Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Hoera, het barbecueseizoen is geopend! Heel gezellig, maar met de eerste worstjes op de grill start in Rotterdam ook het jaarlijkse gemopper over het ontbreken van voorzieningen in bepaalde parken. Elsbeth Grievink heeft goed nieuws: het gras is nergens zo groen als op het Dakpark.


Al jaren vragen mijn vrienden en ik ons af: waarom is er nog steeds geen parkpaviljoen in het Vroesenpark? Laat ik het beestje maar bij de naam noemen: we willen ons eigen Blauwe Theehuis in 010. Gewoon een plek waar je terecht kunt voor een koud glas wijn, een portie bitterballen en een schoon toilet. In Het Park bij de Euromast is weliswaar wat horeca, maar die is veel te ‘posh’ om op blote voeten, met park-haar en kinderen naar binnen te durven. En stiekem naar de wc gaan is altijd weer een heikele onderneming. (Wat is er eigenlijk gebeurd met dat Stadsinitiatief van De Vriendjes Van Het Park om er een ‘limonadière’ met bijbehorende speelvoorzieningen neer te zetten? Fantastisch plan!)
Ondertussen is elders in de stad, heel stilletjes, een groen El Dorado verrezen dat misschien wel het antwoord is op al onze zomerse behoeften: het Dakpark, vlakbij Marconiplein.

Bloeiende magnolia’s

Metamorfose is een understatement voor wat er met het oude rangeerterrein aan de Vierhavenstraat is gebeurd. Op de plaats waar Schiehaven en Bospolder eerst strikt gescheiden werden door omheinde spoorlijnen, is eind 2011 winkelboulevard Bigshops geopend. Xenos, Kwantum, Beter Bed, Action en daarbovenop een megaparkeergarage waar je auto het eerste uur gratis mag worden geparkeerd. Het is niet per se charmant allemaal, maar wel praktisch voor wie uit is op goedkope Tupperware, nieuwe tuinstoelen of de zaterdagse boodschappen. En zijn we dat niet allemaal?
Bovenop Bigshops is het Dakpark aangelegd: een groene zone van één kilometer lang, tachtig meter breed en negen meter hoog dat het hele omringende gebied een boost moet geven. Toen het Dakpark vorig jaar werd geopend door wethouder Van Huffelen was het nog maar half af. Wel waren de contouren zichtbaar en die stemden hoopvol.
Nu, een jaar later, worden de laatste graszoden met een hijskraan het Dakpark op getakeld en kunnen we binnenkort ons picknickkleedje uitrollen tussen de bloeiende magnolia’s. Hier en daar wordt nog een wipkip geplaatst in iets dat steeds meer op een fantastische speeltuin begint te lijken: verschillende hoogtes, gezellige houten speeltoestellen, bankjes en een kabelbaan. Het park is opvallend ruim en extreem groen, maar dan wel mét een lekker urban uitzicht over het Merwe-Vierhavensgebied aan de ene kant (tegenwoordig M4H genoemd) en ‘krachtwijk’ Bospolder aan de andere. De bedoeling is dat het Dakpark de twee gaat verbinden.

Gedroomde katalysator

De ontwikkeling van M4H start met de randen van het gebied waarvan het Dakpark en de Vierhavenstraat de eerste rand vormen die onder handen is genomen. Hierna is de Marconistrip aan de beurt die M4H verbindt met Oud-Mathenesse. Of het Dakpark écht die gedroomde katalysator gaat zijn voor Bospolder en de ontwikkeling van M4H, dat moet natuurlijk nog blijken. De zomer is nog niet begonnen. Op dit moment zijn het vooral hardlopers die gebruikmaken van het Dakpark. In trance rennen ze trap op, trap af.
In elk geval hebben de buurtbewoners, van wie 70% van niet-Westerse afkomst is en 41% een laag inkomen heeft, er een prachtige groene ruimte bij gekregen met ontzettend veel mogelijkheden om bezig te zijn, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Ze hebben een eigen stuk grond toegewezen gekregen dat Creatief Beheer samen met hen gaat ontwikkelen, omzoomd door fruitbomen en fruitstruiken. Op dit moment staat er nog niet zo veel, maar daar wordt aan gewerkt. Met een zogenaamd zaaifeest is op 12 april het startsein gegeven voor het zaaien en inrichten van de buurttuin waar de buurtbewoners planten en bloemen mogen inzaaien. Maar het Dakpark doet echter pas écht iets voor het gebied als ook andere stadsbewoners het park bezoeken. En daar hebben ze (we!) genoeg reden toe dacht ik zo!

Omfietspark

Zoals gezegd ziet de speeltuin die nu wordt aangelegd er veelbelovend uit. Een beetje moeder fietst voor zo’n kabelbaan en vliegend tapijt wel een kilometer om. De allergrootste attractie bevindt zich waarschijnlijk in het midden van het Dakpark: een zeventig meter lange watertrap waar in het midden water van boven naar beneden stroomt, als in een bergbeek. Hét ultieme speelgoed bij warm weer.
Bovendien zit op het hoogste level van het Dakpark een heus Parkrestaurant. Toegegeven, het is niet bepaald het Blauwe Theehuis en all-you-can-eat-wokken moet maar net je ding zijn, maar een koud glas wijn drinken kan je er zeker. Sterker nog: je drinkt je wijntje in een mediterrane kruidentuin waar de geur van Marokkaanse kruizemunt, Texaanse dropplantjes, kardoen, citroentijm en andere kruiden je tegemoet komt. Openbare toiletten? Check! Twee zelfs, in het Parkrestaurant en in de speeltuin. Verder is er volop gras om op te zitten en kun je er alles doen wat je in het Vroesenpark en Het Park bij de Euromast ook zou doen… Worstjes grillen bijvoorbeeld. Er zijn speciale barbecuetegels neergelegd met als bijkomend voordeel dat je voor een zak kolen, ijsklontjes of een vers stokbrood slechts één trap af hoeft.
Well done is better than well said” zal er binnenkort prijken op de gevel van het HIWA pand aan de nabijgelegen Benjamin Franklinstraat. En zo is het!
Hoog Van De Toren Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Hoog van de Toren’. Hierin recenseert Vers Beton recent voltooide gebouwen en plekken in de stad. Geen sterren of ballen, wel handvatten voor een gefundeerde mening over architectonische nieuwkomers, originele invalshoeken en oog voor de impact van gebouwen op hun omgeving.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Elsbeth Grievink

Elsbeth Grievink

Elsbeth Grievink (1980) heeft haar werkkamer in Rotterdam-West, met uitzicht over de Schie. Ze schrijft over mode, design, reizen en architectuur en houdt zich bezig met de city marketing van Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
 1. Profielbeeld van Jesper van den Berg
  Jesper van den Berg

  Het is inderdaad prachtig geworden. Echt een aanwinst voor de stad met een prachtig uitzicht. Dank voor deze leuke column en dito foto’s! Hier zijn ook wat foto’s van gisteren met mooi zonnig weer te zien. Toen stonden de watertrappen jammer genoeg nog uit:

  https://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets/72157644100283174/

  @Linda: ik was er gisteren met mooi weer en ook al is het nog niet stervensdruk, uitgestorven is het er zeker ook niet. Er zijn altijd wel wat mensen. Natuurlijk zal dit nog verder toenemen als zo dadelijk alles af is en je ook vanaf het Marconiplein gezien makkelijker meteen het park in kan lopen als het gedeelte bij de speeltuin af is.

 2. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Prachtig park! Nog een tikkie kunstmatig (waar is die anarchie! Die chaos! Dat bier! Die openluchtkaraoke! Die vleespotten!), de stadswachten die je vermanend de waterval af sturen zijn ook niet alles, maar het uitzicht is echt allesverzengend prachtig. Het is dat het zo ver weg voelt voor niet-westerlingen, anders zou het hier subiet tjokvol raken. Vroesenpark eat your heart out!

  1. Profielbeeld van Geertje van Achterberg
   Geertje van Achterberg

   Alcohol is er verboden, en de hekken gaan om 22.30 dicht, dus wat paharty zou ik er niet te veel van verwachten. Maar het uitzicht (vooral op mijn favoriete torens) is ge wel dig inderdaad!

 3. Profielbeeld van Linda Zuijderwijk
  Linda Zuijderwijk

  In hoeverre zijn de foto’s-zonder-mensen tekenend voor het huidige gebruik van het park? Ik kom er nooit – zou ik eens moeten doen, want dit stuk maakt me nieuwsgierig – maar dat het zo leeg is, kan ik me bijna niet voorstellen…

  1. Profielbeeld van Rosanne Dubbeld
   Rosanne Dubbeld

   Ha Linda,

   Mijn observaties tijdens het fotograferen:
   1) Het regende af en aan – zon en buien werden afgewisseld. Geen lekker moment om echt te gaan wandelen of op het gras te gaan zitten.
   2) Vanaf de winkelboulevardkant loop je het park niet zo snel ‘op’, vanaf de andere kant wel, maar heel veel stukken zijn nog afgezet met linten. In zekere zin moet je er dus bewust voor kiezen om het park in te gaan, je loopt er (nog) niet zo snel per ongeluk in.
   3) Het park blijkt een goede ‘oversteek’ te zijn, ik heb wel veel mensen van de hoofdtrap gebruik zien maken om over te steken met boodschappen :-)
   4) Ik was er ’s ochtends, tot lunchtijd, tegen de tijd dat ik door moest naar de volgende afspraak zag ik twee groepjes vrouwen op de bankjes zitten – lunchpauze houden?

   Al met al was het dus erg rustig, maar denk ik dat zowel het weer, het tijdstip van fotograferen als de huidige toegankelijkheid daarbij een rol hebben gespeeld :-) Ga vooral eens kijken, ik ben net zo enthousiast over de schoonheid van dit park als de schrijfster van het artikel!

 4. Profielbeeld van Hilde
  Hilde

  Laat ik het beestje maar bij de naam noemen: we willen ons eigen Blauwe Theehuis in 010.

  Fascinerend dat ook mijn vriendinnengroep dit, exáct dit, denkt, zegt en hoopt. Maar welke ondernemer wil zo’n theehuis op een plek waar de rest van het jaar niemand komt? Hoewel…er is een tekort aan horecagelegenheden daar in de buurt, dus wie weet wordt het dan het hele jaar rond een fijne plek om te zijn.

  Ik vrees in ieder geval dat het dit jaar in het Vroezenpark weer gillend stinkende toilethuisjes in- en uitrennen wordt.

   1. Profielbeeld van Elsbeth Grievink
    Elsbeth Grievink

    Ja, toch? Dat zou toch fantastisch zijn? Ik denk dat het in de winter ook wel een hotspot kan worden, als je een open haard, wat berenvellen en pimpampet regelt…
    Overigens lees ik in de Havenloods wel steeds over een Theeschenkerij die in het Vroesenpark zou komen, maar dat plan speelt schijnbaar al 8 jaar…

   2. Profielbeeld van Hilde
    Hilde

    Een open haard! Berenvellen! Ik droom helemaal weg.

    Van wanneer is dit artikel uit de Havenloods? Jeeeetje, wat zou dat gaaf zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.