Kunst & Cultuur2 juni 2014

Foodcurators: “Lunch eens zonder plastic!”

Van 9 tot 15 juni loopt de Zero Plastic Week. Een wereldwijd fenomeen dat aandacht wil vestigen op de verspilling van plastic op de aarde. In Rotterdam draagt voedselvormgevingsbedrijf Foodcurators een apart steentje bij. Een plasticloze lunch.

Foodcurators aan het werk. In het midden: Lucas Mullié.
Foodcurators aan het werk. In het midden: Lucas Mullié. Beeld: Annabel Storm

Foodcurators werkt in het pand Katshoek, nabij de Heer Bokelweg. Alhoewel – Foodcurators werkt overal en nergens, maar dit is hun thuisbasis. De inpandige keuken geeft de drie jonge mensen achter de onderneming alle ruimte om te experimenteren. Dit is namelijk niet zomaar een cateraar. Foodcurators kent zijn oorsprong aan de Eindhovense Design Academy. Vers Beton sprak met Lucas Mullié, die samen met Digna Kosse en René Bosch het team vormt.

Lucas, voor we het over Zero Plastic Week gaan hebben – in wat is een foodcurator anders dan een kok?
Lucas Mullié:”Een kok is vooral bezig met het preparen van een maaltijd. Ik ben zelf opgeleid tot kok, maar al tijdens die studie wilde ik verder kijken. Uiteindelijk ben ik bijna terloops op de Design Academy terechtgekomen. Daar is het begrip ‘foodcurator’ voor mij begonnen. Als foodcurators zijn wij met alle facetten bezig die komen kijken bij het samenstellen van een maaltijd. Denk aan het productieproces en herkomst van producten maar we denken ook na over vormgeving en de plaats van voedsel in de wereld.”

Lucas Mullié van Foodcurators
Lucas Mullié van Foodcurators Beeld: Annabel Storm

Is er een project dat jullie werkwijze goed illustreert?
“We zijn sinds vier maanden verbonden aan de designbiënnale van Ljubljana, in Slovenië. We werken aan een project met waterratten. Die vormen een gigantisch probleem aldaar. Wat weinig mensen weten, is dat je die prima kunt eten. Het is een soort konijn. In Azië is dat normaal. Dus wij stellen voor ze te vangen en tot maaltijd te verwerken. Zo los je het overschat aan ratten op en lever je voedsel naar de stad die er last van heeft. Zo’n idee vat wel samen wat we met Foodcurators willen doen.”

“In dezelfde stad groeit ook een bepaalde plant, de Fallopia Japonica. Een bijzonder invasieve plant, want hij slokt de hele omgeving op waar hij groeit. Ook dat levert een scheve balans in Ljubljana. En ook die plant kun je eten, hij is familie van de rabarber. Dus daar willen we ook mee aan de slag in Slovenië.”

Digna Kosse van Foodcurators
Digna Kosse van Foodcurators Beeld: Annabel Storm

Over naar Zero Plastic Week. Wat is het, en wat gaan jullie doen?
“Afval, veroorzaakt door weggegooid plastic, is een groot probleem op de planeet. Zowel lokaal, maar ook voor het milieu – denk alleen al aan die drijvende zooi plastic in de Stille Oceaan. Een vuilnisbelt ter grootte van Texas, geloof ik. Zero Plastic Week vestigt daar de aandacht op. Wij doen mee op onze wijze – met voedsel en door slimme, aparte oplossingen te bedenken ter vervanging van plastic in eten. Vandaar: een plasticvrije lunch!”

Hoe moet ik een plasticvrije lunch voor me zien?
“We maken een fietstas van stevig karton, met een lunchpakket daarin. We vragen mensen daarmee te fietsen naar hun favoriete plek in de stad, om daar te lunchen. Zo wordt er direct reclame gemaakt, want het logo van ZPW staat op de tassen. De lunch zelf is volledig zonder plastic tot stand gekomen – drank in een glazen fles, groente direct van het land, zonder dat er cellofaan omheen heeft gezeten.”

René Bosch van Foodcurators
René Bosch van Foodcurators Beeld: Annabel Storm

Hoe kom ik aan die lunchtas? En wat zit erin?
“De tas bevat een aantal aparte producten, sommige direct afkomstig uit het Zomerhofgebied waar we zelf zitten. We werken samen met een munt- en korianderhandelaar in de Hofbogen. Daar maken we een lekkere drank van. Verder verzamelen we kruimels van lokale bakkers, en bakken we een speciale ZoHo-koek. Ook die vind je in je tasje dadelijk”.

Er is een maar – we kunnen het pas uitvoeren als onze crowdfundingactie slaagt. Die loopt tot 8 juni. De tas (die je kunt bewaren) met inhoud kost €20, en als er 100 mensen meedoen gaat het door. Twee euro van het bedrag wordt overgemaakt naar Zero Plastic Week zelf. Dus het draagt globaal bij aan een beter milieu. Als we het onverhoopt niet halen storten we het geld terug. De actie loopt via Wayv. We kunnen alle steun gebruiken!”

Overtuigd? Je kunt Foodcurators helpen door je in te schrijven voor de lunch. Alle informatie via hun crowdfundingactie op Wayv.

Reageer of deel op Social Media

Tags:crowdfunding, foodcurators, Katshoek en zero plastic week

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Heer Bokelweg 157B, 3032 AD Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *