Politiek19 mei 2014

Lekker swaffelen in de bestuurskamer

Iedere maandag verschijnt in gratis krant Metro een opiniestuk van Vers Beton. Vandaag begint de eerste werkweek van het nieuwe college van B&W van Rotterdam. Volledig bestaand uit blanke mannen van middelbare leeftijd. Ontluisterend, stelt Vincent Cardinaal.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Zo. Ze zijn weer lekker samen. De mannen. Ze moeten elkaar tenslotte wel een beetje steunen, hoor. Het is ook niet gemakkelijk – het blijft toch een gevalletje van ‘ze willen ons wel, maar ze moeten ons niet’ he? Dat wijf van Pastors kwam nog even lastig doen, maar die is kaltgestellt. En terecht. Had ze maar niet samen met Marco moeten zijn.

Wel een beetje mal dat de vraag nooit andersom wordt gesteld. Dat Pastors bijvoorbeeld een stapje opzij had gezet voor een nieuwe wethouder. Hij is toch zo begaan met de stad? Maar nee, zo werkt het niet. En verder niet te veel ingaan op deze materie, want voor je het weet ben je weer in verwarring. En als politiek één ding is, dan wel: de illusie dat we nooit, maar dan ook nooit twijfelen. Wij weten wat goed is voor de wereld, knoop het in de oren.

Ingeborg Hoogveld moest weg, nog voor ze goed en wel wethouder was. Zelfs binnen de Leefbaarfractie was er tweespalt over. Lekkere start. Ronald Schneider was bereid om de meubelen te redden. De groep nieuwe wethouders van de op een na grootste stad van het land telt zes mannen en geen vrouwen. Ze worden geleid door de burgemeester, ook al een man. Lekker swaffelen in de bestuurskamer.

Ik ga hier niet pleiten voor quota of andere positieve discriminatienonsens. Dat is evengoed onzinnig. Maar was er bij de drie leidende partijen in Rotterdam nou echt geen mespuntje diversiteit te vinden? Dat die keurige Christendemocraten weer met De Jonge zijn afgekomen: akkoord. De semi-flinke rechtse kongsi genaamd Leefbaar zal ik er ook niet op aankijken. Maar D66 – twee blanke mannen? Van ongeveer dezelfde, degelijke bestuurlijke snit? Jammer hoor. Een uitgelezen mogelijkheid om het momentum te kapen is onbenut gebleven.

Het nieuwe college van B&W van Rotterdam is 100% man, van middelbare leeftijd, en blank. Staphorst aan de Nieuwe Maas. Geen enkele prik op de cola. Ik vind er nu al geen zak aan.

Deze opinie verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op dit stuk kunnen volgende week in Metro verschijnen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:CDA, college rotterdam, D66, Ingeborg Hoogveld, Leefbaar Rotterdam, Marco Pastors, Ronald Schneider en swaffelen

Sectie: Politiek

kaart: coolsingel 40, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *