Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opinie van Vers Beton. Deze week: politiek redacteur Ties Joosten doorziet de coalitieonderhandelingen tussen Leefbaar en D66. Eerdmans vier wethouders, betekent dat D66 een nieuwe burgemeester levert.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Afgelopen donderdag werd bekend dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA een principeakkoord bereikt hebben. Ze gaan zonder het zijwieltje van ChristenUnie-SGP de stad besturen, waardoor het aanstaande college de smalst mogelijke meerderheid van 23 van de 45 zetels heeft.
Dat lijkt een beperkte machtsbasis, zeker als je bedenkt dat zowel Leefbaar als D66 een potentieel explosieve fractie kent. Zo werd Dries Mosch, Leefbaarman van het eerste uur en lieveling van iedereen die de Rotterdamse politiek een beetje volgt, op een onverkiesbare plaats gezet. Hij werd na een keiharde no-nonsense postercampagne via voorkeursstemmen toch nog verkozen.
Bij D66 werd Jos Verveen aanvankelijk buitenspel gezet, maar hierop brak onder de leden rebellie uit, waarna hij toch nog op een verkiesbare plaats terecht kwam. Beide heren zullen niet zijn vergeten dat ze door hun partijleiding bij het grofvuil werden gezet.
Ondertussen zijn binnen het college de verhoudingen nog hoogst onzeker. Leefbaar wil graag vier wethoudersposten, tegen twee voor D66 en eentje voor het CDA. De Democraten zouden hier mordicus tegen zijn; binnen het college willen ze niet tegen een absolute Leefbaarmeerderheid aankijken.
Van de andere kant zal ook D66 beseffen dat er met onder meer de decentralisaties een aantal gigantische dossiers aankomen. Als Leefbaar slechts drie wethouders krijgt gaat het nieuwe college deze dossiers met maar liefst twee wethouders minder dan het huidige college te lijf – en dan schijnt Joost Eerdmans ook nog eens een vrij lichte portefeuille te ambiëren.
Een oplossing kan gevonden worden in de opvolging van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zijn termijn loopt over een paar maanden af en het is geen geheim dat Leefbaar geen groot fan van hem is.
Kortom: krijgt Eerdmans zijn zin en Leefbaar vier wethouders? Dan zal het mij niet verbazen als D66 over een jaar de uitdager of opvolger van Aboutaleb mag leveren.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op het artikel kunnen volgende week verschijnen in Metro.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties