Nieuwsbeeld6 mei 2014

NieuwsBeeld: Behoedzaamheid troef bij Joost Eerdmans

Beeld: Anniek Tijmes

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: wie had ooit gedacht dat Leefbaar saai zou worden?

Op de dag dat Pim Fortuyn twaalf jaar geleden werd vermoord, is het misschien goed zijn meest glorieuze politieke moment nog eens in herinnering te roepen: zijn entree op het Rotterdamse stadhuis op 6 maart 2002. On-Hollands werd hij door fotografen en filmploegen uit alle windstreken omgeven. Voorafgegaan door een woest zwetende Dries Mosch kwam ‘Pimmetje’ niets minder dan de Rotterdamse revolutie brengen. Enkele weken later werd na betrekkelijk open en informele onderhandelingen een college gevormd met CDA en VVD, volgens de Leefbaren nog altijd ‘het beste Rotterdamse college ooit’.

Vergelijk die entree nu eens met die van Joost Eerdmans, twaalf jaar na dato feitelijk de opvolger van Fortuyn. Vol vertrouwen besteeg hij zo’n zeven maanden geleden het Leefbaar-schild, maar na een paar waardeloze wittebroodsweken was daarvan nog maar weinig over. Geen fouten maken werd het devies – de overwinning veilig stellen. Uiteindelijk wist de partij niet eens te profiteren van het nieuwe rampjaar van de zo gehate PvdA.

En zelfs nu nog blijft het voorzichtigheid troef. De onderhandelingen vinden plaats achter gesloten deuren, Leefbaar is als de dood om toch nog op één of andere manier gepasseerd te worden. Het gebrek aan bravoure wordt nog het best geïllustreerd door de ambitie van Joost Eerdmans om wethouder Dierenwelzijn en Buitenruimte te worden, aangevuld met enkele veiligheidsdossiers. Gaap…

Behoedzaam, voorzichtig, ambitieloos, slaapverwekkend…wie had bij de entree van Fortuyn gedacht dat deze woorden ooit de beste karakterisering van Leefbaar Rotterdam zouden gaan vormen?

Tekst: Ties Joosten

 
Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tag: Coalitie

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *