Human interest15 augustus 2014

De Beste Stuurlui: Laten we het weer eens over fatsoen hebben!

Stuurman Nabil Bantal loodst u het weekend in met prikkelende gespreksstof. Of we weer eens fatsoenlijk kunnen doen tegen elkaar, zeker in multicultureel Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

Waar is het fatsoen gebleven, vraag ik me wel eens af. De samenleving lijkt steeds meer moeite te hebben met respect voor elkaar. Als mensen onfatsoenlijk zijn, creëert men een onveilig gevoel.

Bij Feyenoord roepen zogenaamde supporters kwetsende spreekkoren. De ene keer zijn Ajax-fans het doelwit, onlangs moest de aanhang van het Turkse Beşiktaş het ontgelden. In Delfshaven vallen opgeschoten jongeren vrouwen lastig alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Aanspreken op gedrag

Respect voor een mens, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of religie zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn? Juist in Rotterdam, smeltkroes van Nederland. We experimenteren met de OV-chipkaart, preventief fouilleren, en ook met architectuur. Laten we weer herontdekken wat fatsoen ook alweer is. Ik wil niet overkomen als een moraalridder, maar als we elkaar nou eens aanspreken op gedrag.

Laten we niet wegkijken van racisme of seksuele intimidatie omdat we vinden dat je er toch niets tegen doet. We maken de stad. We mogen elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Als we toestaan dat twee mannen niet hand in hand kunnen lopen, als we accepteren dat vrouwen voor hoer worden uitgemaakt, dan zijn we niet veel beter dan de daders.

Vrienden daarom vertrokken

Steeds vaker hoor ik mensen klagen over intimiderende opmerkingen. Vrienden zijn zelfs mede daarom vertrokken. Inbraken kunnen we registreren, fietsendiefstallen ook.

Het registreren van intimiderende opmerkingen blijft lastig. We weten allemaal dat kwetsen, intimideren en lastig vallen voorkomt, maar het blijft nogal stil. Het wordt tijd dat we hier hardop over praten in de stad. Dat intimidatie een belangrijk punt van discussie wordt.

Iedereen moet de vrijheid hebben om ongehinderd op straat te kunnen lopen. Daarbij mag niet uitmaken dat je vrouw, homoseksueel of moslim bent.

Laten we weer fatsoenlijk zijn.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Feyenoord, multicultureel, respect en Rotterdam

Sectie: Human interest

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *