Voor de harddenkende Rotterdammer

De afgelopen dagen sprak Peter van Heemst op Twitter zijn afkeur al uit over de in zijn ogen veel te magere versobering van Rotterdam Unlimited, naar aanleiding van de aanslag op MH17. Op Vers Beton zet hij zijn gevoelens nog eens op een rij. “De bescheiden aanpassingen die nu zijn gedaan, waren beschamend.”

Peter van Heemst
Peter van Heemst

Hoe rouwt een stad? Hoe laat je je medeleven zien na een ramp die elke Nederlander in het hart heeft geraakt?  Het zijn lastige vragen. Een makkelijk antwoord bestaat niet. Verwachten Rotterdammers dat hun stadsbestuur zo veel mogelijk evenementen en feesten cancelt of ingrijpend versobert? Of is het gevoel juist dat het leven ook na een ramp gewoon doorgaat?
Voor rouwen bestaat geen recept. Toch was ik onmiddellijk gealarmeerd toen Adriaan Visser, de wethouder (D66) voor feesten en partijen, aan de vooravond van Rotterdam Unlimited in een tweet schreef dat het programma zou doorgaan. “Maar op verschillende momenten zal er worden stilgestaan bij de vliegramp.” Een heel klein beetje versoberd dus –en dat was dat.
“Op verschillende momenten”. Ik liet het zinnetje een aantal keer door mijn hoofd gaan. Hoe moest ik me het concreet voorstellen? Ik had geen flauw idee. Op Twitter reageerde iemand met een vraag die mijn vage onrust scherp verwoordde: “Hoe stelt u zich dat voor? 2 minuten stil zijn, dan een uur feesten, weer 5 minuten herdenken en dan hopsakee de rest van de dag uit je dak gaan?
De wethouder reageerde niet.
Binnen politiek Rotterdam bleef het verder grotendeels stil. Leefbaar Rotterdam schreef de burgemeester nog een brief waarin gevraagd werd tijdens Rotterdam Unlimited rekening te houden met de gevoelens van rouw en ontreddering. Niet het feest schrappen dus, maar een bescheiden versobering. En aan dat verzoek was al voldaan voor de brief bij de burgemeester arriveerde.
Opvallend is overigens dat de burgemeester dus kennelijk geen overleg heeft gevoerd met de fractievoorzitters, anders was de voorgestelde versobering bij Leefbaar wel al bekend geweest. Gek. Want het presidium (dat bestaat uit de tien fractievoorzitters en de burgemeester) is hét platform om informeel zo’n essentiële kwestie door te nemen.
Fractievoorzitters deden er verder het zwijgen toe. Met drie uitzonderingen: Judith Bokhove van GroenLinks vond Rotterdam Unlimited ook een mooi moment om met andere Rotterdammers verdriet te delen. Nourdin El Ouali was voor een grotere, meer vergaande versobering. En Leo Bruijn van de PvdA deed kritische vragen af met een dooddoener. (Iets als “de beste stuurlui staan aan wal”).
Buiten Rotterdam is wel met verbazing gekeken naar het bijna ongewijzigd laten doorgaan van het festival en zeker van het Zomercarnaval op zaterdag. Dat had helemaal niets met rouwen of herdenken te maken. Wie in het centrum van de stad woont en net als ik de nieuwsupdates over de ramp wilde volgen, werd voortdurend overstemd door uitbundig Caribisch feestgedruis.
Het minste wat had kunnen gebeuren was een andere route kiezen (niet over de Coolsingel, het hart van de stad) en het programma flink inkorten. Winst daarvan zou ook zijn geweest dat al op zondag – net als in andere steden – het stadhuis het zou zijn geopend voor het tekenen van het rouwregister.
Ná het festival liet de burgemeester zich interviewen door AD Rotterdams Dagblad. Het was een bescheiden vorm van verantwoording achteraf. Het draaide in zijn toelichting vooral om de artiesten die al op weg waren naar Rotterdam, om de 900.000 bezoekers en om de gemaakte kosten. Hij klonk zelfs als een wat vermoeide regent: “Je doet het ook nooit goed”.
Ik geef toe, schrappen was misschien een te vergaande stap geweest. Maar de bescheiden aanpassingen die nu zijn gedaan, waren beschamend.
Voor het eerst sinds heel lang voelde ik me ongemakkelijk in mijn eigen stad.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 14 reacties