Politiek7 april 2014

Ahmed, toon wat lef!

Iedere maandag verschijnt er een opiniestuk van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week: hoofdredacteur Eeva Liukku betreurt dat Ahmed Aboutaleb zich niet persoonlijk heeft uitgesproken over de kwestie-Wilders. Zij had graag gezien dat hij, zoals bij de Wijnbar, op de bres was gesprongen.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Burgemeester Aboutaleb heeft de meest veilige positie ingenomenen ten opzichte van de “minder, minder” uitspraken van Wilders. Hij heeft zich niet uitgesproken als burgemeester. Hij is er voor álle Rotterdammers, zo schreef hij vorige week in Metro. Hij steunt hen die zich gekwetst voelen maar hij is er ook voor “diegenen die applaudisseren als zulke uitspraken worden gedaan”.

Deze neutraliteit is wat mij betreft onnodig formeel en een gemiste kans voor de burgervader van Rotterdam. Andere burgemeesters in Nederland, zoals in Nijmegen, Amsterdam en Breda spraken zich wél uit, liepen mee in een protestmars of deden zelfs aangifte.

Eerder schreef Aboutaleb een mooie brief aan de bedreigers van de eigenaresse van de Wijnbar. Daar werd hij om geroemd. Waarom kiest hij dan nu voor een formele positie? Waarschijnlijk omdat De Wijnbar geen (partij)politieke kwestie is, en de uitspraken van de leider van de PVV wel.

Toch denk ik dat veel Rotterdammers dit verschil niet zullen begrijpen. Racisme heeft namelijk niets met partijpolitiek te maken. Wat blijft hangen is: kennelijk mag hij wel zijn nek uitsteken om Marokkanen terecht te wijzen en niet om ze bij te staan.

Er speelt ook iets anders mee, wat niet altijd uitgesproken is. Omdat hij een burgemeester is met een Marokkaanse achtergrond kan men hem makkelijk verwijten dat hij zich laat meeslepen door zijn emoties. Hij zegt zijn persoonlijke emoties daarom nu “in te slikken”. Dat is een absurde gedachte. Omdat je persoonlijk bent getroffen kun je plots geen positie innemen als burgemeester? Zijn achtergrond hoort toch geen enkele rol te spelen? Het roept de vraag op of een autochtone burgemeester wel een uitspraak had gedaan.

Ik had graag gezien dat de burgemeester het lef had gehad om op te staan tegen racisme. Dat hij op de bres was gaan staan voor de inclusieve samenleving waar Rotterdam voor staat: in een havenstad zijn we allemaal aangespoeld, om nooit meer weg te gaan.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Ahmed Aboutaleb, geert wilders, Opinie en wijnbar

Sectie: Politiek

kaart: Coolsingel 40, 3012 Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *