Stedelijke ontwikkeling & architectuur27 juni 2014

De Beste Stuurlui: hoezo, architectuur is moeilijk?

Stuurman Paul Smits voer afgelopen week richting de Dag van de Architectuur, en verbaast zich nu over de populariteit hiervan. Architectuur, dat is toch vooral heel moeilijk?

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Renée Westerink

Architectuur is moeilijk, architectuur is lastig, en architectuur wordt nogal eens bekritiseerd. Zo zijn er gebouwen waarvan de toeschouwer zich afvraagt wat de bedenker hier in hemelsnaam mee heeft bedoeld. Vervolgens proberen intellectuele types met een boel gefilosofeer uit te leggen waarom die bouwwerken zo mooi en uniek zijn, wat zij doen in termen die je niet hoort in, pak ‘m beet, de Kuip. En wat moeten al die kunstzinnig verantwoorde creaties wel niet kosten?

Zo maar wat vooroordelen en bedenkingen op een rijtje over de kunst van het bouwen, iets waarmee Rotterdam zich onderscheidt. Want, voor wie dat nog niet wist: in Nederland geldt de stad als dé plek om (moderne) architectuur waar te nemen. Mede daarom is Rotterdam hip, trendy en steeds meer bewierookt. Dat blijkt uit de internationale vermeldingen in bijvoorbeeld de New York Times en de Rough Guide. Ik vraag me alleen af of dat niet de mening is van een kleine, specifieke elite. Want vertaalt die interesse zich in daadwerkelijk bezoek aan Rotterdam om al dat architectonisch fraais (althans zo bedoeld) te bezichtigen?

Als bezoeker van de Dag van de Architecuur heb ik me in ieder geval verbaasd over de grote belangstelling van het publiek. Alle tours van gebouwen waren vooraf volgeboekt. Ik toog daarom maar naar gebouwen waar geen reserveringen nodig waren, zoals de Van Nelle. Die is namelijk lekker groot, en bood daarom genoeg ruimte om halverwege mee te liften met een groep die deskundige uitleg kreeg. Maar zelfs daar bleek grote drukte. Na mijn rondleiding wachtten nieuwe bezoekers braaf op de volgende mogelijkheid mee te lopen met een gids. De Rotterdam van Koolhaas was een andere plek zonder de eis van boeking vooraf. Voor deze kolos op de Wilhelminapier ontstonden ’s middags echte heuse rijen.

Is architectuur dus niet zo moeilijk en zo lastig als het lijkt? Zijn gebouwen wel degelijk de moeite waard voor het grote publiek? Of is een dag over dit thema gewoon een goedkope mogelijkheid erop uit te gaan in plaats van een dagje dierentuin of turen naar het scherm in de bios? Ik denk dat het antwoord op deze vragen niet relevant is. Lastig of niet, architectuur kan uitdagend zijn en nieuwsgierigheid opwekken, iets wat die bezoekers van de Dag van de Architectuur hebben begrepen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Dag van de Architectuur, de Rotterdam, moeilijk en Van Nelle

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: van nelle, rotterdam
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *