Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Nu de verkiezingscampagnes in hun allerlaatste fase zijn aanbeland, wordt het tijd dat u uw keuze bepaalt. Vers Beton helpt daarbij. De laatste twee dagen brengen wij voor u in kaart hoe de partijen in Rotterdam over 6 belangrijke verkiezingsthema’s denken. In aflevering 1: hoe denkt politiek Rotterdam over een nieuw poppodium?

Poppodium op straat
Poppodium op straat

Met weemoed wordt er teruggedacht aan de legendarische concerten in Nighttown of de beginnende bandjes in Waterfront. Voor een beetje band van formaat moet je tegenwoordig richting Amsterdam, Den Haag, Tilburg of Eindhoven. De stad Rotterdam verdient een poppodium, toch?! Niet alle partijen zijn daarvan overtuigd…

De voorstanders

D66 is de grote pleitbezorger van een nieuw poppodium in de stad. In het verkiezingsprogramma is het een belangrijk punt: ‘Investeer in een middelgroot podium voor livemuziek.’ D66 vindt dat de gemeente de bouwontwikkeling en exploitatie van een nieuwe live-muziekfaciliteit moet ondersteunen. De SP sluit zich hierbij aan. De sociale partij vindt dat popmuziek meer ruimte moet krijgen in Rotterdam. Het voortbestaan van huidige podia moet worden bestendigd en er moet een middelgroot podium terugkomen. Ook CDA vindt dat er een groter poppodium hoort bij Rotterdam. ‘Initiatieven vanuit de markt worden daarom door ons van harte toegejuicht’, zegt de partij. Ze gaan verder niet in op de rol die de gemeente hierin zou moeten spelen. Geld, steun, vastgoed?

De twijfelkonten

GroenLinks is niet per se tegen, maar ook geen directe voorstander. De groene partij zegt: ‘Investeringen in culturele gebouwen maken de binnenstad levendig.’ Ze noemen de ontwikkeling van het voormalige Lantaren/Venster aan de Gouvernestraat als prioriteit. Er wordt niet over een nieuw poppodium gerept, maar uit dit standpunt blijkt dat ze ook niet tegen zijn.
De PvdA wil investeren in cultureel ondernemerschap en ziet in Rotterdam een stad waar culturele initiatieven gefaciliteerd worden. Er worden hier voorbeelden gegeven van evenementen (ART Rotterdam, Dance Parade of nieuwe festivals). Ook dit partijprogramma lijkt openingen te bieden om te onderhandelen over een nieuw poppodium. Het zou immers als een cultureel initiatief gezien kunnen worden.
De VVD is onduidelijk. Ze staan voor een veelzijdig cultureel klimaat waar ruimte is voor vernieuwing en experimenten. Als het maar aansluit bij het merk Rotterdam: ‘Die initiatieven krijgen alle steun en ruimte.’ De VVD vindt wel dat de gemeente terughoudend moet zijn in de financiële ondersteuning van de cultuursector. Maar wat als het podium in hun ogen de stad versterkt?

De absolute tegenstanders

ChristenUnie-SGP vindt dat er de laatste jaren te veel geld is gegaan naar gebouwen. Er moet niet meer worden geïnvesteerd in faciliteiten voor cultuur, maar in de kunst zelf. Leefbaar is ook duidelijk tegen. Zij noemen het nieuwe poppodium een dogma en zien niks in het idee. ‘Liever dan het zelf initiëren van een nieuw poppodium continueren we het door ons opgerichte fonds voor muziekcafés.’
Conclusie: het leeft, maar in de debatten kwam het onderwerp nagenoeg niet naar voren. Reden? De meeste partijen willen wel een poppodium, maar zijn bang hun vingers eraan te branden. Er is in het verleden immers zoveel gebeurd rond de poppodia. Toch lijken er wel mogelijkheden bij de linkse en middenpartijen als ‘de markt’ met een goed initiatief komt. Wie biedt? Tenzij Eerdmans met vlag en wimpel de verkiezingen wint. Dan zal een nieuw poppodium toch voornamelijk een droom blijven van Jos Verveen, en wellicht van vele anderen.
Komende woensdagavond organiseren een aantal Vers Betonners met onder andere ZUS Architects in  BAR de officiële afterparty van de Rotterdamse verkiezingsdag.  Kom ook!

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

che_celeste_7394zw

Celeste Boddaert

Celeste Boddaert (Rotterdam, 1987) is freelance journalist. Schrijft, produceert, is coördinerend redacteur van OPEN Rotterdam en altijd op zoek naar bijzondere verhalen in Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
  1. Profielbeeld van Celeste Boddaert
    Celeste Boddaert

    De keuze was om de verkiezingsprogramma’s eens onder de loep te nemen. Iets waar veel kiezers ‘geen zin’ in hebben en kijken wat daar uit komt…

  2. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    Is het een bewuste keuze geweest om alleen naar het programma te kijken en niet de partijen er even over te bellen? Misschien zijn partijen zoals Groenlinks en PvdA wel gewoon ronduit voor maar staat het gewoon niet zo expliciet in het programma…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.