Voor de harddenkende Rotterdammer

Frustratie alom bij onze collega’s van Stadslog, want de Deense dichter Yahya Hassan is niet welkom op Poetry International. Hoofdredacteur Hans van Willigenburg vindt het – laten we het rustig zeggen – geen goed idee dat Hassan (die vanwege zijn kritische blik op de het islamitische deel van de Deense immigrantengemeenschap in zijn bundel Gedichten tegenwoordig flink beveiligd wordt) niet welkom is in Rotterdam. Het zou te veel reuring geven, is volgens Van Willigenburg de reden die het festival aandroeg. Ook het alternatief kan zijn goedkeuring niet wegdragen.

Poetry International bood Yayha Hassan – om zijn onlangs in het Nederlands verschenen bundel te presenteren – als schaamlap een momentje aan bij het festivalcafé (helemáál weigeren, zou ook weer zo’n gedoe geven), maar uitgever De Bezige Bij dacht logischerwijs: stik maar… Als jullie ‘m verbannen naar een plekje tussen de tapkast en de barkrukken in, doen we die presentatie wel in Amsterdam!

Rest de vraag: goede keuze van de organisatie, of typerend voor Poetry International als ‘een verkapte bejaardensoos’?

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland, studeerde Nederlands & taalwetenschap en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Ook literair weblog De Contrabas is niet echt te spreken over deze keuze van Poetry.

  Want Poetry International is inmiddels een grijze vrijdagmorgen, een lelijk eendje in de vijver van de poëzie, een festival dat altijd actueel is, behalve als er iets actueels te melden is…

 2. Profielbeeld van Anne
  Anne

  Ook De Volkskrant zet er wat vraagtekens bij, zie Sir Edmund pagina 11.
  Al geeft Bas Kwakman, directeur van Poetry International een andere reden voor het niet opnemen van Y. Hassan in het programma: “Daar zagen we, na lezing van zijn bundel, geen aandacht voor. Vind jij hem zo goed dan?”, aldus Bas.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500