Nieuwsbeeld13 maart 2014

NieuwsBeeld: Niet aan het park, maar in het park

Beeld: Anniek Tijmes
Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse Nieuws. Deze week: Niet aan het park, maar in het park.

De collectieven Observatorium en De Urbanisten zien de komst van het nieuwe collectiegebouw van Boijmans helemaal niet als een probleem. Ze hebben namelijk een lumineus idee. Er hoeft slechts één punt te veranderen, en het voorgestelde pand van MVRDV is geen spelbreker meer, maar een medespeler. Het Museumpark moet uitbreiden. En drastisch ook.

In hun optiek zou het straatgedeelte van het Museumpark ook groen moeten worden, evenals de Jongkindstraat, die langs het Chabotmuseum naar de Rochussenstraat loopt. Voor geen enkele automobilist zijn deze verbindingen een halszaak. Op die manier begint het Museumpark voortaan direct na het bruggetje aan het eind van de Witte de Withstraat. En op deze wijze, zo redeneren zij, liggen de musea voortaan niet aan het park maar in het park. En dan maakt een nieuw pand dus ook niet meer uit.

Tijdens Museumnacht presenteerden zij hun plan met een serie hagen van riet (eerlijk geknipt nabij Zestienhoven) met verderop een grote vuurkorf en een cirkel van kapotgeslagen stenen. Een kleine ingreep, met toch direct een fraai resultaat. De schrijver van dit stuk ziet het parkidee kortom wel zitten, onder één voorwaarde. Dat er een mooi klassiek hek komt bij de ingang. Waar in de zomernachten, net als in Nescio’s “Titaantjes”, zich een groep ophoudt: ‘Hele zomernachten stonden we tegen het hek te leunen en urenlang te boomen’.

Een club jonge mensen, lummelend en dromend van een schitterend bestaan: geen zichzelf respecterend stadspark zou zonder moeten willen.

Tekst: Vincent Cardinaal

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Urbanisten, Groot Museumpark, museumnacht, MVRDV, Nescio en Observatorium

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *