Voor de harddenkende Rotterdammer

Nog gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Lucette Mascini adviseert Leefbaar een einde te maken aan het geruzie. Het gedonder om een uitgelekte mail en een opgestapte fractievoorzitter.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Het blijft maar rommelen bij Leefbaar Rotterdam. Deze week belandde er een printje van een uitgelekte e-mail in de brievenbus. De mail maakte deel uit van een interne discussie die leidde tot het terugtreden van fractievoorzitter Luuk Wilson.
Het bericht bleek een verlate, boze reactie van Leefbaar-raadslid Reinier de Jong op het interview met diens collega, campagneleider Ronald Buijt, in het AD van anderhalve maand geleden. Die uitte daarin harde kritiek op het feit dat wethouder Schneider op zijn huidige positie is gekomen door in het geheim een deal te sluiten met de oppositie. Hij had daarvoor de steun van vier fractieleden die wel van de coup op de hoogte waren. De overige tien zaten er bij en keken er naar. De beoogde wethouder, Ingeborg Hoogveld, kreeg de post daardoor niet en is nu gemeenteraadslid.

Mail vol verwijten

De gelekte e-mail bleek origineel te zijn en stond vol verwijten aan allerlei mensen in de fractie van de gemeenteraad die ik nu niet bij naam ga noemen. Die staan namelijk al in de e-mail waarvan we een fotootje hebben bijgevoegd op de website van Dichtbij Rotterdam en waarover ik eerder al wat schreef in De Telegraaf.
Natuurlijk is mij gevraagd door enkele leden van Leefbaar Rotterdam die wisten dat ik de mail had die niet te publiceren. De publicatie daarvan zou meer kwaad dan goed doen, enzovoort. Maar ja, daar is het nu te laat voor. Dan moet je maar zorgen dat ik die mail niet krijg.
Die mail was immers al op 31 augustus verstuurd, en ik kreeg hem pas drie dagen later. De – inmiddels afgetreden – fractieleider heeft dus dagenlang de tijd gehad om ervoor te zorgen dat die mail binnenskamers bleef en heeft het gewoon laten escaleren. Daarbij: als een e-mail aan veertien fractieleden wordt verstuurd, weet de zender ervan natuurlijk dat er altijd wel fractieleden of mensen daaromheen zijn die zo’n bericht laten uitlekken. Als je wilt dat zoiets geheim blijft, stuur je geen mail rond aan de fractie waarin je eens even lekker je woede gaat koelen.

Geruzie zat te worden

Daarbij begin ik het geruzie ook zat te worden. Hou er eens mee op Leefbaar, en los eens een keer op wat je nou eigenlijk dwars zit en val anderen er niet voortdurend mee lastig. Ik heb tot de kandidaatstellingsperiode die eind vorig jaar begon altijd een koene fractie gezien waarvan de leden heel goed met elkaar samenwerkten. Daarna is de klad erin gekomen.
Wat de oorzaak van dit eindeloze gedonder ook is: zorg dat je die opspoort, vind een medicijn en slik dat. Slik dat tot het over is.
Ook al is de pil die je moet slikken wellicht bitter.
 

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Lucette Mascini

Lucette Mascini

Lucette Mascini studeerde van alles en nog wat in overal en nergens. En schrijft over politiek en economie in Rotterdam. En houdt van jazz en kunst en literatuur en andere dingen die er te doen zijn. En daar schrijft ze dan soms ook over.

Profiel-pagina
Lees 12 reacties
 1. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Even inventariseren.
  Ruigendijk.
  Schneider, de Jong, Mosch, V.d. Winden, Wilson.
  De Faria, de Waal, Dorsman, Soemai.
  Etc.etc.etc.

  De Fortuynisten?
  Ben benieuwd waar de nieuwe fractievoorzitter van LR, Anton Molenaar, precies staat. Denkt hij dat de eenheid te herstellen is, of is een verdere scheiding van geesten onontkoombaar? En leidt het personele conflict inzake de wethoudersbenoeming niet ontzettend af van een onderliggend ideologisch conflict? Wordt het niet hoog tijd om Fortuyn te redden uit de handen van de PVV? Het zou interessant zijn als hij hier op Vers Beton zijn kijk op de zaak gaf.

 2. Profielbeeld van r.ruigendijk
  r.ruigendijk

  @Lucette,

  Goede vraag. zie: Waarom ik geen kandidaat meer ben voor Leefbaar Rotterdam.

 3. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Terechte vraag. Wat ikmheb begrepen worden die bijeenkomsten zo beïnvloed door een aantal personen dat criticasters snel monddood worden gemaakt. Gewoon overschreeuwd eigenlijk.

  Als partij zou je ook niet moeten willen dat een aantal families zo dominant zijn. Tijd voor een onafhankelijke voorzitter

 4. Profielbeeld van Lucette Mascini
  Lucette Mascini

  ik denk dat de oorzaak niet bij te benoemen specifieke personen ligt maar bij iets waar alle mensen gevoelig voor zijn. de vraag is of en zo ja hoe daar aan weerstand te bieden.

  1. Profielbeeld van Mike
   Mike

   Op zich heb je daar gelijk in. Alleen is LR zo georganiseerd dat de drie families hun macht maximaal kunnen uitoefenen.

   Het bestuur vormt geen tegenmacht en de partijleider blijkbaar ook niet.

   1. Profielbeeld van Lucette Mascini
    Lucette Mascini

    Ze hebben vergaderingen gehad waarin leden zich konden uitspreken over de samenstelling van de commissies en de keuze van de kandidaten op de kieslijst. Ik heb nooit begrepen waarom de leden die zoveel kritiek hadden nadat die lijst bekend geworden was zich daarvoor niet hebben uitgesproken over de interne verdeling van de macht in de partij. En waarom gebeurt dat achteraf wel?

 5. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Dit probleem is in beginsel veroorzaakt door de beruchte families binnen LR die ongeneerd macht en baantjes proberen te verkrijgen. Dit moest een keer fout gaan en helaas voor LR is dat net als ze in de coalitie zitten.

  Natuurlijk is de manier waarop de zaak geëscaleerd (wethouderscoupe) niet chique, maar wel een gevolg van ongeneerde nepotisme van de pastors clan.

  Toch is zo’n crisis ook goed voor iets: iemand als Ronald Buijt is keihard door de mand gevallen. Altijd commentaar op de PvdA maar blijkt nu zelf de grootste baantjesjager. En maar zwijgen als het vriendinnetje van pastors zo een mooie baan krijgt.

  Oplossing: sorenson, pastors en Van der Sluis uit de partijraad. Buijt en de Jong uit de gemeenteraad. En nee Buijt niet belonen met een baantje van 6K

 6. Profielbeeld van Miranda Susanne
  Miranda Susanne

  Zijn die ego’s gewoon ook niet te groot bij de Leefbaren?
  Wat mij betreft zouden politici’s goed moeten kunnen analyseren, een open mind en hart hebben voor de samenleving, oplossingen aandragen en daar draagvlak voor kunnen vinden.
  Wordt daar wel op gelet bij het vinden van kandidaten bij politieke partijen als de Leefbaren?

  Miranda Susanne

  1. Profielbeeld van Casper
   Casper

   Waarom zou daar bij “politieke partijen als de Leefbaren” minder op worden gelet dan bij andere partijen?
   Heb je de columns van Peter v Heemst (PvdA) hier wel eens gelezen? Die ploffen bijna uit elkaar van ego en kinnesinne, om maar een mastodont van een andere partij te noemen.

 7. Profielbeeld van Casper
  Casper

  “Daarbij begin ik het geruzie ook zat te worden. Hou er eens mee op Leefbaar, en los eens een keer op wat je nou eigenlijk dwars zit en val anderen er niet voortdurend mee lastig.”

  Vreemde insteek.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.