Voor de harddenkende Rotterdammer

Peter van Heemst beziet de problemen in de fractie van Leefbaar Rotterdam en concludeert: de echte crisis moet nog komen.
Peter2
Wat is er hard gewerkt de afgelopen weken om de crisis in Leefbaar Rotterdam te bezweren. Het ene gesprek na het andere is gevoerd om de lucht te klaren. Mediators werden ingevlogen om ergernissen, achterdocht en frustraties uit te praten. Op geheime locaties moesten fractieleden opbiechten hoe ze hadden gestemd. Fractieleden die zich normaal een slag in de rondte twitterden, hielden zich nu ineens muisstil. Op de spaarzame foto’s van het kersverse college zaten wethouder Schneider en wethouder Eerdmans nooit glimlachend naast elkaar.
Het was op die zwarte donderdag 15 mei dan ook grandioos misgegaan. Nadat Leefbaar Rotterdam raadslid Ingeborg Hoogveld door de complete oppositie plus zes mensen uit haar eigen fractie in de gemeenteraad als kandidaat wethouder werd weggestemd, ten gunste van Ronald Schneider, brak de pleuris uit.
De oppositie stemde Hoogveld weg omdat zij de partner is van Marco Pastors, topambtenaar van de gemeente Rotterdam. SP, PvdA, Nida, ChristenUnie-SGP, GroenLinks en VVD waren bang voor belangenverstrengeling. Simpel gezegd: kan deze wethouder de ambtenaar bij conflicten tot de orde roepen? Uit integriteitsoogpunt gaven zij aan Ronald Schneider de voorkeur.
De zes dissidenten in Leefbaar Rotterdam die hem ook steunden, hadden echter andere motieven. Zij hadden hun buik vol van de groepjes die in hun partij de touwtjes in handen hebben. De familie Pastors is er daar één van. Of het nu om het maken van de kandidatenlijst gaat, het zoeken van een sterke lijsttrekker of het uitzetten van de koers voor de lange termijn: telkens duikt dezelfde naam op.
De ontreddering bij D66 en CDA was groot: zij hadden Hoogveld braaf gesteund omdat Eerdmans hen had bezworen dat de hele fractie van Leefbaar achter zijn keuze zou gaan staan. Wat bij de beschouwingen de afgelopen weken nogal over het hoofd wordt gezien, is dat als Leefbaar vier wethouders had mogen leveren, Hoogveld en Schneider gewoon allebei gekozen zouden zijn. Maar D66 vond vier te veel en dus moest Leefbaar Rotterdam met drie wethouders genoegen nemen.
En zo veroorzaakte Schneider, die bekend staat als bruggenbouwer, ongekende verdeeldheid en strijd.
Ongetwijfeld wordt de crisis, die het stadsbestuur nu al een maand lam legt, bezworen. De coalitie houdt vast stand. Want één ding overstijgt alle tegenstellingen in Leefbaar: de gretigheid om aan de macht te blijven na acht jaar tandenknarsen in de oppositie.
Maar de problemen blijven. En ze zullen blijven opspelen, smeulen en doorzeuren.
Want Ronald Schneider, die man die Ingeborg Hoogveld een loer draaide, is nu de baas van Marco Pastors. Geen vrolijke combinatie, lijkt me. En Marco Pastors gaat – vermoed ik – in 2017 de nieuwe kandidatenlijst voor de volgende raadsverkiezingen maken. Zet hij dan de zes fractieleden (inclusief Ronald Schneider) die zijn partner wegstemden op de bovenste plaatsen? Ik denk van niet.
Eerdmans is zijn gezag kwijt. Hoogveld likt haar wonden. Eerdmans en Schneider zullen elkaar blijven wantrouwen.
De echte crisis gaat nog komen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 28 reacties