Stedelijke ontwikkeling & architectuur6 maart 2014

Verbouwing Zuidplein: een gemiste kans

Ursul Schaap verbaast zich over de plannen van Ballast Nedam met het Zuidplein. Volgens hem had de aannemer zich wel wat meer mogen inlezen in de plannen van stedenbouwkundige Vermeiren. Het nieuwe ‘Hart van Zuid’ blijft volgens hem ook na verbouwing een onneembare vesting voor fietsers en wandelaars.

Zuidplein
Zuidplein Beeld: Tosja Backer

Aannemer Ballast Nedam kreeg eind vorig jaar van de gemeente de opdracht om dit gebied in samenwerking met de gemeente de komende twintig jaar te ontwikkelen tot een nieuw Hart van Zuid. Inmiddels zijn de plannen van Ballast Nedam gepubliceerd.

De winst? Een autovrije Gooilandsingel aan de westzijde van het winkelcentrum en een lange trap naar de kooptempel. Verder: een vervangend theater, een vervangend zwembad, meer winkels, een hotel en een uitbreiding van Ahoy’. Er gaat in Zuid geïnvesteerd worden, goed nieuws voor de economische vitaliteit van Zuid.

Het verlies?
Het slechte nieuws is dat het probleem van het Zuidplein niet wordt aangepakt. Het huidige Zuidplein, een gebied zo lang als de Coolsingel, kunnen fietsers en voetgangers bijna onmogelijk doorkruisen van oost naar west. Een centrum dat losstaat van de omliggende wijken is geen centrum, maar een barrière.

In plaats van dit probleem aan te pakken, conformeren de projectplannen zich eraan. De grenzen van het project van Ballast Nedam lopen precies over het midden van de brede verkeerswegen aan de noord- en oostzijde. Aan de westzijde staat een 350 meter lange jarenvijftig flat. Door die lange gesloten bebouwing is het onmogelijk om Zuidplein via de wijk Carnisse gemakkelijk te benaderen of te verlaten.

Kloppen
Stedenbouwkundige Joris Vermeiren bedacht enkele jaren geleden een slimme oplossing voor dit probleem. In zijn plan maakt hij twee doorbraken in de lange gesloten bebouwing aan de westzijde van Zuidplein. Alle straten ten westen, noorden en oosten van het winkelcentrum laat hij langzaam oplopen naar tweehoog, het niveau van de winkels. Winkelcentrum Zuidplein komt als het ware op een heuvel te liggen die gemakkelijk te doorkruisen is voor fietsers en voetgangers. Onder in de heuvel maakt hij ruimte voor de doorgaande wegen, een busstation en méér parkeerruimte.

Bij Ahoy’ heft Vermeiren ook de barrière van de Zuiderparkweg op. Op het dak van die weg maakte hij een voetgangersgebied en bij Ahoy’ een extra vijver. Op de nieuwe ‘Heuvel van Zuid’ krijgt parkachtig groen meer ruimte, dat goed zal zijn voor het leefklimaat op Zuid. Met zo’n oplossing gaat het Hart van Zuid kloppen, omdat het winkelcentrum dan niet langer een barrière is, maar een centrale route. Je fietst en wandelt dan door het winkelgebied omdat het snelste weg is van oost naar west en van noord naar zuid.

Gemiste kans
Ballast Nedam heeft echter het slimme plan van Vermeiren hoogstwaarschijnlijk niet gelezen. En zo dreigt Zuid een kans te missen. Op tweehoog boven een parkeergarage blijft Winkelcentrum Zuidplein een onneembare barrière voor fietsers en voetgangers, midden in een riool van veel te brede verkeerswegen. Jammer. Want het Hart van Zuid heeft behoefte aan een bredere visie, die verder gaat dan het opkalfateren van de treurige, gesloten witte doos met een roze band eromheen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Ballast Nedam, Vermeiren, Zuid en Zuidplein

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Sallandweg 90, 3083 BC Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *