Kunst & Cultuur12 september 2014

De Beste Stuurlui: Ga weg met die opening

Om tijdens de vrijmibo niet met een mond vol bitterbal te staan, presenteert Vers Beton iedere vrijdag prikkelende gespreksstof. Stuurman Gino van Weenen vindt dat de opening van het culturele seizoen best afgeschaft kan worden.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld: Anniek Tijmes

Aankomend weekend zal tijdens 24 uur cultuur en Wereld van het Witte de Withkwartier het culturele seizoen openen. Niet dat Rotterdam stil zat in de zomer hoor, dat doen we niet meer. Daarom vraag ik mij af: is een opening nog wel nodig? Festivallen we niet al het hele jaar door?

Als het wat zonnig is, verhuist cultuurminnend Rotterdam zich naar de parken en andere plekken waar festivals neervlijen. Ook als het wat minder zonnig is, trotseren vele diehards de barre omstandigheden. En hoewel de Pleinbioscoop te lijden had van het slechte weer – de helft minder bezoekers – kreeg het Museumplein tijdens de WK-wedstrijden een hoop bezoekers te verstouwen. We mogen ze niet meetellen, maar vooral de wedstrijden van ‘ons Oranje’ leken vaak op festivals, zeker in Biergarten en in de fontein van Hofplein. Kunstzinnig? Nee. Cultuur? Jazeker.

Na de opening staan ook Rotterdamse Kost en Route du Nord nog in de agenda, de laatste stuiptrekkingen van het festivalseizoen. Maar Rotterdam festivalliseert in rap tempo. Elk klein evenement, van braderie tot voetbaltoernooi, krijgt deze stempel. Deed het woord festival ooit denken aan Woodstock en modderbaden bij metalbands, tegenwoordig zijn er zelfs dresscodes en festivalpakketten te koop bij de HEMA. De truttigheid druipt er van af. Toch zijn al deze pogingen tot gezelligheid ook een vorm van cultuur. Waarom moet er dan nog voor één type cultuur een seizoen geopend worden?

Nu de blaadjes aan de bomen verkleuren, weet ik dat de herfst aanstaande is. Voorbij zijn de BBQ’s en openluchtpartijen. De museumjaarkaarten worden afgestoft en de gourmetstellen opgewarmd. Televisiestations draaien zich warm en Netflix trappelt. Om de woorden van Ned Stark te parafraseren: “Culture’s coming.”

Reageer of deel op Social Media

Tags:24uur Cultuur, cultureel seizoen, festival en Wereld van de Witte de Withkwartier

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: witte de withstraat rotterdam
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *