Nieuwsbeeld18 juni 2014

NieuwsBeeld: Urban by Nature

Beeld: Anniek Tijmes

Iedere week tekent Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Urban by Nature, het motto van de International Architecture Biennale Rotterdam.

Wat is er te winnen als je de stad bekijkt als levend organisme? Deze vraag staat centraal tijdens de zesde Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, een tweejaarlijks internationaal evenement dat dit jaar in de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum plaatsvindt.

Volgens landschapsarchitect en biënnalecurator Dirk Sijmons leven wij in het Antropoceen, een tijdperk waarin de mens zelf als natuurkracht inwerkt op de aarde. Denken vanuit een tegenstelling tussen mens en natuur is zodoende achterhaald, en de biënnale onderzoekt de implicaties van deze vaststelling voor de manier waarop wij naar de stad kijken.

De stad als organisme dus, als complex systeem van stromen (water, energie, afval etc.) dat werkt om zo goed mogelijk in de behoeften van zijn bewoners te voorzien. Zeker voor een stad als Rotterdam, met haar gigantische haven en ligging in de Rijn-Maasdelta, kan deze manier van kijken naar de stad aanknopingspunten bieden voor een efficiëntere en duurzamere inrichting van de stad. Hoe kunnen stromen in de stad en in de haven op een zinvolle manier met elkaar verbonden worden? Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je de enorme hoeveelheid restwarmte die in de haven geproduceerd wordt, kon gebruiken om aan de warmtevraag van de bewoners van Rotterdam te voldoen? Deze en nog veel meer vragen komen in de tentoonstelling in de Kunsthal voorbij.

Daarnaast is er bij de buren van het Natuurhistorisch Museum als onderdeel van de biënnale ook gewoon een heel vrolijke tentoonstelling over Rotterdamse stadsnatuur te zien.
De biënnale duurt nog tot eind augustus.

Tekst: Sereh Mandias

Reageer of deel op Social Media

Tags:Dirk sijmons, innovatie, kunsthal, natuurhistorisch museum rotterdam, stadsgroen en Urban by Nature

Sectie: Nieuwsbeeld

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *