Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton werkt samen met Anders Nog Iets?, een project over Rotterdamse ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Deze editie: Meubelstoffeerderij Jansen overleefde de opkomst van Ikea en meubelboulevard. Het familiebedrijf uit Hillegersberg restaureert al meubels sinds 1930.

Meubelstoffeerder Rob Jansen
Meubelstoffeerder Rob Jansen

De meubelstoffeerderij aan de Straatweg in Hillegersberg is een begrip. Al is het alleen maar om de intrigerende leus ‘Er is maar één Jansen, ook úw stoffeerder’, die zowel op het bedrijfspand als op het busje ervoor prijkt. Vakman Rob (63) heeft de zaak van zijn vader voortgezet. De oprichter én bedenker van de reclameslogan voorzag al vóór de oorlog meubels van een nieuw uiterlijk.
Achter de wervende tekst gaat een zaak van 150 vierkante meter schuil. In de grote, wat chaotisch ogende ruimte staat het vol met stalen en rollen stof, vulmateriaal en veringen. In het midden verricht Rob zijn ambachtelijke handwerk: meubilair herstellen, opnieuw bekleden en soms een likje beits. Met als hulpmiddelen onder meer een set gereedschap, een nietmachine en een naaitafel.
Meubelstoffeerderij Jansen
Meubelstoffeerderij Jansen

Stoffeerder Jansen ‘klapt’ zijn bril in tweeën, die heeft hij op bij de arbeid. Het bijzondere exemplaar (bijeen te houden op de neus door magnetische werking) is beter bestand tegen ongelukjes dan een normale bril. Met een grijns: “Ik ben niet zo sterk met brilletjes. Vroeger ging er nog wel eens eentje stuk als ik die weg legde.”

Mond-tot-mond reclame

Jansen senior begon de zaak in 1930 in de nabijgelegen Philips Willemstraat. Na enkele verhuizingen zit de meubelstoffeerderij nu op de Straatweg. Een plek die de aandacht trekt. Rob: “Veel passerende mensen, ook in de tram, zien mijn zaak. Maar de meeste klanten heb ik van recommandatie, mond-tot-mondreclame. Behalve uit de buurt ook uit de B-dorpen, Alexanderpolder en Ommoord. Ik heb vooral particuliere klanten, niet alleen ouderen maar ook dertigers.”
Rob Jansen heeft nog genoeg te doen, misschien ook wel omdat hij een uitstervend ras is. „Vroeger zaten er ook veel stoffeerders in Crooswijk of het Oude Noorden, nu niet meer. Ik ben op mijn vijftiende bij mijn vader begonnen, kijken of het wat voor me was. Ik vond het leuk. Elke week is het wat anders, andere stoelen of banken. Dus niet zoals bij een meubelmaker als Gispen heel veel zelfde modellen. Maandag ga ik meestal op bezoek voor het halen, vrijdag is het dan klaar.”
Rob levert maatwerk, dat maakt zijn arbeid volgens hem zo mooi. Op zijn advies kan de klant bijvoorbeeld kiezen tussen een verend zitkussen of een hard zitvlak. Bij zijn rondje op maandag neemt hij stalen met stoffen mee. „Nu is velours met fantasiemotief bijvoorbeeld populair.”

‘Als de romp maar goed is’

De ambachtsman is net wat verweerde barkrukken en een in slechte staat verkerende bruinlederen, ooit sierlijke Lodewijk fauteuil onder handen aan het nemen. „Het leuke is vooral dat je meubels zó weghaalt (en hij wijst op de krukken en de oude stoel) en ze als nieuw terug brengt.” Vooral de fauteuil lijkt een lastige klus. Jansen: “Als de romp maar goed is. Daar valt in dit geval wel wat van te maken.”
Jansen ondervindt weinig hinder van de tijdsgeest, waarin veel goederen een hoge omloopsnelheid kennen. “Als mensen bijvoorbeeld een eethoek hebben die ze bevalt en er is één stoel kapot, dan vinden ze het vaak zonde alles te veranderen. Dan schakelen ze mij in.” Hij wijst ook op het sentiment, de nostalgie die vaak aan meubilair kan kleven. Mensen die daarom geen afstand kunnen doen van hun bank of stoel kloppen ook bij Jansen aan.
De meubelstoffeerder werkt in zijn eentje sinds zijn broer én compagnon in 1991 overleed. Met zijn tweeën hadden ze de zaak van pa overgenomen. Rob vindt de eenzame arbeid niet vervelend. “Ik kan goed alleen werken. Zo heb ik ook nooit de radio aanstaan. Ik ben hier eigenlijk de directeur maar ook de werkster die alles moet opruimen. Alleen voor het sjouwen heb ik hulp nodig.”
Anders nog iets? logo_andersnogiets11 Vers Beton werkt samen met Anders nog iets?, een project van
Annemarie Mosterd over ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Als consument betuigen wij vaak de liefde voor de buurtwinkel of ondernemer, maar met de voeten óf de wielen kiezen we vaak anders. Op www.andersnogiets010.nl worden de markante, sociaal betrokken ondernemers die er nog zijn, in het daglicht gezet. Volg ze ook via Facebook
.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Paul Smits

Paul Smits

Paul Smits houdt van Rotterdam en woont daar al zijn hele leven. Van huis uit politicoloog, werkt als journalist. Favoriete plekken: Kuip, Oude Noorden, Rotte. Voor Vers Beton eindredacteur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.