Nieuwsbeeld21 mei 2014

NieuwsBeeld: Odfjell

Beeld: Anniek Tijmes

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: Odfjell. Het geplaagde bedrijf gooit nog maar eens mensen op straat. Zij zijn het niet eens met hun sociaal plan, en stappen naar de rechter.

Onderste uit de kan

Personeelsleden van het tankopslagbedrijf Odfjell staan vandaag tegenover de directie en de vakbond in de rechtbank. Zij hebben een kort geding aangespannen tegen de directie, omdat ze hun mogelijke ontslagvergoeding zien verdampen tijdens de onderhandelingen.

Odfjell gaat voor de tweede keer reorganiseren, 112 mensen verliezen hun baan. Bij de eerste reorganisatie werd iedere werknemer die vrijwillig zou vertrekken een riante ontslagvergoeding geboden. Bij deze tweede ronde steken de vakbonden een stuk lager in. De ontslagvergoeding voor mensen die in de eerste ronde 200.000 euro zouden krijgen, is nu nog maar 50.000 euro.

De toekomst van Odfjell is dan ook een stuk wanhopiger dan hij leek in 2012. Toen werd de tankterminal stilgelegd vanwege het verzwijgen van incidenten en problemen op het gebied van veiligheid. Controleurs vonden achterstallig onderhoud; er was sprake van mismanagement.

Een groot deel van de klanten liep weg. Waaronder Shell, hun grootste klant. Een makkelijk besluit: de hoeveelheid tankterminals in de haven kent een overcapaciteit. En er is meer op komst, door de verwachte toestroom van Russische olie. Odfjell heeft daar alleen weinig aan: de Russen bouwen hun eigen terminals.

Terug naar de werknemers. De leden van de vakbond kunnen nog tot 1 juni stemmen over het sociaal plan. Het kort geding lijkt te vroeg aangespannen. Volgens de vakbondsdirecteur is het voor het eerst in de geschiedenis dat dit nog tijdens de onderhandelingen voorvalt. Het tekent de schrijnende vraag voor de werknemers: zijn ze het onderste uit de kan aan het halen, of proberen ze van een kale kip te plukken?

Tekst: Anneke Kortleve

Reageer of deel op Social Media

Tags:Odfjell en Shell

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *