Voor de harddenkende Rotterdammer

Deze week schreef Vers Betons eigen Vincent Cardinaal een column in de Metro waarin hij De Kuip een zielig geval noemt. De aanleiding: de keuze van de KNVB om alle kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in de Amsterdam ArenA af te werken. Volgens Cardinaal had De Kuip dit besluit aan kunnen zien komen en dreigt als er niet nog ingrijpender gerenoveerd wordt dan de Feyenoordfamilie nu al van plan is een toekomst als ‘bouwvallig gribus’.
Laat me duidelijk maken wat ik van de column van Cardinaal vind – en laat en passant duidelijk zijn dat de mening in opiniestukken van Vers Beton niet door alle redactieleden gedeeld wordt: het is quatsch.
De Kuip bestaat al 75 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot Europees kampioen finales organiseren. Eigenlijk is van ieder Europacup-toernooi, in het heden of verleden, de finale wel eens in De Kuip gespeeld. Nog maar veertien jaar geleden vond in De Kuip de finale van het EK voetbal plaats, twee jaar later veroverde Feyenoord in het stadion de UEFA-cup. Sindsdien is heus zo gek veel niet veranderd, waardoor nu een wedstrijdje Nederland-IJsland onmogelijk in Rotterdam te organiseren zou zijn. Natuurlijk verdient de infrastructuur rond het stadion een facelift, maar het ontbreken van nog meer parkeerplaatsen of de metro-ringlijn is echt de hoofdreden niet waarom de KNVB de Oranje-wedstrijden in de ArenA organiseert.
Wat die hoofdreden dan wel is? Dat is het Oranje‘legioen’, dat tot een bijzonder treurig zootje verworden is.* Ik neem aan dat u ze gezien heeft vorige week, tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal? Volwassen mannen uit vermoedelijk Brabant, die ’s middags om drie uur voor de spiegel zijn gaan staan om op hun gezicht een oranje leeuwtje te schilderen? Voor een oefenwedstrijd. Tegen Wales. Na de wedstrijd willen zij graag zo snel mogelijk terug naar de lokale dorpskroeg om een beetje fatsoenlijk stomdronken te worden, want wat zij niet wisten was dat de KNVB in al haar wijsheid besloten heeft om van de interlandwedstrijden ‘alcoholvrije evenementen’ te maken.
Let wel, dit is nog de leukste helft.
De andere helft van het Oranjepubliek bestaat namelijk uit de medewerkers van de relaties van de sponsors van de KNVB. Allemaal werken zij bij een geinig Amsterdams marketing-, communicatieadvies-, of reclamebureautje en allemaal kennen ze elkaar omdat ze allemaal een recent verleden bij één of andere kekke studentenvereniging in de hoofdstad, Utrecht of Maastricht hebben. Na de wedstrijd willen zij dan ook graag zo snel mogelijk naar de metro omdat in café het Paardje in de Pijp nog wat andere jaarclubgenootjes staan te zuipen.
Het Oranjepubliek is verworden tot een groep geschminkte Brabanders die 90 minuten lang proberen de wave in te zetten, welke 90 minuten lang stukloopt op reclamebureaumedewerkers in overhemd die niet staan op te letten. Tattas be like.
Dat de infrastructuur rond de ArenA beter geregeld is dan rond de Kuip is al sinds 1996 zo. Dat is dan ook de reden niet waarom de KNVB er nu ineens voor gekozen heeft om alle interlands in Amsterdam af te werken, zoals Cardinaal stelt. Het is het publiek dat is veranderd, en dat tegenwoordig graag zo snel mogelijk weer richting dorpskroeg of Pijp trekt. Het is dan ook dit publiek, en de keuze van de KNVB om wedstrijden enkel nog voor dit publiek te organiseren, die Cardinaals veroordeling verdienen. Niet die prachtige, historische, sfeervolle, zonnige, heilige Kuip.
*Let op: ik heb het hier zeer specifiek over het Oranjepubliek tijdens oefen- en kwalificatiewedstrijden. Die volksverenigende oranjegekte die ons ook nu weer in de greep heeft is van een heel andere orde – en vind ik ook wel geinig. 
Tekst: Ties Joosten

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
  Vincent Cardinaal

  Ach man, dat publiek is al sinds jaar en dag hetzelfde. Lees “1974 – Wij waren de besten” van Auke Kok er maar op na. Of zie Ruud Gullit en zijn bobo’s. Feit is dat de Kuip er gewoon uitligt bij de KNVB. Van Oostveen laat gene mogelijkheid te baat om de Kuip een trap na te geven.

  Die infrastructuur is natuurlijk wel de reden – of zou het echt om ‘het publiek’ zijn dat er steeds meer wedstrijden naar de Arena gaan? Naast de Kuip ligt toch ook een station waarmee je zo onder de Moerdijk zit? De Kuip is zelfs dichterbij dan de Arena! Kijk, het gaat om die sponsors. En die willen niet meer. Simpel.

  Wat mij nog een rotzorg zal zijn ook. De Kuip kan gerenoveerd prima verder als stadion voor Feyenoord. Maar internationale wedstrijden zullen er net zo zeldzaam lang geleden worden als een prijs voor het eerste elftal van Feyenoord.

  1. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
   Vincent Cardinaal

   En daarbij – je zegt: die door jou verfoeide supporters (fijn dat ze het niet van jou naar hun zin mogen hebben, by the way) komen niet meer…omdat de infrastructuur ze niet zint. Net als de KNVB, in JOUW betoog. Dat is toch mij met een omweg gewoon gelijk geven?

   1. Profielbeeld van Ties Joosten
    Ties Joosten

    nee nee Cardinaal, dat staat er niet. Er staat: het verschil in infrastructuur tussen kuip en arena is al sinds 1996, dus dat is NIET de reden om nu ineens alle wedstrijden aan de arena toe te kennen.

    Wat die reden dan wel is, leg ik in de column nadrukkelijk uit.

    Overigens moet jij, heer Cardinaal, het argument ‘fijn dat ze het niet van jou naar hun zin mogen hebben’ heel vlug inslikken. Die redenering volgend mag je The Stones ook niet meer beter vinden dan Justin Bieber, Vlaamse patat niet lekkerder dan McDonalds en de blonde LaTrappe niet heerlijker dan Heineken Extra Cold.

 2. Profielbeeld van Frank Fabian van Keeren
  Frank Fabian van Keeren

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de KNVB, dat ook een groot eigenbelang heeft bij een nieuw stadion in Rotterdam, Feyenoord en de gemeente Rotterdam onder druk heeft willen zetten, door in het openbaar te stellen dat De Kuip niet meer geschikt is voor interlandvoetbal en sedert dien demonstratief alle interlands aan de Arena heeft toegewezen.

  Wat Thies zegt, klopt. Het stadion heeft bijna tachtig jaar uitstekend dienst gedaan, maar nu zou het ineens een probleem zijn dat je in de rij moet staan voor een kroket en dat je nat wordt bij een paar spatjes regen. Wat dan tijdens de bekerfinale ineens weer totaal geen probleem blijkt te zijn. Laat me niet lachen.

  Daarenboven is een verbetering van de infrastructuur niet aan Feyenoord, maar aan de gemeente, hetgeen het evengoed zou zijn, als Feyenoord een geheel nieuw stadion zou bouwen. Dat die verbetering er moet komen staat buiten kijf, maar heeft dus niets te maken met de keuze voor renovatie of nieuwbouw.

  Die verbetering van de infrastructuur is overigens niet alleen hoognodig voor het stadion, maar voor het gehele gebied. Probeer voor de grap eens met het openbaar vervoer naar Sportdorp te gaan. Dat is waarlijk een feest.

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500