Human interest26 september 2014

De Beste Stuurlui: bezuinig niet alle buurthuizen weg

Om tijdens de vrijmibo niet met een mond vol bitterbal te staan, presenteert Vers Beton iedere vrijdag prikkelende gespreksstof. Stuurvrouwe Feyza Albayrak deelt haar bezorgdheid over de buurthuizen van Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

Het voortbestaan van buurthuizen in Rotterdam is in het geding. Mensen zijn bezorgd en stellen vragen aan gebiedscommissies. Die mogen daar geen oordeel meer over vellen, dus nodigen ze de gemeente uit om met de bewoners te praten. Afgelopen dinsdag was het zover. Gebiedscommissies, bewoners/ vrijwilligers en een medewerker van de gemeente gaven het bericht dat het nog onbekend is wat er zal gebeuren met de overgebleven huizen.

Dat maakt mensen bang. Bang dat als een buurthuis sluit, hun groep uit elkaar valt, een club waar ze iets mee delen, waar ze lol mee hebben op een neutrale plek. In een huis dat van iedereen is, en waar kinderen kunnen knutselen, tieners cursussen kunnen volgen om zich te ontwikkelen en ouderen nog een beetje de gezelligheid van samenzijn kunnen ervaren.

Mensen zijn bang voor de gevolgen als een buurthuis sluit. Zo zeggen velen dat ze bang zijn dat ze hun wijk straks niet meer herkennen, dat de criminaliteit zal stijgen, dat ze kortom, vrezen dat de buurt achteruit zal gaan. Het gaat om meer dan alleen vrijetijdsbesteding.

De gemeente gooit het vaak op ‘rekening houden met de kosten’, waarover zij verantwoording moeten afleggen. Een buurthuis wegbezuinigen, is dan zo gebeurd. Over de baten ervan heeft ze het niet.
Als we naar een participatiesamenleving toe willen, dan zijn buurthuizen het beste voorbeeld daarvan. Want ze worden grotendeels gerund door vrijwilligers. Mensen die in hun eigen tijd de samenleving, beginnend bij hun eigen omgeving, willen ondersteunen. Het enige dat de gemeente tegenover die gemeenschapszin moet stellen, is een gebouw. Is dat teveel gevraagd?

Reageer of deel op Social Media

Tags:buurthuizen, De Beste Stuurlui en feyza albayrak

Sectie: Human interest

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *