
En ja, de onderzoekers weten zeker dat hun resultaten niet verstoord worden door boomknuffelende GroenLinks-stemmers die er expres voor kiezen om gezellig boven een belhuis, shoarmatent en Poolse supermarkt te gaan wonen, spreken van zelfredzaamheid van de medemens als hun autoradio voor de veertiende keer gejat is, en een vuilniszak in de achtertuin van de bovenbuurvrouw op 45e zien als een uiting van postmoderne kunstontwikkeling. Nee, jij, ik, iedereen wordt er beter van. Sterker nog: zelfs racisten worden toleranter in hun opvattingen als ze maar lang genoeg in een gemengde wijk wonen.
Ik neem aan dat onze nieuwe gemeenteraad, in al zijn wijsheid, hier lering uit trekt en er werk van gaat maken. Wijken krijgen dus geen inkomenseis, maar een allochteneis. Contact tussen culturen wordt serieus bevorderd. En dat vier jaar lang in Rotterdam, het stadslaboratorium van Nederland. Het zal een interessant moment opleveren als in 2018 Geert Wilders in De Ballentent zijn toehoorders de bekende vraag stelt, en uit honderden kelen “Méér! Méér! Méér!” hoort.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen volgende week worden gepubliceerd in Metro.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 33 reacties