Politiek29 augustus 2014

SP, Nida en CDA staan er goed voor, grote zorgen voor Leefbaar Rotterdam en PvdA

Het nieuwe politieke seizoen staat op het punt van beginnen en dus is ook Peter van Heemst weer terug! Nu het echte bestuurlijke- en raadswerk op punt van beginnen staan, beantwoordt hij de vraag: hoe staan de Rotterdamse politieke partijen er voor?

Peter_van_Heemst

Het zomerreces zit erop, de Rotterdamse fracties staan klaar voor een nieuw politiek seizoen. De verkiezingen van maart liggen alweer een half jaar achter ons, de coalitieonderhandelingen zijn gevoerd, het college geïnstalleerd. Dit zijn intensieve processen voor een politieke partij, die de interne verhoudingen behoorlijk op scherp kunnen zetten. Nu het echte bestuurlijke- en raadswerk weer gaat beginnen, behandel ik daarom de vraag: Hoe staan de Rotterdamse fracties er voor?

PvdA en Leefbaar Rotterdam

De grootste politieke partijen, PvdA en Leefbaar Rotterdam, moeten zich ook de grootste zorgen maken. Bij de Leefbaren gist en borrelt het onderhuids en bovengronds van ongenoegen, frustraties en achterdocht. De nieuwe fractievoorzitter is het grootste deel van zijn tijd kwijt aan het bijleggen en bestrijden van interne strubbelingen, of zou daarmee bezig moeten zijn.

Bij de PvdA is het al niet veel beter. Als grootste oppositiepartij zou de partij ook oppositieleider moeten zijn, maar die slag verliest ze telkens van de SP. Leo Bruijn, de nieuwe politieke leider, slaagt er nog onvoldoende in zijn achterban enthousiast te maken voor de koers die hij heeft uitgezet.

D66

Ook bij D66 staan de verhoudingen op scherp. In de fractie zitten mensen die hun verdriet verbijten omdat ze als wethouder zijn afgewezen. Samenwerken met het – zeker qua veiligheid – repressieve Leefbaar Rotterdam ligt bij deel van D66 nog zwaar op de maag. Daarnaast was, is en blijft het gezag van fractieleider Salima Belhaj wankel.

SP, Nida en CDA

De vooruitzichten voor SP, Nida en CDA zijn een stuk rooskleuriger. De eerste is de leidende oppositiepartij op links. Leo de Klein is de onomstreden politiek leider in de partij en voor velen ook in de Raadszaal. Eigenlijk lijkt alleen overmoed of een zichzelf overschreeuwen roet in het eten te kunnen gooien.

Nida is een groeifonds, zouden beleggingsexperts zeggen. Een unieke stijl, een eigenzinnige boodschap en – wat tot nu toe onderschat is – een geheel eigen netwerk om met kiezers en potentiële kiezers te communiceren. Het grootste risico bij Nida: de partij lijkt vooralsnog erg afhankelijk van één man: de charismatische leider Nourdin el Ouali.

Het CDA, de derde coalitiepartij, speelt het politieke spel op het moment slim. Het houdt zich afzijdig van al het gekrakeel bij de coalitiegenoten. De partij vaart zelfbewust haar eigen koers. Eensgezind steunt ze haar wethouder en trots straalt ze uit onderdeel te zijn van een landelijke politieke beweging.

VVD, ChristenUnie-SGP en GroenLinks

De VVD, ChristenUnie-SGP en GroenLinks hangen er tenslotte wat tussenin. De liberalen, waar twee derde van de fractie bestaat uit oud-wethouders, moet oppassen niet een te bestuurlijke oppositie te gaan voeren. Voor herkenbaarheid, juist ten opzichte van concurrent Leefbaar Rotterdam, kan dat fnuikend zijn.

Ook de ChristenUnie-SGP lijkt zich de laatste tijd wat minder sterk te profileren. Een ijzersterke, spraakmakende verkiezingscampagne krijgt daardoor niet helemaal een goed gevolg.

Het grootste probleem bij GroenLinks is dat leiderschap volledig ontbreekt. De huidige fractievoorzitter, Judith Bokhove, wordt keer op keer overvleugeld door Arno Bonte, de vorige. Twee kapiteins op een schip, op den duur is dat een onhoudbare situatie.

De weg naar de volgende verkiezingen is nog lang. Maar alle politieke leiders weten hoeveel er juist dit eerste jaar op het spel staat. Wie daar ontspannen mee omgaat, zal het redden. Maar wie daardoor in een kramp schiet, loopt goede kans volgend jaar het veld te moeten ruimen.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tag: politiek010

Sectie: Politiek

kaart: stadhuis, rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *