Stedelijke ontwikkeling & architectuur3 juni 2014

Drinken op de zolder van de stad

Iedere week staat er een opinie van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week vraagt Eeva Liukku zich af waarom dé hoogbouwstad van het land nauwelijks rooftopbars kent. Leegstand biedt volgens haar uitkomst.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Dit weekend dronk ik een drankje op het tijdelijke dakterras van architectuurfestival Zig Zag City. Bovenop gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein keek ik naar de prachtige skyline van Rotterdam. De Laurenskerk, de Markthal, de immer vrolijke Red Apple, de Maastoren, het gifgroene WTC, de klokkentoren van het stadhuis, de bouwkranen van het Stadstimmerhuis en het Weena. De stad kantelde prachtig in het tegenlicht, zoals Jules Deelder het zo treffend beschreef.

Rotterdam is de enige stad van Nederland die weet wat uitzicht is. Vanaf elke toren ziet die skyline er weer anders uit. Maar is het niet vreemd dat dé hoogbouwstad van Nederland zo weinig échte rooftopbars kent? Ja, we hebben de Euromast. Hoe tof ik ‘m ook vind in al zijn jaren ’60-glorie: het is geen plek om ’s avonds aan een gin-tonic te nippen. De hotelbar in De Rotterdam is daar beter geschikt voor. Alleen jammer dat die slechts op de 7e verdieping zit. Dat noem ik geen skybar: dat kan veel hoger!

Het AD kopte vorige week dat ‘de zolder van Rotterdam’ vacant is: de dure penthouses bovenin de woontorens staan vaak lang leeg voordat ze een koper vinden. Volgens Dezeen Magazine blijkt in New York en Chicago al dat het winstgevender is om die bovenste verdiepingen te exploiteren als panoramadecks of skybars. Sommige torens verdienen er tussen de 10 en 25 miljoen dollar per jaar aan.

Ik stel daarom een bouwvoorschrift voor: elke nieuwe toren van meer dan 10 verdiepingen moet verplicht een dakterras met bar bouwen. En staat een penthouse een aantal jaar leeg? Dan richten we er een skybar in! Dat wordt ons unique selling point: ”Rotterdam, stad van de 1001 rooftop-bars!” Want dat Rotterdamse uitzicht, daar kan ik geen genoeg van krijgen!

Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen komende week in Metro verschijnen.

UPDATE: Luister hier hoe Eeva haar pleidooi voor meer rooftopbars nog eens uitlegt bij Radio Open Rotterdam

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Chicago, hoogbouw, New York, rooftopbars en ZigZagCity

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: grotekerkplein, rotterdam
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *