Stedelijke ontwikkeling & architectuur10 juni 2014

De Kuip is een zielig geval geworden

Iedere week verschijnt er in gratis krant Metro een opinie van Vers Beton. Deze week buigt Vincent Cardinaal zich nog maar eens over de Kuip. Er wordt geen enkele kwalificatiematch voor het EK 2016 in Stadion Feijenoord gespeeld. Eigen schuld, stelt Cardinaal.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Bijna niemand staat er bij stil, maar de voorbereidingen voor de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in 2016 zijn al in volle gang bij de nationale voetbalbond. Afgelopen week werden de speeldata én de stadions bekend gemaakt waarin Nederland onder nieuwe bondscoach Guus Hiddink zijn wedstrijden gaat spelen. Of nu ja, ‘stadions’ – het is er maar één. Oranje speelt alle kwalificatiematches voor Frankrijk ’16 in de Amsterdam ArenA. De Kuip laat men volledig links liggen.

Schande? In het licht van de historie wel. Stadion Feijenoord is een kroonjuweel binnen de vaderlandse voetbalgeschiedenis, en een erkend podium van het internationale voetbal. Maar dat betekent niet dat er geen tekenen aan de wand waren. Tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK werd er al maar één wedstrijdje in de Kuip afgewerkt: die tegen Andorra. Een afdankertje. Concerten worden er ook al lang niet meer gegeven. Het ergste van dit alles? Rotterdam heeft het volledig aan zichzelf te danken. De Kuip is een zielig geval geworden.

Waar het aan ligt? Een totaal gebrek aan visie en aan durf om verder te kijken. De directie van Feyenoord blonk uit in onvermogen tijdens de lobby voor een gloednieuw stadion, wethouder Laan blunderde volop en sentiment kaapte het debat. Nu gaat men waarschijnlijk renoveren. Het maakt geen barst uit. Je zult bijvoorbeeld nog steeds niet kunnen parkeren bij het stadion. Het is maar één van de redenen waarom de hoofdsponsors van Oranje hebben aangedrongen bij de KNVB om de Kuip te passeren. Zij geloven niet (meer) in de renovatieplannen.

Misschien is het nog niet te laat. Alle neuzen moeten alsnog weer de kant op van nieuwbouw. Alleen een perfect ontwikkelde moderne situatie, inclusief parkeergelegenheid en infrastructuur kan Rotterdam als stadionstad-bij-uitstek redden.

Als dat niet gebeurt, wordt zelfs een gerenoveerde Kuip op termijn als de Bosuil in Antwerpen. Ooit heilige grond, nu een bouwvallige gribus.

Reageer of deel op Social Media

Tags:amsterdam arena, de Kuip, ek 2016, knvb, kwalificatie, nieuwbouw en stadion feijenoord

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: Stadionweg, 3077 Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *