Stedelijke ontwikkeling & architectuur23 juni 2014

Voice your disgust, stem op een Stadsinitiatief

Iedere week verschijnt er een opinie van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week: het Stadsinitiatief. Inge Janse is de kwaadste niet. Ja, er is veel op het Stadsinitiatief aan te merken, maar de kans op inspraak is niet te onderschatten, zo stelt hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton Beeld: Eva Wijers

Tuurlijk. Sommige deelnemers hebben wel heel veel pr-geld te besteden. Politici spreken en masse hun afschuw uit over geldverkwisting. Initiatiefnemers ronselen stemmen op straat. En de meeste projecten schrijven wel heel keurig naar het maximale subsidiebedrag van 3 miljoen euro toe. Maar toch: ga stemmen op het Stadsinitiatief.

Kijk, de totale kosten in 2014 voor het Stadsinitiatief zijn dik 3 miljoen euro, en dat is heus niet niks. Aan de andere kant: de totale begroting van de gemeente Rotterdam bedraagt jaarlijks bijna 4 miljard euro. Vrijwel alles daarvan wordt uitgegeven zonder inspraak van ons, de burger. Bij de verkiezingen hebben we ons mandaat gegeven, en dat was het.

Gebruik daarom het Stadsinitiatief om je eigen inbreng groter te maken. Juist een stad als Rotterdam heeft verrassingen nodig. Om met knuffelkunstenaar Daan Roosegaarde te spreken: een project dat 1 procent van je omzet bepaalt, kan zorgen voor 99 procent van de beeldvorming. Maar die dei ex machina, die komen niet uit de koker van ambtenaren. Die hebben checks and balances en aansprakelijkheid en een hypotheek op een huis in Berkel en alles. Laten we daarom zelf duizend bloemen zaaien.

Stem dus op een project. Of, als je dat liever doet: voice your disgust en stem blanco. Want hoe meer mensen er stemmen, des te belangrijker is de uitslag. In de nieuwe coalitie is er geen animo meer voor een nieuwe ronde van het Stadsinitiatief. Mochten er niettemin overweldigend veel stemmen binnenkomen, dan ontstaat er ongetwijfeld ruimte voor verandering. En als de goegemeente blanco stemt, dan weten we ook zeker dat dit project definitief het veld moet ruimen.

Het is prachtig dat in de media en onder politici al zoveel ophef is over het Stadsinitiatief, want dat betekent dat het in ieder geval dáár leeft. Nu nog bij de burgers. Stap over je eigen cynisme heen en maak een keuze. Ook al is het lood om oud ijzer: het wordt in ieder geval je eigen metaal, en dat is altijd het meeste waard.

Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op dit artikel kunnen volgende week in Metro gepubliceerd worden.

Reageer of deel op Social Media

Tags:burgerinspraak, daan roosegaarde, politiek en stadsinitiatief

Sectie: Stedelijke ontwikkeling & architectuur

kaart: De Hef, 3071 Rotterdam, Nederland
Bouwen is Macht: speel nu de game!

Vers Beton ontwikkelde een journalistieke game over bouwen en stadsontwikkeling naar aanleiding van het onderzoeksdossier De Bouwende Macht. Speel hem hier: https://bouwenismacht.versbeton.nl/

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *