Human interest25 juli 2014

De Beste Stuurlui: Honderd kledingcontainers in je mik

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Stéphan Lam wordt niet blij van extra kledingcontainers op straat.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Renée Westerink

Daar staan ze dan. De twee vuilniszakken met broeken-uit-de-mode, bandshirts-van-niet-meer-zo-hippe bands en de truien die op onverklaarbare manier na het middaguur een soort muffe hondengeur uitwasemen. Terwijl je niet eens een hond hebt. Eén keer per jaar kom je er aan toe om die overdaad aan textiel uit je kledingkast, of eigenlijk rondom je kledingkast, op te ruimen. Voor deze ene gelegenheid heeft gemeente Rotterdam speciaal voor jou een kledingcontainer in je straat gedumpt.

Je moet er al tegen aangelopen zijn. Het grijze gevaarte dat alle kenmerken van een bunker heeft. Log? Check. Afzichtelijk? Check. Groot? Check. Misplaatst? Check. “Ja, maar we hebben hem niet groen, maar grijs geverfd,” roept de verantwoordelijke ambtenaar die het brok metaal in je mik heeft geduwd. God schiep de mens naar zijn evenbeeld. Maar zeg nou zelf, is het dan de bedoeling dat ambtenaren kledingcontainers scheppen naar hún evenbeeld?

Metalen misbaksel

Het bovengrondse metalen misbaksel is door het Leger des Heils, in opdracht van een ambtenaar met Leen Bakkersmaak, op zo’n beetje iedere straathoek in Blijdorp en elders in Noord neergekwakt. Als een reus toornt hij uit tussen de bescheiden ondergrondse containers. De stijlbreuk werpt forse schaduwen op. Alleen de stickers verklappen dat deze gevaartes niet zijn geplaatst om het land te verdedigen. Soms verarmen zelfs vijf van deze metalen misbaksels in een straal van vijfhonderd meter het straatbeeld.

Van de stinkende lappen textiel die wij erin werpen moet het Leger des Heils 72.000 stuks leveren aan de Piekfijn-winkels. Onbekend? Dit is de muffe kringloopwinkel met eikenhouten meubels en natuurlijk jouw fiets, die de gemeente laatst bij het station heeft weggeknipt. Maar goed, het toppunt van recycling wordt wél bereikt, want jouw meurende Hennes en Mauritz-shirt van een tientje wordt hier voor vier euro verkocht aan je minderbedeelde buurman.

Uitbesteden is meesterzet

Het uitbesteden is een ware meesterzet van de gemeente. Klachten bij Reshare (Leger des Heils) worden in behandeling genomen, maar uiteindelijk wijst men naar de gemeente. Wie aanklopt bij de – daar komt de functienaam – ‘regiemedewerker schoon, heel, veilig bij Gemeente Rotterdam – Deelgemeente Noord’ krijgt geen antwoord. Mevrouw is vast bezig met haar volgende project: plastic containers inplannen. Nee, nee, niet van de die oranje bakken, maar grijze! Een adreslijst van collega-ambtenaren wordt gebruikt voor de uitzonderingen.

Hoe krijgen we de grote, grijze gevaarten weer uit onze straat? De oplossing is eenvoudig. Haal de honderd nieuw geplaatste kledingcontainerschepen weg en plaats een online overzicht waar de overgebleven silo’s staan. Het enige probleem is dat de gemeente hiervoor moet communiceren. Dat blijkt nog wel eens lastig.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:gemeente rotterdam, kledingcontainers, Leger des Heils, Piekfijn en straatbeeld

Sectie: Human interest

kaart: Doezastraat 14B, 3039 ZE Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *