Nieuwsbeeld13 mei 2014

NieuwsBeeld: Een goede leraar

Beeld: Anniek Tijmes

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: de nieuwe coalitie zet in op onderwijs, maar wat is eigenlijk een ‘goede’ leraar?

“De beste leraren werken in Rotterdam”, schrijven Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA in hun coalitieakkoord over onderwijs. De partijen zetten in op meer voorschools taalonderwijs en terugkeer van de ambachtsschool. Het is een ambitieus programma, onderwijs wordt wat de drie partijen betreft echt een speerpunt. Begrijpelijk, Rotterdam steekt te vaak schril af in lijstjes over onderwijskwaliteit. Dat jeukt.

Maar: wat is een goede leraar? De afgelopen vier jaar was het vooral all eyes on the ball. De focus lag op betere, meetbare resultaten op het gebied van taal en rekenen. Nog steeds worden de CITO-scores nauwgezet in de gaten gehouden. Een goede basis is essentieel voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Maar onderwijs is meer dan het goede antwoord op een rekensom.

De leer van Biesta

Een competente leraar is nog niet vanzelf een goede leraar. Dit betoogt prof. dr Gert Biesta. Hij is een internationaal onderwijspedagoog, met oog voor brede, filosofische vragen over onderwijs. In zijn Good education in the age of Measurement (2010) zet hij grote vraagtekens bij het eenzijdig reduceren van onderwijskwaliteit tot meetbare leerprestaties.

Volgens Biesta gaat onderwijs om veel meer dan alleen maar lesgeven. Onderwijs draagt ook bij aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van leerlingen. Biesta pleit voor een veel grotere pedagogische rol van de leraar. Een goede leraar heeft bovenal aandacht voor de verschillende ontwikkelingsbehoeften van leerlingen.

Deze week publiceren we op Vers Beton een artikel van Gert Biesta, waarin hij de Rotterdamse onderwijsplannen recenseert.

Onderwijsminnend Rotterdam kan alleen maar worden aangeraden maandag 19 mei een middagje vrij te regelen. Professor Biesta spreekt dan namelijk in Arminius.

Tekst: Melissa van Amerongen

 

Reageer of deel op Social Media

Tags:Arminius, Coalitie, gert biesta en onderwijs

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *