Politiek4 juli 2014

Beelden in actie voor luchtkwaliteit

 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam
 • Adem in Rotterdam

Beeld van Rosanne Dubbeld

Gisteren hebben zo’n 60 standbeelden door heel Rotterdam mondkapjes gekregen. Dit is een actie afkomstig van het nieuwe initiatief Adem in Rotterdam van een aantal bewoners van het Maastunneltracé. Ze worden onder andere gesteund door hoogleraar Jan Rotmans, Bewoners Organisatie ’s Gravendijkwal en Milieudefensie. Fotograaf Rosanne Dubbeld legde de actie vast voor Vers Beton.

De actievoerders willen hiermee de slechte luchtkwaliteit van Rotterdam aan de kaak stellen. Ze zijn sceptisch over de plannen van de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze willen dat de gemeente als eerste alles in werking zet om op korte termijn het verkeer op het Maastunneltracé te halveren. “De gemeente vertikt het om doorgaand verkeer effectief uit de stad te weren en over de ring te sturen. Bewoners hebben tien jaar met de gemeente om tafel gezeten om tot een oplossing te komen. Zonder resultaat. Nu zijn wij het zat. Daarom voeren wij actie,” zegt woordvoerder van de actie Adriaan Korthuis.

Een gezondere luchtkwaliteit is in elk geval één van de doelstellingen van het nieuwe college, en de ’s Gravendijkwal krijgt in het collegeprogramma prioriteit. De concrete maatregelen worden nu verder uitgewerkt. De woordvoerder van wethouder Langenberg meldt dat de luchtkwaliteit in Rotterdam nog veel verbeterd kan worden. “Doel van het vorig college was om de bron van de vervuiling aanpakken, een overtunneling doet dat niet, maar een sloopregeling voor vervuilende auto’s wel.” Er is nu een traject ingezet waarmee binnenkort een algeheel verbod voor vrachtverkeer wordt ingesteld op de ’s Gravendijkwal. Er komt mogelijk ook een parkeervergunningenstop voor vervuilende auto’s. De nieuwe wethouder Pex Langenberg heeft in interviews gezegd dat op korte afstanden gebruik van OV en fiets gestimuleerd moet worden. (Eeva Liukku)

Reageer of deel op Social Media

Tags:'s gravendijkwal, buurtprotest, De adem van Rotterdam, Luchtverontreiniging, Luchtvervuiling en protest

Sectie: Politiek

kaart: 's Gravendijkwal
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

 • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
 • Blijf on-topic
 • Speel op de bal, niet op de man
 • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
 • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
 • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
 • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *