Politiek28 april 2014

Voorspelling: D66 ruilt wethouder voor burgemeester

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opinie van Vers Beton. Deze week: politiek redacteur Ties Joosten doorziet de coalitieonderhandelingen tussen Leefbaar en D66. Eerdmans vier wethouders, betekent dat D66 een nieuwe burgemeester levert.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Afgelopen donderdag werd bekend dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA een principeakkoord bereikt hebben. Ze gaan zonder het zijwieltje van ChristenUnie-SGP de stad besturen, waardoor het aanstaande college de smalst mogelijke meerderheid van 23 van de 45 zetels heeft.

Dat lijkt een beperkte machtsbasis, zeker als je bedenkt dat zowel Leefbaar als D66 een potentieel explosieve fractie kent. Zo werd Dries Mosch, Leefbaarman van het eerste uur en lieveling van iedereen die de Rotterdamse politiek een beetje volgt, op een onverkiesbare plaats gezet. Hij werd na een keiharde no-nonsense postercampagne via voorkeursstemmen toch nog verkozen.

Bij D66 werd Jos Verveen aanvankelijk buitenspel gezet, maar hierop brak onder de leden rebellie uit, waarna hij toch nog op een verkiesbare plaats terecht kwam. Beide heren zullen niet zijn vergeten dat ze door hun partijleiding bij het grofvuil werden gezet.

Ondertussen zijn binnen het college de verhoudingen nog hoogst onzeker. Leefbaar wil graag vier wethoudersposten, tegen twee voor D66 en eentje voor het CDA. De Democraten zouden hier mordicus tegen zijn; binnen het college willen ze niet tegen een absolute Leefbaarmeerderheid aankijken.

Van de andere kant zal ook D66 beseffen dat er met onder meer de decentralisaties een aantal gigantische dossiers aankomen. Als Leefbaar slechts drie wethouders krijgt gaat het nieuwe college deze dossiers met maar liefst twee wethouders minder dan het huidige college te lijf – en dan schijnt Joost Eerdmans ook nog eens een vrij lichte portefeuille te ambiëren.

Een oplossing kan gevonden worden in de opvolging van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zijn termijn loopt over een paar maanden af en het is geen geheim dat Leefbaar geen groot fan van hem is.

Kortom: krijgt Eerdmans zijn zin en Leefbaar vier wethouders? Dan zal het mij niet verbazen als D66 over een jaar de uitdager of opvolger van Aboutaleb mag leveren.

Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op het artikel kunnen volgende week verschijnen in Metro.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Ahmed Aboutaleb, college rotterdam, D66, joost eerdmans, Leefbaar Rotterdam en voorspelling

Sectie: Politiek

kaart: coolsingel 40, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *