Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds afgelopen maand zijn er een aantal films van één van Nederlands grootste filmmaker Joris Ivens online geüpload op YouTube. Een daarvan is de documentaire Rotterdam Europoort. Een indrukwekkende visuele parel poëtisch bijgestaan door verteller Gerrit Kouwenaar. De film uit 1966 mag in een adem met Bert Haanstra’s ‘Alleman’ genoemd worden en geeft een mooi beeld van Rotterdam in wederopbouw en als poort van Europa.

Zeg Weena, zeg Spangen, zeg Kralingen, Crooswijk, zeg Feijenoord, Dijkzigt, zeg Oud-Mathenesse, zeg honderden namen, zeg stad aan de Maas, zeg Poort van Europa.

De film werd toentertijd vervaardigd in opdracht van het Bureau Voorlichting van de gemeente Rotterdam. Zou zoiets nog bestaan?
Een ander beschikbaar gekomen film aan de hand van Ivens is De Brug, ‘een ritmische studie uit 1928 naar de werking en functie van de Hef.’
https://www.youtube.com/watch?v=P_Jk1QiUvoY

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Alexandre-Furtado-Melville-Damage-Playground-PMS-Mathijs-Labadie-II-003

Alexandre Furtado Melville

Alexandre (1988) Furtado Melville is autodidact art director, fotograaf, schrijver, ontwerper, curator van Gemaal op Zuid en consultant bij Studio Narrative. Hij woont op Rotterdam Zuid en heeft nog nooit een prijs gewonnen.
alex@versbeton.nl

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Isabelle
  Isabelle

  ‘Rotterdam Europoort’ is helaas niet meer te bekijken.. Kan deze opnieuw geupload worden of zou u mij misschien kunnen mailen?

  Ik hoor het graag.

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Dag isabelle,

   helaas, daar gaan wij niet over. Ik weet eerlijk gezegd ook niet wie de rechthebbende is.

  2. Profielbeeld van A.F.
   A.F.

   En Isabelle: je kan ook op vimeo.com zoeken onder ‘joris ivens’. Daar staan nog wel meerdere van z’n films waaronder `De Brug`. Mocht je Rotterdam-Europoort voor andere doeleinden willen gebruiken dan privé, dan zou je contact met Eye Film kunnen opnemen. Zij beheren een gigantisch archief aan Nederlands film en lenen ook uit. Sommige zijn ook kosteloos online te bekijken op via online database.

 2. Profielbeeld van Jirja
  Jirja

  Kunnen jullie voor de service, en de luie mensch (ikke onder andere) een link naar het betreffende youtube filmpje plaatsen?
  De wiki heb ik inmiddels gelezen ;-) Dank voor de link!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.