voor de harddenkende Rotterdammer

Peter van Heemst is politiek commentator van Vers Beton. Iedere twee weken beschouwt hij het wel en wee op Rotterdamse stadhuis. Vandaag beziet hij de coalitieonderhandelingen tussen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA en concludeert: dat gaat niet meer mis.

illustratie
illustratie

De coalitievorming in Rotterdam kan bijna niet meer misgaan. Positiever gezegd: het is voor 99,99% zeker dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA (met mogelijk als wormvormig aanhangsel de ChristenUnie-SGP) het nieuwe stadsbestuur gaan vormen. En dat zou wel eens sneller rond kunnen zijn dan we een maand geleden allemaal dachten. Natuurlijk, er moet inhoudelijk nog een hele berg werk verzet worden. Maar alle seinen voor een voorspoedig verloop van de onderhandelingen staan inmiddels op groen.

Succesfactor 1: de VVD is gedumpt

De deurwijzing van de VVD is een belangrijke factor waarom de onderhandelingen nu spoedig tot succes kunnen leiden. In de vorige coalitie zaten VVD en D66 elkaar namelijk vanaf dag één enorm in de weg. Grote irritaties ontstonden over het Stadsinitiatief, de vergroening van de economie en het nieuwe stadion. Nu dit oude zeer uit de weg is geruimd, zijn ook de onderhandelingen in een stuk rustig vaarwater terecht gekomen.
Leefbaar Rotterdam manoeuvreert tot dusver behoedzaam om D66 niet voor het hoofd te stoten. D66 krijgt én pakt alle ruimte om stap voor stap de onvermijdelijkheid van de samenwerking met Leefbaar aan te tonen. Een bescheiden advies aan onderhandelaar Salima Belhaj: de grens  tussen onderhandelingen naar je hand zetten en je hand overspelen is flinterdun. En die grens lijkt voor Leefbaar met het buitenspel zetten van de VVD nu wel te zijn bereikt.

Succesfactor 2: er zijn wethoudersposten te verdelen

Verder is inmiddels duidelijk hoe de wethoudersposten verdeeld zullen gaan worden. Leefbaar Rotterdam krijgt er 3, D66 2 en het CDA 1. Ook dat geeft ongelooflijk veel rust in de tent. Hugo de Jonge zal ongetwijfeld als beloning voor het lozen van de VVD mogen doorgaan als wethouder Onderwijs.
Of D66-wethouder Korrie Louwes mag doorgaan is echter twijfelachtig. Na het plotselinge vertrek van Alexandra van Huffelen – zij wordt algemeen directrice van de GVB in Amsterdam, zo werd gisteren bekend – zijn er bij D66 waarschijnlijk dus twee wethoudersposten te vergeven. Alle D66’ers met een wethoudersambitie zullen nu dan ook als één man/vrouw meewerken aan het welslagen van de coalitie-onderhandelingen. Immers: een nieuwe baan lokt!

Succesfactor 3: de tijd werkt in het voordeel

Na vijf weken praten en loeren gaat nu ook de tijd in het voordeel van de onderhandelingen werken. Er is sluipenderwijs het gevoel ontstaan dat dit niet mág mislukken. Dat je voor aap staat als je na zoveel weken aan de stad moet gaan uitleggen dat je er niet in geslaagd bent de handen ineen te slaan.
Eerdmans en Belhaj weten inmiddels dan ook dat er geen weg terug meer is. Ze moeten hun missie nu voltooien. De SP is afgeserveerd, GroenLinks voor het lapje gehouden en de VVD lelijk gedumpt. Als Leefbaar en D66 alsnog zouden falen, hebben ze in de Raad geen vrienden meer om op terug te vallen.

Succesfactor 4: inhoud kan altijd aan de raad gelaten worden

En ja, tenslotte nog de inhoud. Als Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 eerst opschrijven wat hen bindt, dan zullen de meeste verschillen daarna wel overbrugbaar blijken. Maar mocht de inhoud onverhoopt toch problemen opleveren, dan kunnen de partijen er altijd nog voor kiezen de gemeenteraad in te schakelen. Een oude wens van zowel Leefbaar als D66 is immers een zo min mogelijk dichtgespijkerd coalitieakkoord, waardoor de gemeenteraad nog echt de mogelijkheid heeft om invloed uit te oefenen.
Zelfs voor grote inhoudelijke verschillen is dus wel een oplossing te verzinnen. Een coalitie tussen Leefbaar, D66 en CDA lijkt dan ook onvermijdelijk.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties