Voor de harddenkende Rotterdammer

Wat is een broeierige zomer zonder een bezoek aan het strand? Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, trekt Nederland massaal naar de kust. Maar wist je dat je onze mooie stad helemaal niet uit hoeft voor een koele bries, een verfrissende duik en een gezonde teint? Fotograaf Rosanne Dubbeld trok eropuit en laat je de stranden van Rotterdam zien, met het mooiste uitzicht over zee of op de Rotterdamse skyline. Pak de koelbox of picknickmand maar in en vergeet je zonnebrand niet!

Nesselande

Strand van Nesselande, Zevenhuizerplas
Strand van Nesselande, Zevenhuizerplas Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Een strand precies zoals je het wilt hebben: vrienden die BBQ’en, spelende kinderen, horeca (inclusief ijssalon!) op de boulevard, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en maar ook met de auto. Verder vind je er bescheiden skate-mogelijkheden en kun je op de trapjes langs de boulevard heerlijk over de Zevenhuizerplas uitkijken. Van vroeg in de middag tot eind van de avond vind je hier mensen die volop genieten. Ik geef ze geen ongelijk.

De Esch

Strand bij De Esch
Strand bij De Esch Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Wie had dat verwacht: voorbij de laatste halte van trams 21 en 24 bevindt zich een strand. Op een locatie waar ik weinig leven verwacht blijkt om 12:00 al de helft van het kleine strandje bezet te zijn: een moeder met een kindje, enkele senioren, twee vriendinnen die schoolvakantie hebben. Een stelletje zit op de Nesserdijk hand in hand over het strand uit te kijken. En geef ze eens ongelijk: het zicht op de Rotterdamse skyline is prachtig vanaf hier. En de drukte om 12:00? Die verklaar ik als volgt: lokale bewoners weten dat je vanaf 14:00 geen kans meer maakt op een plekje op dit strandje.

De Kralingse Plas

Kralingse Plas
Kralingse Plas Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Een bijzonder strand: het zand lijkt vers gestort, maar iedereen zit op het gras. Slechts een moeder en dochter spelen in het zand, drie kinderen rennen langs de waterkant. Een verdwaalde hardloper stopt wanneer hij aankomt bij het stuk strand dat bevolkt wordt door tientallen vogels. De plek is voorzien van een kleine selectie horeca en voldoende betaalde toiletten. Een strand dat dankzij de vele mensen op kleedjes met BBQ’s meer aanvoelt als een park, maar dan mét een prachtig zicht op de Kralingse Plas.

De Heijplaat

Quarantainestrand bij Heijplaat
Quarantainestrand bij Heijplaat Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Heijplaat is een dorpje middenin de havens van Rotterdam. Dorpsstraatjes worden omringd door containers en schepen. Ook is er een strandje. Op zich makkelijk te vinden, als je weet waar je moet zoeken. Bovendien is dit het strand met de leukste opgang ooit: je loopt langs een klein huisje, door groene hekjes, over een onbestraat paadje, langs bomen en struiken tot je ineens op een strandje staat dat nog nagenoeg onontdekt is en een fantastisch uitzicht geeft op voorbijvarende vrachtschepen. Ook als je niet van liggen op het strand houdt is het een aanrader hier eens heen te wandelen. Neem wel een eigen picknickmand en plastuit mee.

Tweede Maasvlakte

Maasvlakte
Maasvlakte Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Waar vroeger het Slufterstrand lag kun je nu het ‘Maasvlaktestrand’ vinden. Vol goede moed toog ik volgens de door 9292 opgegeven route via Spijkenisse naar Oostvoorne, vanwaar ik over het Oostvoornse strand naar het Maasvlakte-strand wilde lopen. Maar hoewel het op Google Maps lijkt of de stranden op elkaar aansluiten, blijkt dit niet het geval. Deze foto’s zijn dan ook van het strand aan het Oostvoornse Meer en het zandstrand dat je vindt als je de strandweg vanuit Oostvoorne volgt.

Hoek van Holland

Strand Hoek van Holland
Strand Hoek van Holland Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Als tienermeisje ging ik nog wel eens op het strand ‘bakken’ met klasgenootjes. Tegenwoordig kom ik er vooral nog voor een stevige wandeling met veel wind. Het Strand van Hoek van Holland heb ik daardoor al jaren niet meer op een zomerse dag gezien. De boel is in die jaren flink geprofessionaliseerd: een betegelde strand-opgang, douches, toiletten, een bescheiden winkelboulevard en bankjes waar je het zand uit je slippers kunt slaan of een ijsje kunt eten. Verder is het zoals vanouds een plek waar je kinderen ziet spelen, ouders bezorgd richting het water ziet kijken en je hoe dichter je bij de pier komt meer ruimte hebt om je strandlaken neer te leggen.

De zomer van Vers Beton: Je Zweet Toch
Vers Beton besteedt deze week aandacht aan zomers Rotterdam. De stad is door veel van haar bewoners tijdelijk ingeruild voor een Franse camping of een Turks strand. De cultuurinstellingen hebben de deuren gesloten, er is weinig verkeer in de mailbox en geen sport meer op tv. En wat gaan we dan doen? Dat onderzoekt Vers Beton in Je Zweet Toch, onze special over zomers, broeierig, heet, zwoel en lichtzinnig Rotterdam.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina
Lees 22 reacties