Nieuwsbeeld3 april 2014

NieuwsBeeld: Vervuil het klachtensysteem

Beeld: Anniek Tijmes

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: Vervuil het klachtensysteem.

De Biergarten mag vanaf vrijdag weer open! Hoera! Das Brüllt Spaß. Maar voor hoe lang? Vorig jaar werd de Biergarten geteisterd door klachten (vier), waardoor zij in september haar muziek uit moest zetten. Eerst moesten zij met een rapport aantonen dat ze de geluidsnormen niet overschrijden.

Ik heb me altijd verbaasd over de klager. Wie gaat er in het uitgaansgebied wonen als je een hekel hebt aan geluid? Ga lekker naar Capelle Schollevaar dan, een kinderspeeltuin is wel stil als het donker is.

Nog veel meer verbaas ik me over hoe serieus klachten worden genomen. Ook als je klaagt omdat je schizofreen bent en jouw ene – op dat moment overheersende – persoonlijkheid een hekel heeft aan ieder geluidje, maar je andere persoonlijkheid graag midden in het centrum wilt wonen, is dat een klacht. Ook als je klaagt omdat je vegetariër bent en je kan niet tegen het gesis van de braadworsten op de barbecue bij de Biergarten: een klacht over geluidsoverlast volstaat. En ook als je een hekel hebt aan de barman of eigenaar van de club tegenover je, dan bel je gewoon naar de politie en klaag je over overlast. Een klacht.

En als je dus veertig keer achter elkaar belt, dan heb je veertig klachten. Maakt niet uit wat, wie of hoe vaak, uw klacht is een gift! Iedere klacht heeft dezelfde waarde, ongeacht of hij gefundeerd is of niet. En bij vier klachten dus al,  mag de eigenaar van het etablissement in zijn eentje een duur rapport betalen. Hij – nare man – wilde immers de buurt verzieken met een herriemakend tentje. Bah, met je leuke pop-upterras in de binnenstad.

Ik ben het spuugzat. Daarom roep ik op om de klachtlijn te vervuilen met enthousiasme. Als je vlakbij de Biergarten of een andere uitgaansgelegenheid woont, bel dan de klachtenlijn op. Vraag of je een melding mag maken in de categorie ‘Anders’, en geef dan een complimentje. “Nee, ik wil gewoon even zeggen, het is echt een leuke tent. Leuke voorgevel ook, en goede aanbiedingen. Geluid? Ja soms, maar dat kan ik wel waarderen, nee schrijf maar op, dat ik het hier erg gezellig vind.”

Als je leuke dingen naar kan maken, dan kan je nare dingen vast ook leuk maken.

Tekst: Anneke Kortleve

Reageer of deel op Social Media

Tags:biergarten, geluidsnormen, klachten en Schieblock

Sectie: Nieuwsbeeld

kaart: S112 185-205, 3013 BR Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *