Kunst & Cultuur7 juli 2014

Metropolis: van hanenkam tot watergolf

Vers Beton stapte voor festival Metropolis richting Zuiderpark. Het doel was simpel: de diversiteit van publiek en festival in beeld brengen. Een reportage van Fay van der Wall en fotograaf Joke Schut.

Terwijl dreigende wolken zich samenpakten boven Rotterdam, leek men zich daar in het Zuiderpark bijzonder weinig van aan te trekken. Want weer of geen weer; voor Metropolis kom je de deur uit. Het bonte palet van publiek op dit festival is op zichzelf een attractie die het bezoeken waard is. Muziekliefhebbers, dagjesmensen, toevallige passanten, van hanenkam tot watergolf, iedereen heeft het op zijn eigen manier naar zijn zin.

Bram
Bram Beeld: Joke Schut

Bram komt uit Den Haag. “Ik ben helemaal niet zo’n Rotterdam-fan, maar af en toe moet je naar Rotterdam voor dit soort dingen.” Dat het festival gratis toegankelijk is, is voor hem belangrijk. En de muziek? “Je weet eigenlijk nooit wat je hier kan verwachten. Het ene jaar is dat leuker dan het andere. Maar je ziet onbekend talent en dat heeft wel wat.”

Roos en Ria
Roos en Ria Beeld: Joke Schut

Roos en Ria wonen vlak bij het Zuiderpark. “Wij zijn hier per toeval, hahaha! We gingen wandelen in het park en toen hoorden we muziek.” Ze vinden de sfeer gezellig, maar de muziek iets te hard. “Ik luister liever country.”

Cor, Sito en Velvet
Cor, Sito en Velvet Beeld: Joke Schut

Cor: “Ik woon nu in Heerhugowaard, maar ik ben in de Rosestraat geboren en mijn broer woont hier nog steeds in de buurt. Dus elk jaar kom ik hier weer cultuur opsnuiven. Ik kom al vanaf het begin hiero.” Sito: “Heel Rotterdam Zuid kom je hier tegen. Je vijanden en je vrienden.” Cor: “Dit is mijn heimat.”

Jamie, Wouter, Melle en Marlinde
Jamie, Wouter, Melle en Marlinde Beeld: Joke Schut

“Wij zijn hier voor de muziek, het bier en omdat het gratis is.” Ze gaan zo kijken naar elektronica-act Elliphant. Marlinde: “Die heb ik van te voren opgezocht en het klonk leuk, dus die wil ik zien”.

Familie Haring
Familie Haring Beeld: Joke Schut

“Mijn broertje is een van de leden van de organisatie (zakelijk directeur Emiel Haring, red.), dus daarom waren we erg benieuwd wat het hier was.” En het lijkt er op dat dat goed uitpakt. “Het is heel laagdrempelig, veel podia, veel verschillend eten, helemaal top.”

Rouche, Lyche, Jimmy en Agnes
Rouche, Lyche, Jimmy en Agnes Beeld: Joke Schut

Agnes: “We waren op Zuidplein, en je kan vanaf daar zien dat er hier een feestje is, dus zijn we even gaan kijken.” Jimmy: “Ik ken het festival wel, maar was er nog nooit eerder geweest. Ik ben zelf drummer, dus ook al is de muziek niet mijn stijl, het interesseert me wel.” Agnes: “We zijn heel nieuwsgierig, dus we gaan straks nog even rondkijken.”

Alex en Mariette
Alex en Mariette Beeld: Joke Schut

Mariette: “Die tenten zien er leuk uit en de sfeer is goed.” Alex: “Zij heeft een volkstuin hier vlak achter. Vroeger had je daar nog wel eens geluidoverlast van festivals in het park. Maar vandaag hebben we niks gehoord!”

Metropolis
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Metropolis festival. (Wat betekent dit?)

Reageer of deel op Social Media

Tags:festival, Metropolis, popmuziek en Zuiderpark

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: zuiderpark, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *