Voor de harddenkende Rotterdammer

Of en hoe er een extra stadspark en poppodium gaan komen is nog onduidelijk, maar u moet wel langer in de binnenstad verblijven. Dat en meer leest Vers Beton in het Collegeprogramma dat vandaag aangeboden is. We lichten de 10 opvallendste punten eruit.

collage week 42
het stadhuis

Vanochtend werd door burgemeester en wethouders in de Horecavakschool aan de Noordsingel het collegeprogramma 2014-18 gepresenteerd. In dit document, met de titel #Kendoe (inclusief hashtag inderdaad), werken zij de plannen uit die de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA met de stad heeft. Deze tien zaken vallen daarbij het meest op:

 1. Het Collegeprogramma begint – net als het Coalitieakkoord van mei dit jaar – met een open brief aan alle Rotterdammers. Verder is het programma ingedeeld in hoofdstukken per wethouder, die de plannen ook nog eens in de ik-vorm toelichten. Opnieuw probeert dit college dus duidelijke taal te spreken richting de bewoners.
 2. Belangrijkste target van wethouder Struijvenberg van Werkgelegenheid en Economie is 12 duizend bijstanders laten uitstromen naar werk. Het vorige college realiseerde een uitstroom van bijna 11.000. De wethouder stelt zich dus een stijging van 9 procent ten doel, waarvoor hij vanuit het Rijk echter wel de helft minder geld krijgt dan het vorige college. Aan de instroom in de bijstand is geen beperking opgelegd, wat ook wel logisch is, aangezien die veel te veel afhankelijk is van de economische ontwikkeling.
 3. Het Polenquotum lijkt bijna verdwenen. We lezen dat wethouder Schneider van Integratie de EU-arbeidsmigratie samen met het Rijk ‘zowel sociaal als fysiek’ wil aanpakken. Hoe en hoeveel vinden we echter niet terug. De wethouder belooft wel de komende maanden nog met een ‘uitvoeringsagenda’ te komen.
 4. Een extra stadspark lijkt er voorlopig niet te komen. Onder leiding van wethouder Eerdmans van Buitenruimte gaat er jaarlijks een miljoen euro extra naar vergroening van de stad, maar daarvan moeten alle doelstellingen (waaronder bijvoorbeeld het aanleggen van aantrekkelijker fietsroutes) gerealiseerd worden. De snelle rekenaars snappen: van dit geld kan je dus geen extra stadspark aanleggen, tenzij je het geld bij een ander groenproject weghaalt.
 5. Er  wordt bezuinigd op onderhoud van de buitenruimte. Net als veel andere Nederlandse gemeenten loopt Rotterdam achter met het onderhoud van wegen, bruggen, fietspaden enzovoort. Die achterstand gaat deze collegeperiode dus waarschijnlijk niet ingelopen worden.
 6. Adriaan Visser, wethouder van Financiën, Binnenstad, Cultuur én Sport, heeft slechts één harde collegetarget op zijn naam staan: ‘De verblijfsduur van bezoekers aan de binnenstad met 10% verlengen.’ That’s it. Als dat in 2018 gerealiseerd is, mag Vissers zijn wethouderschap officieel een succes noemen. Dat had van ons best een onsje meer gemogen voor een wethouder die ondermeer een begroting van 3,5 miljard beheert, het ‘vernieuwbouwde’ Feyenoordstadion in zijn portefeuille heeft en graag een nieuw poppodium in de stad wil.
 7. Over dat poppodium: de wethouder nodigt nogmaals partijen in de stad uit om met een goed plan te komen. Ja, dat lijkt ons logisch – was er ooit een college dat tegen goede plannen vanuit de stad was? Of en hoe dit college een poppodium gaat faciliteren wordt vooralsnog echter niet duidelijk.
 8. Er gaat opnieuw flink bezuinigd worden op de gemeentelijke organisatie. Gisteren waarschuwde rekenmeester Paul Hofstra op Vers Beton echter al dat verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg zich hier niet rijk moet rekenen: “Het vorige college dacht circa 100 miljoen euro te bezuinigingen via formatiereducties. Daar waren we erg kritisch over, want dat bedrag leek ons veel te hoog. Je ziet terug in de tegenvallers dat dit niet gelukt is. En nu wil het nieuwe college bovenop die bezuiniging van 100 miljoen nog eens 40 miljoen bezuinigen via reorganisaties. Daarvan zeggen wij: dat is risicovol.”
 9. Dit college rekent de aanpak van eenzaamheid onder ouderen tot één van haar belangrijkste doelstellingen. In dat licht valt op dat er wel bezuinigd wordt op gratis openbaar vervoer voor ouderen. Nu nog mag je met 65 jaar voor nop met het ov, vanaf volgend jaar moet je tot je 67e wachten op de gratis bus.
 10. De afvalstoffenheffing, die in Rotterdam met €372,50 per jaar erg hoog is, gaat met ruim 10 tot 25 euro omlaag. Daar staat tegenover dat mensen die vanwege een laag inkomen kwijtschelding kregen voor de afvalstoffenheffing, straks de helft van dat bedrag moeten gaan betalen.

Meer weten? Lees dan het volledige collegeprogramma hier. De daarbij horende begroting is hier te vinden. Wij horen natuurlijk graag wat jullie van al deze voornemens van het college vinden en of er nog meer zaken zijn die jullie opvallen!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Gerrit
  Gerrit

  De jarenlange reorganisaties en het technocratisch besturen van de gemeentelijke activiteiten heeft ook een enorme kostenpost ( frictiekosten, bijvoorbeeld 600 herplaatsers die nu niet meer productief zijn en wel geld kosten) opgeleverd, maar die kosten zijn helaas nergens terug te lezen.

 2. Profielbeeld van Ties Joosten
  Ties Joosten

  Via Twitter ligt Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) de plannen met het gratis openbaar vervoer voor ouderen nog toe:

 3. Profielbeeld van Chris
  Chris

  Opvallend is ook dat de grootste bezuinigingspost (armoedebeleid) blijkbaar niet opvallend is…

  Het “eigen schuld”-denken van Leefbaar en D66 komt onderhuids terug in de stukken over armoede. Allereerst zijn de werklozen een doorn in het oog: die moeten gewoon niet zo lui zijn (even vergetende dat er zoiets is als economische conjunctuur). De werkende armen, met te weinig salaris om goed rond te komen, worden flink aangepakt door vermindering van alle inkomensafhankelijke regelingen.

  Tijd dus om als gemiddelde Rotterdammer massaal dat tientje belastingkorting te weigeren, dat immers een molensteen van honderden euros betekent voor de mensen die het geld echt niet hebben.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Is armoedebeleid echt de grootste bezuinigingspost? Ik dacht dat dat ombuiging van het ambtenarenorgaan was (lees: ontslaan van medewerkers). Weet iemand op welke pagina van welke publicatie ik in grote lijnen kan zien op welke posten er de komende jaren wordt bezuinigd?

   1. Profielbeeld van Ties Joosten
    Ties Joosten

    @Inge: Pagina 20 van de begroting de intensiveringen, pagina 25 de bezuinigingen.

    @Chris: Wat betreft het armoedebeleid is is het artikel wel de (gedeeltelijke) afschaffing van de kwijtschelding van de Afvalstoffenheffing genoemd. Daar zou ik ook nog wel als opvallend punt het afschaffen van de langdurigheidstoeslag (extra uitkering voor mensen die langer dan 5 jaar in de Bijstand zitten) willen noemen. Welke bezuinigingen vind jij op dat dossier nog meer opvallend?

  2. Profielbeeld van Loek
   Loek

   @Chris: conjunctuur wordt opgevangen door de WW, niet zozeer door de bijstand. Bijstand is namelijk enorm slecht voor je CV. Zo slecht zelfs, dat ik niet kan begrijpen dat mensen én *willen* werken, én er vacatures liggen in de kaartenbak, én in de bijstand zitten.

   Vergeet even het aantal vacatures en het aantal bijstandstrekkers. Het feit dat er uberhaupt nog vacatures openstaan geeft aan dat er niet genoeg prikkels zijn. Als de Vacaturebank leeg is mag iedereen die nog in de bijstand zit van mij gewoon blijven.

   1. Profielbeeld van Joey
    Joey

    Ach ja, want iedereen is geschikt voor iedere baan. Prikkels om te gaan werken zijn prima, wat dit college doet zijn stroomstoten uitdelen.

 4. Profielbeeld van Thijs Willemse
  Thijs Willemse

  @Eeva.
  Die creatieve commissioner was al door vorig college aangekondigd. Het is een uitwerking van de RMC. Zou zich ook met serieus gaming bezig houden.

 5. Profielbeeld van bert
  bert

  mensen met laag inkomen kregen helemaal geen kwijtschelding. alleen als er haast niets op hun rekening zou staan kregen ze dat hoor. de zuinige mens was al langer de klos.

 6. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Mijn lijstje opvallende punten uit het programma, voornamelijk portefeuille cultuur:
  1) cultuureducatie moet weer onderdeel worden van regulier onderwijs, dat was de laatste jaren met focus op taal&rekenen en verdwijnen van programma’s als cultdock wel anders. De vraag is hoe ze gaan samenwerken met wethouder onderwijs, want daar wordt niet over cultuur gerept alleen over een “onderwijscode” voor omgangsvormen ter aanvulling op taal & rekenen
  2) er komt een ‘erfgoed agenda’ met aandacht voor cultuurhistorisch erfgoed van de stad (en wat betekent dat voor debat over wederopbouwarchitectuur?)
  3) de creatieve sector in Zoho, Laurenskwartier en west wordt gestimuleerd en er komt een Creative Commission
  4) de auto krijgt minder ruimte in de binnenstad, de parkeergarages moeten beter gebruikt worden

 7. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Terwijl Jan met de pet straks 175 euro moet neerleggen voor de afvalstoffenheffing, krijgt Jan-Jan uit de villa 25 euro korting!

  1. Profielbeeld van Bob de la Bob
   Bob de la Bob

   Wel opvallend ja! Dus dat we nu de rekening van de verlaging van de afvalstoffenheffing bij de allerzwaksten leggen…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.