Voor de harddenkende Rotterdammer

Nesselande

Strand van Nesselande, Zevenhuizerplas
Strand van Nesselande, Zevenhuizerplas Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Een strand precies zoals je het wilt hebben: vrienden die BBQ’en, spelende kinderen, horeca (inclusief ijssalon!) op de boulevard, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en maar ook met de auto. Verder vind je er bescheiden skate-mogelijkheden en kun je op de trapjes langs de boulevard heerlijk over de Zevenhuizerplas uitkijken. Van vroeg in de middag tot eind van de avond vind je hier mensen die volop genieten. Ik geef ze geen ongelijk.

De Esch

Strand bij De Esch
Strand bij De Esch Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Wie had dat verwacht: voorbij de laatste halte van trams 21 en 24 bevindt zich een strand. Op een locatie waar ik weinig leven verwacht blijkt om 12:00 al de helft van het kleine strandje bezet te zijn: een moeder met een kindje, enkele senioren, twee vriendinnen die schoolvakantie hebben. Een stelletje zit op de Nesserdijk hand in hand over het strand uit te kijken. En geef ze eens ongelijk: het zicht op de Rotterdamse skyline is prachtig vanaf hier. En de drukte om 12:00? Die verklaar ik als volgt: lokale bewoners weten dat je vanaf 14:00 geen kans meer maakt op een plekje op dit strandje.

De Kralingse Plas

Kralingse Plas
Kralingse Plas Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Een bijzonder strand: het zand lijkt vers gestort, maar iedereen zit op het gras. Slechts een moeder en dochter spelen in het zand, drie kinderen rennen langs de waterkant. Een verdwaalde hardloper stopt wanneer hij aankomt bij het stuk strand dat bevolkt wordt door tientallen vogels. De plek is voorzien van een kleine selectie horeca en voldoende betaalde toiletten. Een strand dat dankzij de vele mensen op kleedjes met BBQ’s meer aanvoelt als een park, maar dan mét een prachtig zicht op de Kralingse Plas.

De Heijplaat

Quarantainestrand bij Heijplaat
Quarantainestrand bij Heijplaat Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Heijplaat is een dorpje middenin de havens van Rotterdam. Dorpsstraatjes worden omringd door containers en schepen. Ook is er een strandje. Op zich makkelijk te vinden, als je weet waar je moet zoeken. Bovendien is dit het strand met de leukste opgang ooit: je loopt langs een klein huisje, door groene hekjes, over een onbestraat paadje, langs bomen en struiken tot je ineens op een strandje staat dat nog nagenoeg onontdekt is en een fantastisch uitzicht geeft op voorbijvarende vrachtschepen. Ook als je niet van liggen op het strand houdt is het een aanrader hier eens heen te wandelen. Neem wel een eigen picknickmand en plastuit mee.

Tweede Maasvlakte

Maasvlakte
Maasvlakte Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Waar vroeger het Slufterstrand lag kun je nu het ‘Maasvlaktestrand’ vinden. Vol goede moed toog ik volgens de door 9292 opgegeven route via Spijkenisse naar Oostvoorne, vanwaar ik over het Oostvoornse strand naar het Maasvlakte-strand wilde lopen. Maar hoewel het op Google Maps lijkt of de stranden op elkaar aansluiten, blijkt dit niet het geval. Deze foto’s zijn dan ook van het strand aan het Oostvoornse Meer en het zandstrand dat je vindt als je de strandweg vanuit Oostvoorne volgt.

Hoek van Holland

Strand Hoek van Holland
Strand Hoek van Holland Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Als tienermeisje ging ik nog wel eens op het strand ‘bakken’ met klasgenootjes. Tegenwoordig kom ik er vooral nog voor een stevige wandeling met veel wind. Het Strand van Hoek van Holland heb ik daardoor al jaren niet meer op een zomerse dag gezien. De boel is in die jaren flink geprofessionaliseerd: een betegelde strand-opgang, douches, toiletten, een bescheiden winkelboulevard en bankjes waar je het zand uit je slippers kunt slaan of een ijsje kunt eten. Verder is het zoals vanouds een plek waar je kinderen ziet spelen, ouders bezorgd richting het water ziet kijken en je hoe dichter je bij de pier komt meer ruimte hebt om je strandlaken neer te leggen.

De zomer van Vers Beton: Je Zweet Toch
Vers Beton besteedt deze week aandacht aan zomers Rotterdam. De stad is door veel van haar bewoners tijdelijk ingeruild voor een Franse camping of een Turks strand. De cultuurinstellingen hebben de deuren gesloten, er is weinig verkeer in de mailbox en geen sport meer op tv. En wat gaan we dan doen? Dat onderzoekt Vers Beton in Je Zweet Toch, onze special over zomers, broeierig, heet, zwoel en lichtzinnig Rotterdam.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Lees 22 reacties
 1. Profielbeeld van dee
  dee

  ik wil graag weten waarom de Nedelandse Volk zoveel van klagen houd? niks is nooit goed !

 2. Profielbeeld van Ard Buijsen
  Ard Buijsen

  Ach gewoon lekker naar Rockanje. Staat niet in de lijst van deze massa-media dus lekker rustig. Oh nee, toch niet….

 3. Profielbeeld van Marije
  Marije

  Beste Rosanne, erg leuke opsomming van strandjes. Het strandje bij heijplaat is echter vrij gevaarlijk door vaarverkeer met bijbehorende zuiging. Vooral niet zwemmen dus daar. (Staan ook borden) nb Ik houd mijn hart vast als daar jonge gezinnen gaan zwemmen nav deze mailing.

  1. Profielbeeld van Rosanne
   Rosanne

   Ha Marije, Ik ben het met je eens dat dit niet een fijne rustige zwemplek is! Eerder een origineel strandje voor een wandeling/picknick :-) Of om bootjes te kijken. Geniet ervan!

 4. Profielbeeld van Jay
  Jay

  Het strandje bij De Esch is al tijden niet meer zo geheim als sommigen nog lijken te geloven. Zo’n twee jaar geleden werd het al getipt in een landelijke krant. Althans, dat ving ik op toen ik er lag te zonnen en er naast mij twee mannen stonden te zeiken dat ‘het strand verziekt werd door alle die onbekende gezichten’ en dat ‘er geen ruimte meer was voor de locals’ (er waren op dat moment hooguit twintig mensen aanwezig).

 5. Profielbeeld van Anneke Kortleve
  Anneke Kortleve

  Te gek dat zo hoog opgegeven wordt over de impact van vers beton, namelijk nu mensen denken dat volgende zaterdag het strandje bij De Esch vol ligt met VB-lezers in plaats van de buurtbewoners. Dat is een prachtig compliment. Dank.

 6. Profielbeeld van Maartje
  Maartje

  Ik ga 99 vrienden optrommelen om mee naar de Esch te gaan. Past net.
  Hoe zit het met het fietspad er naartoe, passen daar dan wel 100 mensen op? Ik ben namelijk een local uit West, daar heb je alleen maar park. (Wees welkom)

 7. Profielbeeld van Mariska
  Mariska

  Bedankt voor het artikel. Ik kende alle strandjes al, maar leuk om ze op een rijtje te zien!
  Nog leuker zijn de reacties van Cas en Jeroen, heel erg gelachen, thanks! Ik kom bijna nooit op de strandjes omdat voor familiebezoek vaak in scheveningen zijn (‘twee vliegen in één klap’) Maar anders was ik reserveringshanddoekjes op de esch gaan leggen :)

 8. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Soms heb je gewoon van die dingen die met rust moeten worden gelaten. De neiging om alles maar met elkaar te delen snap ik wel, maar maakt het er niet altijd leuker op. Teveel is teveel

 9. Profielbeeld van Sir Van
  Sir Van

  Snap het niet zo goed, liever alleen locals daar dus, maar wat als je een local bent en je kende het nog niet?

 10. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Ben het wel eens met de eerste reactie. Sommige dingen hoort men zelf te ontdekken…

  1. Profielbeeld van Sir Van
   Sir Van

   Zéker leuk en goed om sommige (of misschien alle?) dingen zelf te ontdekken! Maar om nou niet te willen dat het op Versbeton wordt getipt in een hele toffe serie toffe tips omdat je bang bent dat het anders niet past en er voor jou geen ruimte meer is is weer een heel andere insteek vind ik, vind je niet?

   1. Profielbeeld van Jeroen
    Jeroen

    Nee dat vind ik niet. Nesselande en de Hoek a la, maar de Esch is een pareltje dat je graag aan de locals laat.

 11. Profielbeeld van Cas Bouhof
  Cas Bouhof

  Waarom zou je hele kleine strandjes in Rotterdam in kaart gaan brengen zodat de massa er heen kan? Dat gaat niet, past niet en daar heeft echt niemand wat aan.

  Ik kom al jaren met plezier bij de Esch en daar passen hoogstens 100 man. Dit schiet niet echt op.

  1. Profielbeeld van Sir Van
   Sir Van

   ‘Dit schiet niet echt op’? Als je de leuke dingen in deze mooie stad liever niet wilt delen met andere Rdam-liefhebbers ben je misschien niet helemaal op de juiste plek bij dit soort artikels :)

  2. Profielbeeld van Joey
   Joey

   Ach, wat dacht je van Heijplaat? Als daar 30-40 man passen… Gelukkig staat het tweede strandje niet op de lijst :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.