Nieuwsbeeld4 juni 2014

NieuwsBeeld: Poetry International

Beeld: Anniek Tijmes

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: Poetry International gaat op 10 juni weer van start. Het Rotterdamse festival is ’s lands meest serieuze en veelzijdige poëziefestival.

De dichter en het protocol

De dichter spreekt. Het publiek luistert. Deze opzet is al zo rotsvast als wat sinds…ja, sinds wanneer eigenlijk? Poëzie is een van de oudste kunstvormen denkbaar. De sensatie die de eerste mensen moeten hebben gevoeld toen ze doorkregen dat je iets kunt zeggen en tegelijk iets anders kunt bedoelen: onbeschrijflijk.

De koran, de psalmen in de bijbel: ze hangen aan elkaar van de dichterlijke strofen. Het evangelie van Johannes begint zelfs met een ode aan het woord – zonder taal is er niets, en dus ook geen goddelijkheid, aldus de evangelist. Zelfs het creëren van de planeet verliep (als we bijbelboek Genesis geloven) aan de hand van woorden. ‘Nu zei God: er kome licht. Daarna bracht God een scheiding tussen licht en duisternis. Het licht noemde hij dag, de duisternis nacht’. Zeg nu zelf: jereinste poëzie.

Het thema van het komende Poetry Internationalfestival is ‘het protocol’. Daarmee daagt het festival eigenlijk alle kanten van de samenleving uit waarin woorden in een dwingende vorm worden gegoten. Een brief van de belasting, een preek van de dominee, een uitspraak van de rechter en ja, misschien ook wel de voordracht van de dichter: is het allemaal protocol? Aan regeltjes gebonden? Wordt er nog wel voldoende uit het keurslijf gebroken? Poëzie is altijd een spannend snijvlak van regels en anarchie geweest. Benieuwd hoe het zich gaat manifesteren? Poetry International loopt van 10 tot 14 juni, in de Rotterdamse Schouwburg.

Tekst: Vincent Cardinaal

Reageer of deel op Social Media

Tags:poetry international, poezie en Rotterdamse Schouwburg

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *