Nieuwsbeeld24 juni 2014

NieuwsBeeld: Dubbele bewaking

Beeld: Anniek Tijmes

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: na het drama in Brussel, worden ook in Rotterdam Joodse instellingen beveiligd.

Hij liep het Joods Museum in Brussel binnen en opende het vuur. Vier mensen kwamen om. De foto’s waren indrukwekkend, het verdriet van de gefotografeerden tastbaar. En het ging om Jóden. Het was een antisemitische daad.
De aanslag in Brussel heeft tot in Rotterdam gevolgen. De synagogen aan het A.B.N. Davidsplein in Blijdorp en aan de Mozartlaan in Hillegersberg hebben politiebewaking. Permanent. Op nog een derde object zijn ook camera’s en politieogen gericht, maar welk gebouw dat is, wil men onbekend houden.
Concrete dreigingen zijn er niet en toch biedt Rotterdam bescherming. Met die steun is de Joodse gemeenschap blij, maar het geeft toch ook een ander gevoel. Tegen RTV Rijnmond zei rabbijn Albert Ringer: “Het is wel heel zichtbaar en het vervelende van zichtbare beveiliging is dat je er alleen maar nerveuzer van wordt.” Maar, zegt Ringer, de Joodse gemeenschap leeft al decennia met dit soort dreiging, “dus op een bepaalde manier zijn we er al aan gewend.”
Burgemeester Aboutaleb is met Ivo Opstelten gaan praten, om een nieuw, minder opzichtig beveiligingsplan op te stellen voor de Joodse gemeenschap.

Tekst: Margot Smolenaars

Reageer of deel op Social Media

Tags:A.B.N. Davidsplein, Ahmed Aboutaleb, Albert Ringer, Blijdorp, Hillegersberg, Joden, Mozartlaan en synagoge

Sectie: Nieuwsbeeld

kaart: Mozartlaan Rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *