Stedelijke ontwikkeling & architectuur25 april 2014

De Beste Stuurlui: Doe mij maar een hangmat in het Schouwburgpark

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurvrouwe Katinka Buters steunt de initiatiefnemers voor een Schouwburgpark. Want het huidige plein is een lachertje. Het mag volgens haar niet eens een plein heten.

DBS februari
DBS februari Beeld: Renée Westerink

Het Schouwburgplein heeft stof doen opwaaien. Normaal zorgt het plein met nat weer slechts voor wat gladde reuring: mensen gaan er finaal op hun plaat. Dit keer echter is er een nieuwe impuls. Sinds begin april manifesteren zich via Facebook twee Rotterdammers, Joris de Longh en Arjan Verschoor, respectievelijk beeldend kunstenaar en projectmanager, om het nu vaak lege plein te veranderen in een aangename groene oase.

Laat het eens bezinken. Want misschien is het niet zo’n slecht idee. We hebben in het centrum weinig oude bomen, vanwege het bombardement (of, meer nog misschien, vanwege het nooit meer terugplaatsen). Het stedelijk refrein van ‘staal, glas en beton’ kennen wij maar al te goed. Een mooie combinatie hoor, maar een beetje afwisseling mag ook wel.

De term ‘plein’ blijkt geen beschermde titel te zijn in Rotterdam. In Barcelona, Rome, Parijs zijn de pleinen groot, met rondom een colonnade voor schaduw. Een fontein of een boom, een bankje. Het gaat vanzelf leven. Hier noemen we zelfs een kruising of een rotonde een plein, zoals het Hofplein en Oostplein. En ook het Schouwburgplein. Het heet wel een ‘plein’, maar valt het werkelijk onder de definitie?

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Schouwburgpark, schouwburgplein en stadsgroen

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Kruisplein 30, 3012 CC Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *