Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere week staat er een opinie van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week vraagt Eeva Liukku zich af waarom dé hoogbouwstad van het land nauwelijks rooftopbars kent. Leegstand biedt volgens haar uitkomst.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Dit weekend dronk ik een drankje op het tijdelijke dakterras van architectuurfestival Zig Zag City. Bovenop gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein keek ik naar de prachtige skyline van Rotterdam. De Laurenskerk, de Markthal, de immer vrolijke Red Apple, de Maastoren, het gifgroene WTC, de klokkentoren van het stadhuis, de bouwkranen van het Stadstimmerhuis en het Weena. De stad kantelde prachtig in het tegenlicht, zoals Jules Deelder het zo treffend beschreef.
Rotterdam is de enige stad van Nederland die weet wat uitzicht is. Vanaf elke toren ziet die skyline er weer anders uit. Maar is het niet vreemd dat dé hoogbouwstad van Nederland zo weinig échte rooftopbars kent? Ja, we hebben de Euromast. Hoe tof ik ‘m ook vind in al zijn jaren ’60-glorie: het is geen plek om ’s avonds aan een gin-tonic te nippen. De hotelbar in De Rotterdam is daar beter geschikt voor. Alleen jammer dat die slechts op de 7e verdieping zit. Dat noem ik geen skybar: dat kan veel hoger!
Het AD kopte vorige week dat ‘de zolder van Rotterdam’ vacant is: de dure penthouses bovenin de woontorens staan vaak lang leeg voordat ze een koper vinden. Volgens Dezeen Magazine blijkt in New York en Chicago al dat het winstgevender is om die bovenste verdiepingen te exploiteren als panoramadecks of skybars. Sommige torens verdienen er tussen de 10 en 25 miljoen dollar per jaar aan.
Ik stel daarom een bouwvoorschrift voor: elke nieuwe toren van meer dan 10 verdiepingen moet verplicht een dakterras met bar bouwen. En staat een penthouse een aantal jaar leeg? Dan richten we er een skybar in! Dat wordt ons unique selling point: ”Rotterdam, stad van de 1001 rooftop-bars!” Want dat Rotterdamse uitzicht, daar kan ik geen genoeg van krijgen!
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen komende week in Metro verschijnen.
UPDATE: Luister hier hoe Eeva haar pleidooi voor meer rooftopbars nog eens uitlegt bij Radio Open Rotterdam

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

hoofdredacteur

Eeva Liukku (1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
eeva@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van Stijn
  Stijn

  Ik ben wel voorstander van nog een paar rooftopbars erbij. Alleen zoals hier boven gesteld, op straat kan er nog zoveel beter. Heb je kolossale gebouwen en dan is de BG helemaal afgeschermd of niet publiek toegankelijk. Zal bij het volgende nieuwbouwplan, First (schuin tegenover CS) wederom het geval zijn. Anno 2014 mag je toch een keertje verwachten dat de gemeente leert van haar fouten en eens plintenbeleid gaat formuleren. Anders wordt het nooit wat. Van de ontwikkelaars hoeven we het, helaas, niet te verwachten.

 2. Profielbeeld van Ruud
  Ruud

  Het idee is ook niet nieuw. Acht jaar terug waren er al mensen bezig met een rooftopfestival wat uiteindelijk niet kon vanwege veiligheid.

 3. Profielbeeld van Christian
  Christian

  Helemaal eens met Mattijs! Inderdaad voorlopig ons eerst maar eens richten op de begane grond……..een enkele bar in een hoog gebouw is prima hoor, maar beleid gaat een beetje ver. Als de Coolsingel weer een leuke levendige en aantrekkelijke boulevard is praten we verder wat mij betreft :-)

  1. Profielbeeld van Joey
   Joey

   Wat dacht je van de Lijnbaan? Vroeger had je daar gewoon terrassen! Verbind het Stadhuisplein lekker met het Schouwburgplein, dan komen we in Rotterdam weer wat verder met een levendige binnenstad.

 4. Profielbeeld van Mattijs
  Mattijs

  Okee, één rooftopbar is natuurlijk hip en leuk, maar laten we verder eerst de plinten van de gebouwen vullen met die andere (1000?) bars met een terras zodat het op straat tenminste wat levendiger wordt. Een rooftopbar draagt weinig bij aan het stedelijk leven, zeker niet vanaf de 10e verdieping.

 5. Profielbeeld van Henry Koster
  Henry Koster

  Hmmm Rotterdam (mijn stad) denkt weleens dat zij zich kan meten met New York en is wel eens bestempeld als Manhattan aan de Maas maar kom op is toch niet te vergelijken. Buitendat horecagelegenheden hebben het nu al moeilijk, ga er dan nog een paar openen? Onzalig idee. Wellicht basejumpen zonder parachute een betere optie? Of overal helipads voor die anderhalve heli die we wel eens voorbij zien komen. Nee, nog beter maak alle daken open zwembaden, of laat op de groene daken de schaapjes van de stadsherder grazen. Sorry Eeva ik snap je bevlogenheid en je verbolgenheid over het niet exploiteren van de skyline maar een bouweis?

 6. Profielbeeld van Joey
  Joey

  In de Maastoren hebben ze op de 44e een barretje. Dat is pas fijn drinken :-) Maar helaas alleen voor besloten events…

 7. Profielbeeld van Elsbeth Grievink
  Elsbeth Grievink

  Wat een goed verhaal, ik sluit me hier volledig bij aan. Ik vind dat we op zijn minst 1 zo’n hele gelikte cocktailbar op de 24e ofzo moeten hebben. Met gouden banken en 360 graden uitzicht.

 8. Profielbeeld van Ruud
  Ruud

  Leuk idee maar volgens mij gaat het betreft de Rotterdam om de veiligheid. Aangezien ze de torens splitsen (vanaf de 7e verdieping geloof ik) heb je te weinig manieren om een grote groep mensen snel weg te krijgen bij calamiteiten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500