Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Summers in the city. Theaters zijn gesloten, gezelschappen op de Bahama’s en musea in sluimerstand. Zin om toerist-in-eigen-stad te zijn? Vers Beton speurde de zomeragenda’s af voor tien tips tegen de cultuurarme zomer.


 

1. Focus Beijing – Collectie de Heus | Museum Boijmans van Beuningen

t/m 21 september
De overheid en curator zijn uit, de mecenas en verzamelaar zijn hot. Overal in de kunstwereld zetten culturele instellingen hun kapitale ‘vrinden’ in het zonnetje. In het Stedelijk is dat het verzamelaarsechtpaar Sanders. En in Rotterdam hebben we Henk en Victoria de Heus-Zomer, magnaten uit de veevoerindustrie. Het echtpaar verzamelt sinds 1989 kunst, in eerste instantie ‘om de muren te vullen’. Vijfentwintig jaar later is hun collectie één van de grootste hedendaagse kunstcollecties van Nederland. In Museum Boijmans van Beuningen is een selectie uit deze verzameling te zien: werken van een aantal vooraanstaande kunstenaars uit Peking.

2. Dâk Pop Up Stadspark | Katshoek

t/m 21 september
Elke zichzelf respecterende wereldstad heeft een skybar. En aangezien Rotterdam er weer toe doet op het internationale toneel was het wachten op een nieuw drinkgelag op grote hoogte. Met de Nhow doet Rotterdam natuurlijk al best aardig mee. En bovenop het Schieblock kun je ook bijzonder aardig lunchen. En jawel, sinds augustus is Rotterdam ook een rooftopbar én stadspark rijker. De hele tweede zomermaand kun je namelijk het Dâk op: een pop-up stadspark op het dak van parkeergarage Katshoek. En het is niet alleen bier en BBQ-worst wat de klok slaat. Bij mooi weer kun je er ook terecht voor livemuziek, dj’s, workshops, bootcamps en meer.

3. Huis Sonneveld | Museumpark

Dinsdag t/m zondag, het hele jaar
Een strak witte gevel, 17 meter lintraam en een oogverblindend interieur van niemand minder dan W.H. Gispen. Huis Sonneveld staat als sinds de jaren dertig te ‘shinen’, en toch ben je er op de route van Binnenweg naar Witte de With nooit even voor gestopt. Tijd om deze parel van Het Nieuwe Bouwen met een bezoek te verblijden. Het woonhuis werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, ook bekend van de onlangs tot werelderfgoed bestempelde Van Nellefabriek. Stap dit Gesamtkunstwerk in en waan je even in de jaren dertig. Hypermodern, nog steeds.

4. Kunst in de openbare ruimte | de hele stad

7 dagen per week, hele jaar door
Ook al is één van Rotterdams ‘kroonjuwelen’ (Calders ‘Le Tamanoir’) tijdelijk even buurten in de tuin van het Rijksmuseum; een beeldenroute door Rotterdam is nog steeds heel erg de moeite waard. Rodin, Zadkine, Naum Gabo, Willem de Kooning, Picasso, Claes Oldenburg of Paul McCarthy. You name it, we’ve got it. Vergeet ook de hoedendoos van Kunst- en Vaarwerk in de haven niet. Op Sculptureinternationalrotterdam.nl vind je meer informatie over de Rotterdamse verzameling beelden en op Openbarekunst.nl vind je een aantal old-school wandel- en fietsroutes langs de beauties van deze stad. Uitprinten en gaan!

5. Pleinbioscoop Rotterdam | Museumpark

13 t/m 31 augustus
Stoel, check. Picknickmand, check. Kleedje tegen een frisse avondbries, check. Vanaf 13 augustus zijn filmliefhebbers weer avonden zoet op de Pleinbios. Wat te denken van IFFR 2014 pareltjes ‘Nebraska’ en ‘The Selfish Giant’? Of de droom van iedere grote kleine jongen: Jurassic Park. Heb jij dit jaar geen dinero’s voor vakantie? Installeer je dan voor ‘La Grande Belezza’ en waan je drie uur lang in het waanzinnig mooie Rome. De openingsfilm is bovendien van Rotterdamse makelij: op 13 augustus beleeft de documentaire ‘Haarsnijder en Barbier’ over de mannen van Schorem zijn publiekspremière in het Museumpark.

6. Fruitbios | Stroop Rotterdam

t/m eind augustus
Filmliefhebbers kunnen deze Rotterdamse zomer sowieso hun geluk niet op. Fruitbios organiseert een aantal filmavonden over groente en fruit. Je kon in Stroop aan de Mathenesserweg al terecht voor koffie, stroopwafels en design. En nu dus ook voor films, docu’s en smoothies gemaakt van fruit en groente die overblijven van de Rotterdamse markt. Van Turks Fruit tot stadslandbouw. Van Congolese honger tot Zweedse romantiek. Het programma is soms fris en fruitig, dan weer ‘filmig’ en bloedserieus. Check regelmatig de facebook pagina voor de laatste updates over filmavonden.

7. Duizel in het Park | Vroesenpark

8, 9 en 10 augustus
Ben jij niet vies van architecten met hoornen brillen, blije vintage zomerjurken en rondrennend hipsterkroost? Schrikt ‘bak een taart voor Duizel’ en ‘zeefdruk je eigen romper’ jou niet af? Dan is Duizel in het Park jouw paspoort voor een heerlijke zomer. Naast heel veel Do-It-Yourself is er ook ‘zeer werkbare’ kunst. Zo kun je onder andere genieten van de Rotterdamse bands Wolf in Loveland, The Yes Please en Meneer van Dalen en de Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze. Hier en daar vind je ook enkele gave performances en kunstige installaties. Op naar het Vroesenpark; voor kunst, breiworkshops en onkruidtours!

8. Dag van de Romantische Muziek | Euromastpark

24 augustus
Vier de Romantiek, is de blozende slogan van de Dag van de Romantische Muziek. En dat doet Rotterdam nu al voor de 28ste keer op rij. Bij menig romanticus staat Pride and Prejudice daarom sinds juli op repeat of hangt het historisch kostuum al buiten de kast.
Zijn Jane Eyre en Mr. Darcy niet per se jouw ding? Kom dan voor de culturele programmering naar het Euromastpark. Luister bijvoorbeeld naar het Doelen Ensemble, beroemd om zijn uitvoeringen van 20ste en 21ste-eeuwse klassieke muziek. Of waan je met Scapino’s ‘Pearl’ voor even in barokke sferen. Afstoffen dus, die corsage.

9. The Bird Boat I | afvaart: Leuvehaven

24 augustus en 14 september
I’m on a boat! Zonder T-Pain, maar mét live jazzmuziek en lekker eten. Deze zomer programmeert en kokkerelt Bird Rotterdam gewoon door; niet alleen in de Hofbogen, maar ook op de Nieuwe Maas. Op een tenderboot, bootjes die vroeger passagiers van en naar de SS Rotterdam brachten, verzorgt BIRD het ideale muzikale vakantie-uitje. Ga op 24 augustus met zangeres Fulvia di Domenico en gitarist Marijn van der Linden aan boord van The Bird Boat en geniet van Braziliaanse samba, Italiaanse- en Franse chansons en lekkere hapjes.

10. Music Matters & De Nieuwe Lichting presents… | diverse locaties

2 t/m 30 augustus
Gaat er bij Neda Boin, Ruben Tarmidi, Emmy Eve, Gideon Luciana en Gita Buhari nog geen belletje rinkelen? Daar moet snel verandering in komen, want voordat je het weet staan deze Rotterdamse nachtegaaltjes op de grote festivals of zijn ze te zien in DWDD. Organisator Music Matters is een kweekvijver voor Rotterdams muzikaal talent; zo begonnen Ntjam Rosie en Sabrina Starke ooit hun carrière als Music Matters ambassadeur. Samen met De Nieuwe Lichting organiseert Music Matters in augustus op vijf zaterdagen vijf pop-up optredens van jong Rotterdams talent. Check regelmatig de website en facebookpagina voor de locaties.

De zomer van Vers Beton: Je Zweet Toch
Vers Beton besteedt deze week aandacht aan zomers Rotterdam. De stad is door veel van haar bewoners tijdelijk ingeruild voor een Franse camping of een Turks strand. De cultuurinstellingen hebben de deuren gesloten, er is weinig verkeer in de mailbox en geen sport meer op tv. En wat gaan we dan doen? Dat onderzoekt Vers Beton in Je Zweet Toch, onze special over zomers, broeierig, heet, zwoel en lichtzinnig Rotterdam.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne de Haij

Anne de Haij

Anne de Haij (1983) is elke dag bezig met kunst en cultuur. Als liefhebber, als freelancer en als medewerker van het mooiste museum van Nederland. Ze is vooral begaan met de Rotterdamse kunst- en cultuursector. Die zet ze graag in the spotlight. Vandaar Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Lucette Mascini
  Lucette Mascini

  Zag vandaag de expo van Paul Noble in Boijmans, gigantische potloodtekeningen over zijn bij elkaar gefantaseerde Nobson paradijsland. Wat mij betreft de beste kunstervaring van dit jaar!

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Ja, ik las hierover in de Trouw. Ik was het alweer vergeten, dus gelukkig herinner jij (en de abri’s) mij eraan. Het lijkt me namelijk echt fantastisch!

   1. Profielbeeld van Lucette
    Lucette

    ja hij is echt geweldig, ik ga zeker nog een paar keer terug, gewoon even een half uurtje in Nobson rondwandelen

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte