Voor de harddenkende Rotterdammer

Nog meer gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurman Bart Witteman maakt zich druk over de totale afwezigheid van een goede bakker in Noord.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Vraag: wat vind je wel in Uithuizen, Heijplaat en Nieuw-Crooswijk, maar niet in Rotterdam-Noord? Antwoord: een Echte Warme Bakker. In mijn stadsdeel wonen veertigduizend mensen, waaronder aardig wat bakfietsgezinnen en meer dan genoeg dertigers met goed ontwikkelde smaakpapillen. Toch kun je nergens tussen het Vroesenpark en de Rotte een vers, ter plekke gebakken brood kopen. Wat is er gebeurd met de bakkers van Noord?
Opvallend genoeg zijn er nog wel ouderwetse groentemannen en doen de slagers zelfs goede zaken. Wat koffie betreft doen we in Noord volgens mij ook aardig mee. Maar een lokale bakker, nee. Noorderlingen zijn aangewezen op filialen van de één of andere regionale broodgigant. En zelfs die hebben het niet makkelijk: eerder sloot bij mij in de straat het handige broodwinkeltje genaamd Broodwinkeltje, en bakker Buskens op de Bergselaan is ook al weg. Er zat snel weer een winkel in die zich ook bakkerij noemt, maar die doet daarnaast ook in döner en pizza, dus heb ik zo mijn twijfels.
Ik ben geen snob of uitzonderlijke fijnproever en heb niks tegen het brood van de overgebleven leveranciers. Maar wat ik mis, is een winkel met een grote oven en zakken meel, waar het ook daadwerkelijk naar brood ruikt. Stuur mij naar de bakkers van Uithuizen, Heijplaat of Nieuw-Crooswijk en ik word overmand door nostalgie en een koopzucht naar natuurspelt, bokkenpootjes en andere eigen baksels. Waarom hebben we dat niet in Noord?
Ik neem aan dat ze er vroeger wel zijn geweest, getuige een leegstaande winkel bij metrostation Blijdorp. Volgens Google zit er bij mij op de hoek nog steeds één. Maar zo lang ik hier woon, bakken ze daar alleen van die grote, marsepeinen taarten. In andere steden is het broodbakken verheven tot kunst en heb je inmiddels hippe Franse-, spelt- en desembakkers van naam en faam. In Noord mogen we blij zijn als we een paar broden van Jordy’s onder het spoor door kunnen smokkelen.
Als ik in broodnood ben, zijn de Binnenweg en Katendrecht mij echt te ver. Het heeft ertoe geleid dat ik zelf aan de slag ben gegaan. Wat blijkt? Zelfs met mijn krakkemikkige oven blijkt het haalbaar om met wat meel, water en gist iets te bakken dat op Vers Warm Brood lijkt. Dus waarom lukt het niemand om dat in Noord op iets grotere schaal te doen?
Voor zover dat nog niet duidelijk is: ik wil bij deze graag een noodoproep plaatsen. Een ieder die van brood bakken houdt of van plan is een echte bakkerij te openen, nodig ik van harte uit vooral eerst eens te kijken in Rotterdam Noord. Ik meld me bij deze aan als eerste klant.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Bart Witteman

Bart Witteman

Bart Witteman is bij toeval in Rotterdam terecht gekomen, voor zover je daarvan kunt spreken als je stedenbouw hebt gestudeerd in Delft. Inmiddels woont hij er lang genoeg om niet meer weg te willen en verkeert hij dagelijks in de verwachting ooit iets te begrijpen van de stad, haar plannen en haar bewoners.

Profiel-pagina
Lees 20 reacties