Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week:de gemoederen zijn nog altijd verhit bij Leefbaar Rotterdam. Campagneleider en gemeenteraadslid Ronald Buijt luchtte onomwonden zijn hart in het AD.
Zomerreces? Ammehoela! Zoiets moet Ronald Buijt gedacht hebben, toen hij zijn veelzeggende interview gaf aan Mark Hoogstad van het AD/Rotterdams Dagblad. Voor wie het interview niet heeft gelezen (Hoogstad zou zeggen: ‘Koop die krant!’), het gaat vrijwel helemaal over de wethouderscoup van Ronald Schneider. Buijt voelt zich nog altijd verraden. Hij verwijt Schneider slinks spel, en wil nog altijd geen verzoenend biertje met hem drinken: ‘Ik ben nog niet zover dat ik met hem in gesprek wil’. Let wel: aan het woord is dus één van Leefbaars belangrijkste raadsleden, bij de gemeenteraadsverkiezingen nog campagnestrateeg – en dit zegt hij over één van ‘zijn’ wethouders.
Buijt heeft met zijn interview een schot voor de boeg willen lossen, hij wil dat zijn harde campagnewerk nu eindelijk te gelde wordt gemaakt. Maar in het verlengde daarvan liggen nog wel wat meer vragen. Want als Leefbaars raadsleden en wethouders al niet meer met elkaar willen praten, is dan het voortbestaan van dit college niet in gevaar? Sterker zelfs: in hoeverre is er nog sprake van één Leefbaar Rotterdam?
Het is langzaamaan wel tijd voor de partijleider om op te staan, zou je dus zeggen. Opvallend genoeg hullen alle betrokkenen zich echter in stilzwijgen. Joost Eerdmans, lijsttrekker bij de laatste verkiezingen, maakte bij de LPF al eens een implosie van een partij mee, en blijft stil. Ronald Schneider, voormalig fractievoorzitter en hoofdpersoon in deze affaire? Geen woord. Luuk Wilson, de nieuwe fractievoorzitter? *Kriek kriek*
Wat de uitkomst van dit alles gaat zijn? Wie het weet mag het zeggen. Eén ding is in ieder geval zeker: het wordt een spectaculair politiek jaar.
Tekst: Ties Joosten

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van de Jong
    de Jong

    Het interview met Ronald Buijt was een verademing. Eindelijk een Leefbaar politicus die ingaat op het wanstaltige gedrag van wethouder Ronald Schneider en zijn gladde vriendjes in de fractie bij Leefbaar. Wat domkop Schneider echter niet schijnt te beseffen dat hij LR een kopje kleiner heeft gemaakt. Wat ik ook niet snap is waarom Joost Eerdmans hiermee weg komt. Hij is de werkelijke schuldige aan dit Leefbaar drama. Hij had dit moeten voorkomen. Maar ja, Joost Eerdmans is altijd al een politieke windvaan geweest, een opportunist van de zuiverste soort. Eerdmans en Schneider, inmiddels allebei wethouder, daar ging het beide heren om. Het belang van de Leefbaar R’dam kiezer hebben zij verkwanseld en zij blinken ook niet bepaald uit als wethouder. Twee overschatte mannetjes. De Leefbaar kiezer zal bij de volgende verkiezingen oordelen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500