Politiek18 april 2014

De Beste Stuurlui: Adviseer uw gebiedscommissie!

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Alexandre Furtado plaatst terzijdes bij de gebiedscommissies.

DBS februari
DBS februari Beeld: Renée Westerink

Sinds afgelopen week zijn de gebiedscommissies geïnstalleerd en aan het werk. Dit had u kunnen weten, want vorige maand tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stond er op dat handige stembiljet ook een lijst met kandidaten die uw directe woonomgeving gaan vertegenwoordigen. Terwijl wij het hier nog met pen en papier moeten doen, heeft in India de digitale revolutie inmiddels al wel plaatsgevonden. Maar dat terzijde.

Interessant is om te zien hoe in uiterlijk opzicht de gekozen leden ook daadwerkelijk een afspiegeling lijken te zijn van het gebied dat ze gaan vertegenwoordigen. Zie bijvoorbeeld het contrast tussen Hillegersberg-Schriebroek en Charlois. Wel weer leuk om te zien dat een voormalig klasgenoot onderdeel uitmaakt van een van de veertien commissies. Maar ook dat terzijde.

Waar het om draait, is waar zij zich de komende tijd mee bezig gaan houden en hoe ik als bewoner van een deelgemeente (of moet ik nu gebied zeggen?) daarbij betrokken word. Volgens bericht van de gemeente zullen de gebiedscommissieleden met zoveel mogelijk bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties praten om te achterhalen wat er leeft in de wijk. Vervolgens zullen ze een vierjaren-gebiedsplan opstellen (dat geen vier jaren behelst, want het kan elk jaar aangepast worden als u het er niet mee eens bent). Besluiten zullen de gebiedscommissies uiteindelijk niet nemen, want dat doet opperhoofd gemeente. Maar ze kunnen er wel op los adviseren. Net nu er volgens het FD behoefte is aan minder adviseurs. Dat ook terzijde.

Daarnaast zal er in alle gebieden een pot met maar liefst 7,6 miljoen euro beschikbaar zijn voor bewonersinitiatieven. Ik vraag mij trouwens af of zo’n pot er niet altijd is geweest. Allee, een alternatieve manier dus om alsnog jouw stadsgebiedsinitiatief erdoor te krijgen. Dus kom maar op met die wildwaterbanen in de duinen van Hoek van Holland. Of zou dat gebied eigenlijk onder het waterschap vallen? Daar kunt u trouwens volgend jaar in maart ook op stemmen. Maar ook dat weer terzijde.

De eerste gebiedscommissievergaderingen zijn al eind april. Sluit u aan of uit (wat trouwens niet hoeft te betekenen dat u buitengesloten wordt)? De vraag is welke keuze het gros van de bewoners zal maken na een historisch lage opkomst bij de afgelopen verkiezingen en een nog lager opkomst voor de eerste gebiedscommissies.

Reageer of deel op Social Media

Tags:De Beste Stuurlui en gebiedscommissies

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *